Αλμυρά μπισκότα μάραθου με φέτα
Μαΐου 04, 2025Αν υπάρχει ένα αρωματικό φυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "άγριο", αυτό είναι ο μάραθος. Μοιάζει με τον άνηθο αλλά στην πιο... τσαμπουκαλεμένη εκδοχή του. Το μικρό Παράξενο Πιρούνι, άγριο παιδί της εξοχής κι αυτό, θυμάται πως από αρχές άνοιξης μέχρι και όλο το καλοκαίρι, οτιδήποτε υπήρχε σε χωράφι και γενικότερα πράσινη χωρίς σπίτια έκταση, μοσχοβολούσε μάραθο.
Τώρα τελευταία το Παράξενο Πιρούνι, ήμερο και κάπως γέρικο πια (αν και γι΄αυτό σοφότερο 😊) βρίσκει μάραθο στην αγαπημένη του κοντινή λαϊκή των Εξαρχείων, ωστόσο αυτά εδώ τα τρομερά wild μπισκότα έχουν φτιαχτεί παλιότερα με τον μάραθο του κάμπου από το θρυλικό παραξενοπιρουνίσιο χωριό.
Επομένως είναι φουλ θρεπτικά και χορταστικά, τούμπανα από γεύση και επιθετικά αρωματικά! Προσοχή γιατί δαγκώνουν!
Υλικά:
- μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ένα γερό ματσάκι φρέσκο μάραθο ψιλοκομμένο
- μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα σκόνη
- μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- μισό και κάτι ακόμα κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- λίγο κίμινο & κόλιανδρο σε κόκκους κοπανισμένα στο γουδί
- ένα αβγό σε θερμοκρασία δωματίου
- ένα και 1/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- μισό κεσεδάκι (100 γρ.) γιαούρτι total 2%
- φέτα σε κομματάκια κατά βούληση
- ένα αβγό σε θερμοκρασία δωματίου
- ένα και 1/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- μισό κεσεδάκι (100 γρ.) γιαούρτι total 2%
- φέτα σε κομματάκια κατά βούληση
Το Παράξενο Πιρούνι έβαλε στο multi το ελαιόλαδο, τον μάραθο καλά πλυμένο και ψιλοκομμένο, τη σόδα, το αλάτι, το πιπέρι, το κίμινο και κόλιανδρο και ομογενοποίησε όσο πιο καλά μπορούσε.
Σε μπολ άδειασε το μίγμα από το multi, πρόσθεσε το αβγό, το αλεύρι, το γιαούρτι και τελευταία τη φέτα, χοντροτριμμένη με τα χέρια. Ανακάτεψε απαλά να αναμιχθούν τα υλικά και να προκύψει ένα λείο και ομοιογενές μίγμα και σχημάτισε τα μπισκότα του με τη βοήθεια δύο κουταλιών του γλυκού επάνω στο λαδωμένο του ταψί.
Το Παράξενο Πιρούνι έψησε κλασικά σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να δει με το μάτι πως είχαν φουσκώσει ελαφρώς και αλλάξει χρώμα.
Τα υπέροχα μαραθο-μπισκότα δοκιμάστηκαν ζεστά αλλά και κρύα την επόμενη μέρα όπου είχαν "δέσει" καλύτερα και φάνηκαν νοστιμότερα στο Παράξενο Πιρούνι. Αν είσαι του αλμυρού πρωινού θα φτιάξεις ένα ζεστό τσαγάκι με λεμόνι και θα τα απολαύσεις μια χαρά!
Αν πάλι είσαι του brunch του σωστού, του μερακλίδικου (γιατί ως γνωστόν στο παραξενοπιρουνίσιο χωριό brunch λένε το τσίπουρο με μεζέ😉), στο ουζάκι τα μπισκότα θα βρουν τον τέλειο συνοδό! Εξάλλου, κανένα άλλο φυτό δε θυμίζει ούζο όσο ο άγριος -και γι' αυτό αγαπημένος- μάραθος!
0 σχόλια