Κινόα με γλυκόξινο μωβ κέιλ
Απριλίου 17, 2025Το Παράξενο Πιρούνι αν και δεν είναι ο τύπος που κρατά τις παραδόσεις, τη Μεγάλη Βδομάδα συνήθως νηστεύει. Αν εξαιρέσει το ελάχιστο γάλα που προσθέτει στον αγαπημένο του καπουτσίνο και το λίγο τυράκι που συνοδεύει το πρωινό ή το γεύμα του, δεν του λείπουν ιδιαίτερα τα μη νηστίσιμα τρόφιμα.
Βέβαια όταν γυμνάζεται κανείς πρέπει να λαμβάνει και επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, γι' αυτό και το Παράξενο Πιρούνι συνήθιζε καθημερινά να καταναλώνει γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και βραστά αβγά, αλλά η έξυπνη και σωστή παραξενοπιρουνίσια διατροφή δεν το αφήνει να πεινάσει, να νιώσει αδυναμία, ούτε φυσικά και να βαρεθεί: Σπόροι όπως chia, λιναρόσπορος, ηλιόσπορος και κολοκυθόσπορος, ψωμί και παξιμαδάκια ολικής άλεσης, ταχίνι (ολικής κι αυτό), δημητριακά όπως κινόα ή ρύζι αναποφλοίωτο, όσπρια και φυσικά άφθονα φρούτα και λαχανικά! Λίγο μέλι για να ικανοποιείται και το "sweet tooth" που λένε και στο παραξενοπιρουνίσιο χωριό και αυτό είναι!
Κάπου εδώ λοιπόν έρχεται και το παραξενοπιρουνίσιο άγγιγμα που δεν αφήνει κανένα να βαρεθεί, είτε νηστεύει είτε όχι! Εκεί που έβραζε λίγη κινόα για το αυριανό του γεύμα, το Παράξενο Πιρούνι σκέφτηκε "Ε, όχι πάλι σαλάτα" και αφού η κινόα έβρασε, τοποθετήθηκε σε ένα πιάτο να κρυώσει και το παραξενοπιρουνίσιο κατσαρολάκι άδειασε, μπήκε σε αυτό ένα κουταλάκι ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά τσιγαρίστηκε πολύ ελαφρά μια τριμμένη σκελίδα σκόρδο μαζί με τρία κλωναράκια (λίγο όχι και τόσο φρέσκου) μωβ kale ψιλοκομμένου.
Το Παράξενο Πιρούνι όταν είδε ότι το κέιλ έχασε τον όγκο του και γυάλισε ελαφρώς, έσβησε με λίγο ξύδι και όταν εξατμίστηκε έβαλε ελάχιστο νερό, ένα κουταλάκι μαύρη σταφίδα, λίγους κόκκους μαύρου πιπεριού, 2 γαρίφαλλα και σιγόβρασε με το καπάκι κλειστό για 10 λεπτά. Ύστερα σε υψηλότερη θερμοκρασία άφησε το μίγμα να "πιει" τα υγρά του και λίγο πριν κατεβάσει το κατσαρολάκι από την εστία, πρόσθεσε και ένα κουταλάκι πετιμέζι από το καλό το βιολογικό που φροντίζει να παίρνει από το αγαπημένο του παζάρι στο Ζάππειο και να βάζει καμιά φορά στην πράσινη σαλάτα του για να της δώσει άλλη χάρη!
Το Παράξενο Πιρούνι έφαγε την κινόα του ζεστή σαν να ήταν πιλάφι αντί να την κάνει κρύα σαλάτα με το κέιλ. Το δε κέιλ αποτέλεσε ένα υπέροχο γλυκόξινο και ελαφρώς καυτερό "topping", ό,τι χρειαζόταν δηλαδή για να δώσει χρώμα, άρωμα, γεύση και παραξενοπιρουνίσια χάρη στην -σε άλλη περίπτωση βαρετή- νερόβραστη κινόα! Γιατί η νηστεία η σωστή, θέλει παραξενοπιρουνίσια φαντασία! 😊
0 σχόλια