Ρεβυθομπιφτέκια νηστίσιμα και πικάντικα

Ιανουαρίου 24, 2024

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Ρεβυθομπιφτέκια παραξενοπιρουνίσια και μερακλίδικα! Με μπύρα πάνε, με τσίπουρο πάνε, με νερό ή με τσάι, με ό,τι θες εσύ και αν τα φτιάξεις μια φορά, δε θα ξαναπαραγγείλεις φαλάφελ! Είναι χαμηλά σε θερμίδες, είναι ψητά στο φούρνο και γίνονται στο άψε σβήσε, αρκεί να έχεις στοκ βρασμένων ρεβυθιών στο ψυγείο. 

Το Παράξενο Πιρούνι φροντίζει να βράζει συχνά όσπρια όπως φασόλια μαυρομάτικα ή φακές (αυτά δε θέλουν και μούλιασμα), ενίοτε και ρεβύθια (που τα έχει μουλιάσει από το βράδυ) και τα προσθέτει σε γρήγορες και θρεπτικές σαλάτες ή σε μαγειρευτά όταν δε θέλει κρέας. Αυτή τη φορά λοιπόν είχε στο συνηθισμένο ταπεράκι του ρεβύθια και θέλοντας να το ρίξει λίγο "έξω" σκάρωσε τον υγιεινό μεζέ του ως εξής:

Έτριψε στο multi μερικά ρεβύθια μαζί με αλάτι, πιπέρι, μαιντανό φρέσκο ψιλοκομμένο (μόνο τα τρυφερά φυλλαράκια), κουρκουμά, κύμινο, κόλιανδρο και λίγο κάρυ και μετά πρόσθεσε μια σάλτσα που την έφτιαξε με:
Ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες και τα ψιλοκομμένα κοτσανάκια του μαιντανού σωτάροντας τα όλα μαζί με λίγο πελτέ ντομάτας και πάπρικα. Έσβησε με λίγο κρασί και άφησε να βράσει προσθέτοντας στο τέλος και αρκετό δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο, έχοντας έτσι μια ωραία, πηχτή σάλτσα ντομάτας.

Και τέλος, για το gluten - free του θέματος, το Παράξενο Πιρούνι αφού ένωσε το μίγμα ρεβυθιών με τη σάλτσα έβαλε για να δέσει το μίγμα και να μπορεί να το πλάσει σε μπιφτέκια όσες νιφάδες φαγόπυρου σήκωσε (τριμμένες στο multi να γίνουν "αλεύρι").

Το Παράξενο Πιρούνι έπλασε τα μπιφτέκια του και τα έψησε στο φούρνο πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς. Θα πάρουν ελαφρύ χρώμα, θα κάνουν σκασίματα στην επιφάνεια όταν θα είναι έτοιμα και ΚΥΡΙΩΣ θα μοσχομυρίσουν!

You Might Also Like

0 σχόλια