Πένες με καπνιστό τόνο,
μπρόκολο και λεμόνι
Ιουλίου 16, 2018
Ζυμαρικών συνέχεια εδώ στα διαδικτυακά λημέρια του Παράξενου Πιρουνιού, καθώς όπως έχει αναφέρει διανύει θεματικό μήνα και έχει αποφασίσει να τσιμπάει μακαρόνια σαν να μην υπάρχει αύριο!
Όμως τα μακαρόνια που φτιάχνει το Παράξενο Πιρούνι εκτός φυσικά από παράξενα, είναι νόστιμα, υγιεινά και θρεπτικά.
Το πακέτο με τις πένες ολικής αλέσεως ύστερα από το παράξενο κάτι-σαν-παστίτσιο, είχε μείνει μισό και παραπονεμένο. Επομένως το Παράξενο Πιρούνι έπρεπε να κάνει κάτι γι' αυτό κι έτσι προέκυψε το συγκεκριμένο πιάτο.
Το Παράξενο Πιρούνι όταν είναι σε διατροφή αγοράζει καμιά φορά τόνο σε νερό, αυτή τη φορά όμως στο παράξενο ντουλάπι του βρήκε μια κονσέρβα με καπνιστό τόνο σε λάδι και σκέφτηκε να τη χρησιμοποιήσει σε τι άλλο; Ζυμαρικά!
Μαζί με τη μερίδα πένες που έβαλε να βράσουν σε αλατισμένο νερό έβαλε και λίγο μπρόκολο και όταν έβρασαν σούρωσε, κρατώντας λίγο από το νερό στην άκρη.
Στη συνέχεια άνοιξε τον τόνο και στράγγιξε το λάδι του στην άδεια και στεγνή πια κατσαρόλα. Τσιγάρισε ελαφρά σε αυτό μία σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (όχι να καεί, μόνο για να αρωματίσει το λάδι), πρόσθεσε μερικές λεπτές λωρίδες φλούδας λεμονιού (φλούδες από μισό λεμόνι περίπου, μόνο το κίτρινο μέρος της φλούδας) και τις τσιγάρισε κι αυτές για πολύ λίγο, για να αρωματίσουν το λάδι μαζί με το σκόρδο.
Πρόσθεσε ύστερα το χυμό μισού λεμονιού, τα ζυμαρικά με το μπρόκολο, τον τόνο σε κομματάκια, φρέσκια αρωματική ρίγανη από τον παράξενο κήπο του, αλάτι και πιπέρι.
Μαζί με τη μερίδα πένες που έβαλε να βράσουν σε αλατισμένο νερό έβαλε και λίγο μπρόκολο και όταν έβρασαν σούρωσε, κρατώντας λίγο από το νερό στην άκρη.
Στη συνέχεια άνοιξε τον τόνο και στράγγιξε το λάδι του στην άδεια και στεγνή πια κατσαρόλα. Τσιγάρισε ελαφρά σε αυτό μία σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (όχι να καεί, μόνο για να αρωματίσει το λάδι), πρόσθεσε μερικές λεπτές λωρίδες φλούδας λεμονιού (φλούδες από μισό λεμόνι περίπου, μόνο το κίτρινο μέρος της φλούδας) και τις τσιγάρισε κι αυτές για πολύ λίγο, για να αρωματίσουν το λάδι μαζί με το σκόρδο.
Πρόσθεσε ύστερα το χυμό μισού λεμονιού, τα ζυμαρικά με το μπρόκολο, τον τόνο σε κομματάκια, φρέσκια αρωματική ρίγανη από τον παράξενο κήπο του, αλάτι και πιπέρι.
Πάνω στο ζεστό μάτι έφερε όλα τα υλικά μια βόλτα ανακατεύοντας (εδώ αν χρειάζεται μπορεί να προστεθεί και λίγο μακαρονόζουμο, το Παράξενο Πιρούνι τελικά δεν έβαλε) και σέρβιρε τα ζυμαρικά ζεστά, ρίχνοντας από πάνω λίγο ξύσμα λεμονιού. Το Παράξενο Πιρούνι νομίζει πως το συγκεκριμένο πιάτο ζυμαρικών δε χρειάζεται τριμμένο τυρί.
Αναμένεται φυσικά συνέχεια με -απ' ό,τι φαίνεται- κυρίως vegan/vegetarian εύκολες μακαρονάδες που όλα τα πιρούνια θα χαίρονται να τσιμπάνε!
Αναμένεται φυσικά συνέχεια με -απ' ό,τι φαίνεται- κυρίως vegan/vegetarian εύκολες μακαρονάδες που όλα τα πιρούνια θα χαίρονται να τσιμπάνε!
8 σχόλια
Χαίρομαι πολύ, μα πάρα πολύ, που σε βρίσκω Έφη μου. Εγώ θα εξακολουθώ να σε αποκαλώ Σκοτεινούλα ενίοτε γιατί με το "παράξενο πιρούνι" δεν μπορώ να ταιριάξω την εικόνα σου και το πως σε γνώρισα... Ο καπνιστός τόνος μεγάλη "γκουρμεδιά" όταν μιλάμε για ζυμαρικά ή ρυζάκι, αλλά να τον κάνεις και κεφτεδάκια με σάλτσα πάπρικας που έκανα πρόσφατα και εκεί να δεις μπύρα που θα θέλει από δίπλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες και πάλι κοντά μας. Και φυσικά να έχεις ένα όμορφο καλοκαίρι.
Καλώς σας βρίσκω!!! Μου είχατε λείψει όλες, όπως και το να γράφω ξανά. Με κάνουν να χαίρομαι τόσο πολύ τα καλά, ζεστά σου λόγια Πηνελόπη μου! Να είσαι καλά! Και να με λες όπως θέλεις :) Κεφτεδάκια τόνου ε? Δε βρήκα τη συνταγή εκτός αν είναι παλιά, ελπίζω να έχεις βγάλει φωτογραφία γιατί ακούγεται πολύ καλό!
ΔιαγραφήΕίδα το σχετικό ερώτημα για τα κεφτεδάκια, αλλά δυστυχώς δεν την έχω γράψει, καθώς την σκάρωσα στο εξοχικό και εκεί χρόνος για σύνδεση στο Internet δεν υπάρχει! Όμως είναι εύκολη απλώς αντί για κιμά χρησιμοποιείς 2 κονσέρβες καπνιστού τόνου, μυρωδικά, λίγα μπαχαρικά, παξιμάδι ολικής βρεγμένο και σοταρισμένο κρεμμυδάκι, πιπεριά Φλωρίνης και μια σκελίδα τριμμένο σκόρδο. Η σάλτσα φρέσκιας ντομάτας ενισχύεται με καπνιστή πάπρικα και ψήσιμο με αέρα για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς.
ΔιαγραφήΑν βάλεις και ρυζάκι στο πλάι έχει ένα εξαιρετικό κυρίως πιάτο.
Τα φιλιά μου και πάλι.
Α, κατάλαβα. Είναι και vegan, είναι και ψητά αντί για τηγανιτά! Πηνελόπη με την πρώτη ευκαιρία θα τα κάνω, σ' ευχαριστώ και πάλι!
ΔιαγραφήΚαλημέρα Παράξενο πιρούνι (ή αγαπημένη Dark) χαίρομαι που ξαναβρισκόμαστε γιατί κι εγώ είχα ένα διάστημα αποχή από τα δρώμενα της blogoγειτονιάς! Τα αρώματα από τα πιάτα σου έφτασαν σε μένα και η γεύση του σημερινού σου πιάτου πρέπει να είναι φανταστική αν κρίνω από τον συνδυασμό των υλικών!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Κική, χαίρομαι που βρίσκω ξανά όλες τις παλιές blogoφίλες! Όποιο διαδικτυακό όνομα και να έχω το να γράφω και να μιλάω μαζί σας μου είχε λείψει τόσο! Τα κατάφερα όμως και ξαναγύρισα και θα τα λέμε ελπίζω τακτικά!
ΔιαγραφήΚαλώς το κορίτσι!! Δεν είχα καταλάβει ότι είσαι εσύ Έφη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι που "ξαναγνωριζόμαστε"
Ωραίο το φαγητό σου σήμερα, πολύ νόστιμη η σάλτσα :)
Μεσολάβησε μια μεγάλη παύση αλλά τα κατάφερα και επέστρεψα -με άλλο όνομα αλλά με το ίδιο πνεύμα πιστεύω. Να 'σαι καλά Μαρία μου, καλώς σε ξαναβρήκα λοιπόν, θα τα λέμε και πάλι!
Διαγραφή