Πένες παστίτσιο με
goji berries, φέτα και λαχανικά

Ιουλίου 12, 2018

παστίτσιο με goji berries, παστίτσιο με γκότζι μπέρι, χορτοφαγικό παστίτσιο, παστίτσιο χωρίς κρέας, παστίτσιο με λαχανικά, παστίτσιο με φέτα, παστίτσιο με πένες, συνταγές ανακύκλωσης, παστίτσιο με ελαιόλαδο

Το Παράξενο Πιρούνι τριγυρνώντας στην κουζίνα του ανακάλυψε ότι σε ένα ντουλάπι είχε ξεχάσει κάτι αποξηραμένα goji berries κι επίσης ότι έπρεπε να τσιμπήσει γρήγορα μερικά -όχι και τόσο φρέσκα- λαχανικά από το ψυγείο του για να μην πάνε χαμένα.
Έτσι σε φάση μαγειρικού οίστρου και ανακύκλωσης, αποφάσισε να φτιάξει ένα ακόμα πιάτο ζυμαρικών με πένες ολικής αλέσεως, λαχανικά και goji berries το οποίο θα ήταν υγιεινό & μεσογειακό αλλά "πειραγμένο" και επειδή δε μπορούσε να βρει έναν κατάλληλο τίτλο για να το περιγράψει, το βάφτισε παστίτσιο να τελειώνει.


Για τη σάλτσα ντομάτας με τα goji berries: 

- λίγο ελαιόλαδο
- ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- ένα σφηνάκι ρακόμελο
- ένα μίνι κουτάκι (70 γραμμάρια) ντοματοπολτό
- ένα καρότο ψιλοτριμμένο στον τρίφτη
- λίγο δυόσμο ξερό
- αλάτι, πιπέρι (λίγο μαύρο και λίγο γλυκό κόκκινο)
- μια μικρή κόκκινη, καυτερή πιπερίτσα
- δύο καρφάκια γαρίφαλλο, 3 κόκκοι μπαχάρι, μισό ξυλαράκι κανέλας
- 1/3 κούπας περίπου αποξηραμένα goji berries 

Επιπλέον: 

- μισό πακέτο πένες ολικής αλέσεως
- μια κουταλιά ελαιόλαδο
- 2 μικρές σκελίδες σκόρδο ή μία μεγάλη ψιλοκομμένη
- λίγο φρέσκο άνηθο
- λίγη φέτα σε τρίμματα 

Για την "μπεσαμέλ" λαχανικών: 

- ένα μεγάλο καρότο
- ένα κρεμμύδι
- ένα κολοκυθάκι
- φρέσκο άνηθο
- ένα φύλλο δάφνης
- μερικοί κόκκοι από μαύρο πιπέρι, κόλιανδρο και μπαχάρι
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- μισή κούπα γάλα εβαπορέ αδιάλυτο light
- λίγη φέτα τριμμένη
- ένα αβγό
- πιπέρι, μοσχοκάρυδο 


Αν θες κι εσύ να δοκιμάσεις αυτό το παράξενο κάτι-σαν-παστίτσιο, ξεκινάς φτιάχνοντας πρώτα τη σάλτσα, καθώς δεν πειράζει καθόλου να χρησιμοποιηθεί κρύα. 
Σε κατσαρολάκι σωτάρεις σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σβήνεις με το ρακόμελο και στη συνέχεια προσθέτεις τον πελτέ διαλυμένο σε ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Προσθέτεις και όλα τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας και σιγοβράζεις με την κατσαρόλα κλειστή για 20 με 30 λεπτά, να μαλακώσει το κρεμμύδι και να βράσουν τα υλικά. Ύστερα ξεσκεπάζεις, δυναμώνεις τη φωτιά και αφήνεις τη σάλτσα να πήξει και να "μελώσει". Την αφήνεις στην άκρη. 

Για να φτιάξεις την κάτι-σαν-μπεσαμέλ λαχανικών, βράζεις σε άλλη κατσαρόλα το καρότο, το κρεμμύδι, το κολοκυθάκι και τον άνηθο σε νερό που να τα σκεπάζει, προσθέτοντας τη δάφνη και τα μπαχαρικά. 
Όταν τα λαχανικά βράσουν και μαλακώσουν, τα σουρώνεις και τα πολτοποιείς στο multi μαζί με τόσο από το νερό όπου έβρασαν ώστε να πάρεις έναν λείο και ομοιογενή πολτό, όχι πολύ σφιχτό αλλά όχι και πολύ νερουλό (τέτοιες συνταγές ανακύκλωσης το Παράξενο Πιρούνι τις κάνει πάντα με το μάτι).
Στην άδεια πια κατσαρόλα βάζεις τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο και όταν κάψει, προσθέτεις το αλεύρι. Το καβουρδίζεις για λίγα λεπτά (όχι να σκουρύνει) και προσθέτεις τον πολτό λαχανικών ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πήξει σχετικά το μίγμα (δεν θα πήξει ακριβώς όπως η κανονική μπεσαμέλ). 
Κατεβάζεις το μίγμα από τη φωτιά και προσθέτεις το γάλα εβαπορέ, την τριμμένη φέτα, πιπέρι και μοσχοκάρυδο (δοκιμάζεις και αν θες προσθέτεις και αλάτι) και όταν το μίγμα γίνει χλιαρό, προσθέτεις το αβγό. Ανακατεύεις έτσι ώστε να έχεις μια λεία και ομοιογενή ελαφρώς πράσινη κρέμα. 

Τέλος, βράζεις τις πένες σε αλατισμένο νερό, βουτώντας για 1 - 2 λεπτά στο νερό όπου βράζουν τον άνηθο. Ψιλοκόβεις τον (όχι βρασμένο αλλά ζεματισμένο) άνηθο και τον πολτοποιείς σε μικρό γουδί μαζί με τις σκελίδες (ή σκελίδα) του σκόρδου και το ελαιόλαδο (η διαδικασία αυτή θυμίζει κάπως τη σάλτσα πέστο). Ανακατεύεις τις βρασμένες και σουρωμένες πένες με την -ας πούμε- πέστο άνηθου και λίγη τριμμένη φέτα. Χωρίζεις το μίγμα με τις πένες στα δύο και κάνεις μια στρώση σε πυρέξ. 
Καλύπτεις τη στρώση ζυμαρικών με την πικάντικη σάλτσα ντομάτας - goji berries, σκεπάζεις με τα υπόλοιπα ζυμαρικά και τέλος καλύπτεις όλη την επιφάνεια με την πράσινη κρέμα λαχανικών που ετοίμασες.

Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς (καλύπτεις αρχικά τουλάχιστον το πυρέξ με αλουμινόχαρτο), μέχρι να δεις ότι η κρέμα - μπεσαμέλ έχει σφίξει και σταθεροποιηθεί.
Αφήνεις το φαγητό να σταθεί για 30 - 45 λεπτά για να σφίξει καλύτερα πριν το κόψεις και το σερβίρεις. 


παστίτσιο λαχανικών, ορφανό παστίτσιο, παστίτσιο μεσογειακό, παστίτσιο superfood

Είναι πεντανόστιμο με τις γεύσεις της πλούσιας σάλτσας ντομάτας, του σκόρδου, της φέτας και των λαχανικών να κάνουν τέλεια όλες μαζί παρέα μεταξύ τους.
Συνοδεύεται πολύ ωραία με κόκκινο κρασί αλλά και με μπύρα.

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Ωραίο, καλοκαιρινό φαγητό! Τα goji berries είναι μια πρωτότυπη προσθήκη. Θα πρέπει να δίνουν μια ιδιαίτερη γλύκα στο φαγητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μαρία! Τα goji berries ταίριαξαν ωραία αν και κάπως "σκεπάστηκαν" από τα άλλα υλικά νομίζω. Προσθέτουν μια κάποια γλυκύτητα στα σάλτσα, ναι.
      Η γεύση του φαγητού στο σύνολο μου φάνηκε πως ήταν φοβερή. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή