Συκώτι κρασάτο με κεράσια

Ιουνίου 06, 2023

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Μετά τις πρόσφατες παραξενοπιρουνίσιες συνταγές με φράουλες, σειρά έχουν τα αγαπημένα του καλοκαιριού, κεράσια! Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε δυναμικά με κερασένιο, άκρως δημιουργικό κι ευφάνταστο Κυριακάτικο πιάτο με πρωταγωνιστή το πιο αγαπημένο κόκκινο φρούτο του καλοκαιριού.
Ναι, είναι συκώτι μοσχαρίσιο με κεράσια, ο συνδυασμός είναι υπέροχος και γιορτινός, φτιάχνεται γρήγορα κι εύκολα και ορίστε η συνταγή για το πιάτο της φωτο:

Για μια μερίδα:

- ένα κομμάτι συκώτι μοσχαρίσιο
- ένα μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- λίγο ελαιόλαδο
- 2/3 κούπας περίπου κόκκινο, ξηρό κρασί
- 1 και 2/3 κούπας περίπου κεράσια
- μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι
- αλάτι
- 2 - 3 κόκκους μπαχάρι
- λίγο ξερό δεντρολίβανο
- ρύζι ή πουρέ πατάτας για το σερβίρισμα

Το Παράξενο Πιρούνι είχε ξεπαγώσει μια φέτα συκωτιού και στο κατσαρολάκι του σε λίγο ελαιόλαδο σώταρε για 1-2 λεπτά το συκώτι και από τις 2 πλευρές να αλλάξει χρώμα και να ασπρίσει και ύστερα από λίγο έβαλε και το κρεμμύδι. Σώταρε για λίγο ακόμα και έσβησε με το κρασί.
Έβαλε τα μπαχαρικά και τα μισά κεράσια (φυσικά χωρίς το κουκούτσι) πολτοποιημένα στο multi. Χαμήλωσε τη φωτιά, σκέπασε το κατσαρολάκι του και σιγόβρασε για 10 - 15 λεπτά. Νερό δε χρειάζεται καθόλου.
Προς το τέλος, το Παράξενο Πιρούνι έβαλε τα υπόλοιπα κεράσια ολόκληρα και λίγο αλάτι και δυνάμωσε τη φωτιά. Όταν τα υγρά εξατμίστηκαν και η σάλτσα του είχε γλασαριστεί ωραία, απέσυρε από τη φωτιά και σέρβιρε το ωραίο του φαγητό επάνω από πουρέ ψητής γλυκοπατάτας που επίσης είχε ξεπαγώσει από την κατάψυξη.
Φυσικά, τέλειο είναι και το ρύζι μπασμάτι σαν συνοδευτικό.

Αυτό που δεν πρέπει να παραλείψεις με τίποτα, είναι το κόκκινο, ξηρό κρασί που δένει άψογα με τη γλυκιά, φρουτώδη γεύση από το κεράσι και την κάψα του πιπεριού. 
Αν θες για να το τερματίσεις, συνόδεψε με πράσινη σαλάτα με μπαλσάμικο, στην οποία θα έχεις προσθέσει και μερικά φρέσκα κεράσια ψιλοκομμένα!
Το κερασάκι δεν είναι στην τούρτα, αλλά στο πιάτο σου! 🍒🍒🍒

You Might Also Like

0 σχόλια