Φάβα εξωτική με χουρμάδες

Ιανουαρίου 07, 2024

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Κάποιο λάκκο έχει... του Παράξενου Πιρουνιού η φάβα! Εσύ που το γνωρίζεις, ξέρεις πως το Παράξενο Πιρούνι δε θα ρίξει σε αυτόν το λάκκο κρεμμύδι και λεμόνι ή ντομάτα και κάπαρη. Όσο κι αν αγαπάει τις μεσογειακές γεύσεις τι παράξενο θα ήταν αν δεν έδινε μια αλλιώτικη πινελιά στην αγαπητή φάβα, θα την έλεγε εξωτική λόγω των υλικών που θα διαβάσεις παρακάτω.

Ναι, η φάβα είναι σαν την πίτσα. Είναι δηλαδή ένας "καμβάς" όπου πάνω του μπορείς να αυτοσχεδιάσεις! Και το Παράξενο Πιρούνι χωρίς να θέλει να περιαυτολογήσει, ομολογεί πως γι' άλλη μια φορά, "ζωγράφισε"! 😊


Υλικά που το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε:


- μια κούπα φάβα

- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

- ένα κομμάτι φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (μια κουταλιά σούπας περίπου)

- 6 χουρμάδες (αν είναι βασιλικοί, ακόμα καλύτερα)

- αλάτι, πιπέρι

- λίγο ξύδι μπαλσάμικο 

- 1/2 κουταλάκι γλυκού κύμινο τριμμένο

- 1/2 κουταλάκι γλυκού μπαχάρι τριμμένο

- 1/4 κουταλάκι γλυκού γαρίφαλλο τριμμένο


Το Παράξενο Πιρούνι έβαλε τη φάβα (καλά πλυμένη και σουρωμένη) μαζί με 3 κούπες νερό να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να  απορροφηθεί το νερό και αυτή να μαλακώσει. Δεν την έκανε εντελώς κρέμα γιατί ήθελε να φαίνονται κάποια κομματάκια και η τελική υφή του πιάτου του να έχει μια σχετική τραγανότητα.

Καθώς η φάβα μαγειρευόταν το Παράξενο Πιρούνι παράλληλα είχε σε μικρότερη κατσαρόλα τα κρεμμυδάκια και το τζίντζερ να σωτάρονται ελαφρώς σε λίγο ελαιόλαδο. Πρόσθεσε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα έφερε 2 - 3 βόλτες στην κατσαρόλα του να αναμιχθούν και να ενσωματωθούν καλά οι γεύσεις και τα αρώματα.

Το Παράξενο Πιρούνι έριξε το μίγμα με τα κρεμμυδάκια και τους χουρμάδες στο μαγειρεμένο και μαλακό πια μίγμα φάβας και ανακάτεψε απαλά. 

Συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα το Παράξενο Πιρούνι σέρβιρε τη φάβα χλιαρή, η οποία είχε αποκτήσει μια γεύση κάπως γλυκόξινη, κάπως spicy και ήταν αν όχι εξωτική, σίγουρα παραξενοπιρουνίσια! 😊

You Might Also Like

0 σχόλια