Γιουβαρλάκια με κιμά γαλοπούλας και σάλτσα κάστανου
Απριλίου 14, 2025Το Παράξενο Πιρούνι εκτός από παράξενο, είναι και ανάποδο. Αντί να πειραματιστεί με τον κιμά γαλοπούλας τη σωστή εποχή, δηλαδή τα Χριστούγεννα, το κάνει τώρα που πλησιάζει Πάσχα. Τι πειράζει όμως? Σημασία έχει να προκύπτει ένα νόστιμο, δημιουργικό κι αλλιώτικο πιάτο! Όπως όλες οι παραξενοπιρουνίσιες συνταγές δηλαδή! 😉
Αντί για γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα, γιουβαρλάκια από κιμά γαλοπούλας με μια υπέροχη βελούδινη σος από κάστανα να τα σκεπάζει και να τα απογειώνει! Το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε έτοιμα βρασμένα κάστανα και έφτιαξε πανεύκολα το καταπληκτικό πιάτο της φωτογραφίας.
Τα υλικά που χρησιμοποίησε:
- 300 γραμμάρια περίπου κιμά γαλοπούλας που είχε ξεπαγώσει καλά
- ένα ασπράδι αβγού
- 2 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα
- λίγο μαϊντανό (μόνο τα τρυφερά φυλλαράκια) καλά ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές ρύζι βρασμένο αναποφλοίωτο
- αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
- 200 γραμμάρια έτοιμα βρασμένα κάστανα (στο σούπερ μάρκετ)
- ένα μεγάλο κρεμμύδι
- 2 μικρά καρότα
- τα κοτσανάκια του μαϊντανού ψιλοκομμένα
- ένα φύλλο δάφνης. μερικά γαρίφαλλα, κόκκους από μαύρο πιπέρι
Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε φτιάχνοντας τα γιουβαρλάκια του. Ζύμωσε τον κιμά σε μπολ μαζί με το ασπράδι του αβγού, τη γραβιέρα, τον μαϊντανό, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και άφησε το μίγμα στο ψυγείο για μια ώρα το λιγότερο, να σφίξει περισσότερο. Ύστερα έπλασε τα γιουβαρλάκια του, τα σκέπασε καλά με μια διάφανη μεμβράνη φροντίζοντας να μην ακουμπούν το ένα το άλλο και τα "ξέχασε" κι αυτά στο ψυγείο για μερικές ώρες.
Όταν ήταν να ξεκινήσει να βράζει τα γιουβαρλάκια του, έβαλε σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα καρότα κομμένα σε λεπτές ροδέλες, τα κοτσανάκια του μαϊντανού, τα κάστανα, τη δάφνη, τα γαρίφαλλα και τους κόκκους πιπεριού και πρόσθεσε νερό να τα σκεπάζει. Όταν πήρε βράση, χαμήλωσε τη φωτιά και με προσοχή έβαλε τα γιουβαρλάκια φροντίζοντας να είναι σε μια στρώση κι όχι το ένα πάνω στο άλλο (γι΄αυτό έχει σημασία η κατσαρόλα να είναι χαμηλή σε ύψος και μεγάλη σε διάμετρο) και σιγόβρασε με κλειστό το καπάκι για μια ώρα.
Όταν πέρασε η ώρα και είχαν βράσει καλά τα γιουβαρλάκια και τα λαχανικά, το Παράξενο Πιρούνι αφαίρεσε τα γιουβαρλάκια από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και πολτοποίησε στο multi τα κάστανα μαζί με τον υπέροχο ζωμό και τα κομματάκια των λαχανικών, αφαιρώντας φυσικά τα ολόκληρα κομμάτια των μπαχαρικών και τη δάφνη.
Τα γιουβαρλάκια ξάπλωσαν στο παραξενοπιρουνίσιο πιάτο και σκεπάστηκαν αμέσως για να μην κρυώσουυν με τη βελούδινη σος κάστανου. Οι ποσότητες βγάζουν δυο μικρές μερίδες ή μια γενναία μεγάλη μερίδα, η σος κάστανου θα περισσέψει αλλά είναι όπως φαντάζεσαι νοστιμότατη και τρώγεται και σκέτη με κρουτόν και τριμμένο τυράκι σαν σούπα βελουτέ αραιωμένη με λίγη κρέμα γάλακτος ή και σκέτο νεράκι.
Κάποια πλασματάκια ξύπνησαν από τον χειμωνιάτικο λήθαργο τους και πήραν πιρούνι λαχταρώντας να κλέψουν και να τσιμπήσουν έστω κι ένα παραξενοπιρουνίσιο καστανο-γιουβαρλάκι! Και όπως ήταν αναμενόμενο, το Παράξενο Πιρούνι που μπορεί να έχει σκληρά ατσάλινα δόντια αλλά έχει και καρδιά μαλακή σαν βρασμένο κάστανο, γύρισε από την άλλη και έκανε πως δεν βλέπει. 😊
0 σχόλια