Εύκολα μπισκότα με
φιστικοβούτυρο και σοκολάτα

Ιουλίου 29, 2018

μπισκότα χωρίς γλουτένη, μπισκότα με υπερτροφές, μπισκότα σοκολάτας υγιεινά, ενεργειακά μπισκότα, μπισκότα για παιδιά, μπισκότα για πρωινό, μπισκότα με φυστικοβούτυρο, μπισκότα σοκολάτας, μπισκότα με ζάχαρη καρύδας, γλυκά χωρίς γλουτένη

Το Παράξενο Πιρούνι είχε μια ξαφνική, ακατανίκητη επιθυμία για σοκολάτα. Καταλάβαινε ότι αργά ή γρήγορα θα υπέκυπτε σ' αυτήν, δεν ήθελε ωστόσο να χαλάσει την υγιεινή, καλοκαιρινή του διατροφή.
Άρα δεν έμενε παρά να φτιάξει σοκολατένια μεν, χωρίς επεξεργασμένη ζάχαρη δε μπισκότα. Με κάποιο ποσοστό λιπαρών που όμως θα προερχόταν από καλές, ωφέλιμες πηγές.

Με μια σύντομη επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς του και μέσα σε δέκα λεπτά, άντε ένα τέταρτο αφού είχε επιστρέψει, έφτιαξε τα cookies που βλέπεις, κατάλληλα για πρωϊνό τσίμπημα με καφέ αλλά και για συνεχόμενα ενεργειακά τσιμπήματα οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη μέρα.
Αν θες να μάθεις τι ακριβώς έκανε και να το κάνεις κι εσύ, το πρώτο πράγμα που θα χρειαστείς είναι το βαζάκι με το φιστικοβούτυρο που βλέπεις στη φωτογραφία:
Ελληνικό, χωρίς συντηρητικά, σε αρκετά προσιτή τιμή και το κυριότερο, με υπέροχη γεύση!

Αδειάζεις λοιπόν όλο το βαζάκι με το φιστικοβούτυρο σε ένα μπολ. Σε άλλο μπολ το οποίο βάζεις πάνω από νερό που βράζει (μπεν - μαρί) λιώνεις τη σοκολάτα γάλακτος της φωτογραφίας (είναι με στέβια γιατί είπαμε, προσέχουμε) και την προσθέτεις στο μπολ με το φιστικοβούτυρο. Το Παράξενο Πιρούνι θυμήθηκε πως είχε 2 sticks - φακελάκια με εσπρέσο σκόνη σε ένα ντουλάπι. Τα έβαλε λοιπόν κι αυτά μέσα (γιατί για φρέντο δεν έπαιζε να τα χρησιμοποιήσει σπίτι του). Εσύ αν δε θες, δε βάζεις καφέ.

ζάχαρη καρύδας, ζάχαρη καρύδας βιολογική


Στη συνέχεια, έβαλε λίγη ζάχαρη καρύδας και λίγο υγρό άρωμα αμυγδάλου (είναι αυτά που φαίνονται στη φωτο παραπάνω). Το Παράξενο Πιρούνι όταν φτιάχνει συνταγές έτσι αυθόρμητα (όπως αυθόρμητα τις γράφει κιόλας) βάζει τις ποσότητες των υλικών χωρίς να μετρήσει γραμμάρια. 
Για να δεις στη συγκεκριμένη συνταγή πόση ζάχαρη καρύδας (άλλο φοβερό προϊόν με απίστευτα βαθιά καραμελένια γεύση και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη) χρειάζεται να βάλεις, απλά δοκιμάζεις και σταματάς όταν η γεύση σου φαίνεται καλή.
Τέλος, το Παράξενο Πιρούνι έβαλε πάλι με το μάτι νιφάδες από κεχρί (επειδή εσύ μπορεί να μην έχεις -και να μην θες να έχεις- κεχρί σε οποιαδήποτε μορφή στο σπίτι σου, μπορείς απλά να βάλες νιφάδες βρώμης/κουάκερ) και λίγη τριμμένη καρύδα μέχρι να δει με το μάτι ότι η "ζύμη" μπορούσε με το χέρι ή έστω με δύο κουταλάκια να τοποθετηθεί σε μικρές ποσότητες πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και να ψηθεί στον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα (τον προθερμαίνεις καλύτερα) για 5 - 10 λεπτά (μπορεί να χρειαστεί και τέταρτο ακόμα, κάθε φούρνος είναι διαφορετικός).
Σε κάθε περίπτωση θα καταλάβεις ότι είναι έτοιμα όταν πάρουν πιο σκούρο χρώμα, κάνουν στην επιφάνειά τους μικρά σκασίματα και έχουν στεγνώσει.

Αφήνεις να κρυώσουν τα μπισκότα για κανένα εικοσάλεπτο - μισάωρο και μετά τα ξεκολλάς με προσοχή γιατί είναι αρκετά μαλακά και υπάρχει κίνδυνος να διαλυθούν όσο είναι ζεστά.
Τα διατηρείς καλά κλεισμένα σε κουτί ή βάζο και τα τρως με τον καφέ σου, το γάλα σου, μετά ή πριν το γυμναστήριο -και γενικότερα όποτε θες!

Η συνταγή γίνεται με φιστικοβούτυρο ή και με ταχίνι σαν βασικό υλικό, με ζάχαρη οποιασδήποτε μορφής, μέλι ή maple syrup ως γλυκαντική ουσία, με κομματάκια ξηρών καρπών και/ή αποξηραμένα φρούτα αντί για σοκολάτα, κτλ... 
Οι παραλλαγές είναι πολλές και το Παράξενο Πιρούνι έχει ήδη δοκιμάσει αρκετές για τις οποίες σε εύλογο χρόνο, θα σε ενημερώσει.

You Might Also Like

0 σχόλια