Κουλουράκια με ελαιόλαδο,
πορτοκάλι και καρύδια

Απριλίου 19, 2021

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι όταν ξυπνάει τα ανοιξιάτικα πρωινά τα Σάββατα ή τις Κυριακές και βλέπει ήλιο και καλό καιρό, δύο πράγματα του έρχονται στο νου: Ή να βγει έξω και να το ρίξει στο περπάτημα ή να φτιάξει μπισκότα και κουλουράκια αφήνοντας το φως να έρθει στην κουζίνα και να δέσει μαζί με τις γαργαλιστικές μυρωδιές κανέλας, βανίλιας και εσπεριδοειδών που θα βγαίνουν από το φούρνο!
Κάπως έτσι και χωρίς συνταγή φτιάχτηκαν αυτά τα υπερ-αρωματικά κουλουράκια και μαζί με ελληνικό καφέ έκαναν το Κυριακάτικο πρωινό του Παράξενου Πιρουνιού πραγματικά υπέροχο!

Για 28 περίπου κουλουράκια:

- μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 3/4 φλιτζανιού τσαγιού μαύρη ζάχαρη
- ένα αβγό σε θερμοκρασία δωματίου
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- ένα κουταλάκι μίγμα από: κανέλα, γαρίφαλλο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο 
- ένα κουταλάκι υγρό άρωμα καραμέλας (στο σούπερ μάρκετ, στα είδη ζαχ/κης)
- ένα φακελάκι baking powder
- δύο φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και λίγο παραπάνω αν χρειαστεί
- ένα φλιτζάνι τσαγιού καρύδια τριμμένα στο multi

Το Παράξενο Πιρούνι τοποθέτησε σε μπολ τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και ξεκίνησε να χτυπάει με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί -κάπως- το μίγμα (η ζάχαρη δεν πρόκειται να λιώσει αλλά δεν πειράζει καθόλου αυτό). Στη συνέχεια πρόσθεσε το αβγό, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και το άρωμα καραμέλας. Χτύπησε καλά με το σύρμα του να γίνει ένα εννιαίο μίγμα και ανακατεύοντας ύστερα απαλά με μια μαρίζ, πρόσθεσε το αλεύρι, το baking powder και τα καρύδια.
Όταν το μίγμα είχε γίνει πιο σφιχτό και μπορούσε να πλάθεται, το Παράξενο Πιρούνι έπλασε τα κουλουράκια του και τα έψησε κλασικά στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να στεγνώσουν, να φουσκώσουν ελαφρά και να πάρουν χρώμα.

Τα κουλουράκια θα μοσχοβολήσουν καθώς ψήνονται, ωστόσο είναι πιο νόστιμα και "ώριμα" την επόμενη ημέρα! Μερικά σπιτικά κουλουράκια στο χέρι, ήλιος και καλή καρδιά. Θέλεις τίποτα άλλο? 😉

You Might Also Like

0 σχόλια