Κέικ με σιμιγδάλι, κουρκουμά και γλυκάνισο

Ιανουαρίου 22, 2024

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Αυτό το κέικ θυμίζει σάμαλι ή ραβανί αλλά χωρίς το σιρόπι. Η συνταγή δε θέλει αβγά ή γαλακτοκομικά και το ιδιαίτερο φυσικά με αυτό το νηστίσιμο κέικ ή γλυκό ψωμί ή όπως αλλιώς θέλεις πες το, είναι φυσικά το εξαιρετικό του άρωμα! Χωρίς τον κουρκουμά και το γλυκάνισο λοιπόν, τίποτα δε θα είναι το ίδιο.

Το Παράξενο Πιρούνι έφτιαξε το κέικ αυτό παλιότερα που έτρωγε ζάχαρη αλλά λόγω της μοναδικότητας που είχε σε γεύση και άρωμα, οφείλει να καταγράψει τη συνταγή στο αγαπημένο του, παράξενο ιστολόγιο. 


Υλικά για ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί:


- 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό

- 2 κουταλάκια γλυκού σπόρους γλυκάνισο

- 2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη λευκή κρυσταλλική

- 1 φλιτζάνι τσαγιού ηλιέλαιο

- 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις

- 2 φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό

- 1 φακελάκι baking powder

- 1 κουταλιά σούπας κουρκουμά

- 1 κουταλάκι γλυκού γλυκάνισο κοπανισμένο

- 1 κούπα λευκά αμύγδαλα για τη διακόσμηση


Πρώτα λαδώνεις και αλευρώνεις το ταψί που θα ψήσεις το κέικ. Βράζεις το νερό με τους σπόρους γλυκάνισου, αποσύρεις από τη φωτιά και αφήνεις  το κατσαρολάκι σκεπασμένο για κανένα εικοσάλεπτο να αρωματιστεί καλά το νερό. Μετά ρίχνεις τη ζάχαρη και ανακατεύεις να διαλυθεί μέσα στο ζεστό γλυκανισόνερο. Σουρώνεις.

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα.

Ανακατεύεις σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά, δηλαδή αλεύρι, σιμιγδάλι, baking powder, κουρκουμά και γλυκάνισο σκόνη. Στο μίγμα αυτό ρίχνεις εναλλάξ το νερό γλυκάνισου με τη λιωμένη ζάχαρη και το ηλιέλαιο ανακατεύοντας απαλά να δημιουργηθεί ένας λείος και ομοιογενής χυλός για κέικ. Στρώνεις τον χυλό στο ταψί και σκορπάς τα αμύγδαλα σε όλη την επιφάνεια.

Ψήνεις για για 45 λεπτά περίπου, να πάρει χρώμα το κέικ και να φουσκώσει. 

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Γίνεται πολύ νόστιμο και αρωματικό! Λόγω του σιμιγδαλιού είναι πιο εύθρυπτο από ένα κλασικό κέικ με αλεύρι αλλά είναι ελαφρύ και στο Παράξενο Πιρούνι θύμισε κάπως γλυκό καλαμποκόψωμο. Τέλειο για καφέ και ζεστό τσάι τώρα με το κρύο!

You Might Also Like

0 σχόλια