Μακαρόν με πράσινο τσάι

Ιανουαρίου 10, 2024


Το Παράξενο Πιρούνι έχει φτιάξει και παλιότερα μακαρόν. Βέβαια σαν παράξενο που είναι, τα πρώτα μακαρόν στο blog ήταν... περίεργα, δηλαδή vegan μακαρόν από aquafaba με κρέμα καρύδας! Σήμερα λοιπόν θα σου βάλει την "ορθή" συνταγή για μακαρόν όπως τα γνωρίζουμε οι περισσότεροι, απλώς θα την κάνει λίγο την παραξενιά του και θα τα αρωματίσει με πράσινο τσάι.
Τα μακαρόν είναι γλυκά που έχουν πολλή ζάχαρη και έτσι πρέπει να είναι για να πετύχουν, γι' αυτό το πράσινο τσάι matcha που το Παράξενο Πιρούνι έβαλε σε ζύμη και γέμιση "έσπασε" κάπως τη ζαχαρίλα και έκανε τα μπισκοτοσαντουιτσάκια (αυτό είναι τα μακαρόν ουσιαστικά!) όχι και τόσο λιγωτικά.


Υλικά:


- ένα ασπράδι αβγού

- μιάμιση κουταλιά σούπας ζάχαρη κρυσταλλική

- μια πρέζα αλάτι

- 45 γραμμάρια αμύγδαλα άσπρα ξεφλουδισμένα αλεσμένα στο multi να γίνουν περίπου σαν σκόνη

- 80 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

- μισό κουταλάκι του γλυκού πράσινο τσάι matcha (σε σκόνη)


Για να φτιάξεις μακαρόν, πρέπει να έχεις μίξερ. Στατικό ή χειρός. Το ασπράδι του αβγού που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι από το ψυγείο θα γίνει μαρέγγα μαζί με τη μιάμιση κουταλιά σούπας κρυσταλλική ζάχαρη. Πριν γίνει αυτό όμως, θα πρέπει να έχεις τρίψει καλά τα αμύγδαλα στο multi και μετά να τα ξανατρίψεις μαζί με τη ζάχαρη άχνη.

Αυτό γίνεται γιατί μεγάλο μέρος της επιτυχίας των μακαρόν εξαρτάται από το να είναι εντελώς σαν πούδρα το μίγμα αμυγδάλων - άχνης ζάχαρης. Γι’ αυτό το λόγο, κοσκινίζεις με ψιλό σουρωτήρι το μίγμα και αν δεις κομματάκια στο σουρωτήρι τα ξανα-αλέθεις στο multi και τα ξανα-κοσκινίζεις μέχρι να γίνουν σκόνη και άρα να περνάνε από τις τρυπούλες του σουρωτηριού (με άλλα λόγια, όποιος βαριέται να κοσκινίζει, καλά μακαρόν δεν τρώει!)Όταν το μίγμα αμυγδάλων - άχνης ζάχαρης λοιπόν θα είναι όλο σαν πούδρα θα προσθέσεις και το τσάι matcha και θα ρίξεις άλλο ένα κοσκίνισμα τώρα που το συνήθισες. 😊

Αφού έχεις χτυπήσει σε άσπρη σφιχτή μαρέγγα το ασπράδι μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη και την πρέζα το αλάτι κι έχεις και  το άλλο μίγμα αμυγδάλων - άχνης - τσαγιού κοσκινισμένο κι έτοιμο, ενώνεις τα δυο αυτά μίγματα. Η δουλειά αυτή γίνεται ανακατεύοντας απαλά αλλά σταθερά κι αν έχεις το γνωστό κουτάλι-σπάτουλα ζαχαροπλαστικής που λέγεται μαρίζ, θα βοηθήσει αρκετά.

Απλώνεις σε ένα μεγάλο, ρηχό ορθογώνιο ταψί ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (λαδόχαρτο) και με τη βοήθεια δύο ίδιων κουταλιών του γλυκού παίρνεις μικρές ποσότητες από το μίγμα μακαρόν και σχηματίζεις μπαλάκια ίδιου μεγέθους πάνω στο χαρτί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί με το ψήσιμο θα απλώσουν. Αφού τελειώσεις, χτυπάς με λίγη δύναμη το ταψί πάνω στο τραπέζι για να χάσουν λίγο ύψος τα μακαρόν και τα αφήνεις ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ πριν μπουν στο φούρνο να στεγνώσουν ΤΕΛΕΙΩΣ.

Δηλαδή θα πρέπει να τα ακουμπάς με το δάχτυλο σου και να είναι εντελώς στεγνά, χωρίς να σε λερώσουν καθόλου. Αυτό γίνεται αφήνοντας τα σε μέρος χωρίς υγρασία (π.χ. κοντά σε τζάκι/σόμπα αν είναι χειμώνας ή σε κάποιο σημείο της κουζίνας που να τα βλέπει ήλιος αν είναι καλοκαίρι).

Και επιτέλους τα ψήνεις σε φούρνο προθερμασμένο στους 140 βαθμούς με αέρα για 15 λεπτά. Όταν περάσουν αυτά τα 15 λεπτά (ή και λίιιγο αργότερα) αν όλα έχουν πάει καλά, τα μακαρόν θα έχουν φουσκώσει ελαφρώς και θα έχουν επίσης βγάλει στις άκρες τους περιμετρικά τα πολυπόθητα "ποδαράκια", όπως λέγεται στη ζαχαροπλαστική.

Σβήνεις τότε τον φούρνο και τα αφήνεις μέσα με την πόρτα του φούρνου κλειστή για 15 λεπτά. Ύστερα ανοίγεις τον φούρνο και συγκρατώντας την πόρτα του μισάνοιχτη με μια διπλωμένη πετσέτα, τα αφήνεις μέσα για άλλα 15 λεπτά. Βγάζεις κανονικά πλέον το ταψί από τον φούρνο και αφήνεις τα μακαρόν στην άκρη μέχρι να κρυώσουν τελείως. Τα ξεκολλάς με προσοχή ύστερα από αρκετή ώρα, όταν θα έχουν κρυώσει και στερεοποιηθεί εντελώς.

Όσο περιμένεις να στεγνώσουν πριν και μετά το ψήσιμο τα μακαρόν, μπορείς να φτιάξεις και τη γέμιση τους. Το Παράξενο Πιρούνι έφτιαξε βουτυρόκρεμα πράσινου τσαγιού χτυπώντας 100 γραμμάρια βούτυρο που είχε μαλακώσει εκτός ψυγείου με ζάχαρη άχνη (την πρόσθεσε σταδιακά, γύρω στα 2 φλιτζάνια τσαγιού χρειάστηκε αλλά το καταλαβαίνεις βλέποντας πόσο σφιχτό γίνεται το μίγμα) και λίγο πράσινο τσάι matcha σε σκόνη. Έβαλε επίσης στην κρέμα και ένα σφηνάκι ούζο, να σπάσει τη λιπαρότητα και να δώσει έξτρα άρωμα.

Το Παράξενο Πιρούνι συναρμολόγησε τα μακαρόν ενώνοντας δυο - δυο με κρέμα ανάμεσα και δοκίμασε τα πιο γλυκά και αρωματικά σαντουιτσάκια ever! Όσα δεν έφαγε τα έκλεισε καλά σε πλαστική σακούλα τροφίμων και τα διατήρησε στο ψυγείο.

You Might Also Like

0 σχόλια