Τάρτα φράουλα χωρίς ζάχαρη και γλουτένη

Μαΐου 13, 2025

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni


Αυτό που σκάρωσε σήμερα το Παράξενο Πιρούνι είναι τάρτα με γέμιση κρέμα φράουλα που διατηρείται στο ψυγείο, αλλά ταυτόχρονα είναι και κάτι σαν ρυζόγαλο φράουλας αποδομημένο. Πιο αποδομημένο, πεθαίνεις!
Και όπως συνηθίζεται τον τελευταίο καιρό, η νέα παραξενοπιρουνίσια φραουλόταρτα δεν έχει ζάχαρη, δεν έχει αλεύρι ή γλουτένη και είναι φτιαγμένη με όσο γίνεται πιο φυσικά υλικά.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το όλο θέμα ξεκίνησε όταν το Παράξενο Πιρούνι σε συνταγή που φυσικά θα δείξει προσεχώς, χρησιμοποίησε 4 ασπράδια αβγών. Έμειναν μόνοι και παραπαπονεμένοι οι κρόκοι, όχι για πολύ βέβαια μια και στα πλαίσια της φρα-ουλίτιδας που έχει το Παράξενο Πιρούνι τώρα τελευταία, μπήκαν σε γέμιση τάρτας η οποία όφειλε να έχει τη γεύση και το άρωμα του πιο αγαπημένου ανοιξιάτικου φρούτου!

Για τη βάση της τάρτας το Παράξενο Πιρούνι έκανε την προετοιμασία από την προηγούμενη μέρα, αφήνοντας 2/3 κούπας περίπου ρύζι καστανό αναποφλοίωτο να μουλιάσει για 24 ώρες σε μπολ με νερό που το κάλυπτε. Την επόμενη μέρα και ξεκινώντας να φτιάξει την τάρτα του, το Παράξενο Πιρούνι σούρωσε το ρύζι, το έπλυνε και το μπλένταρε με λίγο νερό όσο πιο καλά μπορούσε έτσι ώστε να μην έχει καθόλου κομματάκια, να ομογενοποιηθεί πλήρως και να μοιάζει σαν ένα χυλό για pancake περίπου.

Διέλυσε μια μεγάλη κουταλιά μέλι σε 2 κουταλιές νερό και το πρόσθεσε στο multi μαζί με μια κουταλιά φιστικοβούτυρο, ξύσμα μισού λεμονιού, λίγη κανέλα και λίγο τζίντζερ σκόνη. Το Παράξενο Πιρούνι μπλένταρε και πάλι και όταν το μίγμα ομογενοποιήθηκε και έμοιαζε σαν χυλός για κέικ, το έστρωσε σε πυρεξάκι αλειμμένο με λίγο φιστικοβούτυρο και έψησε σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα στους 180 βαθμούς μέχρι να σταθεροποιηθεί και να αλλάξει λίγο χρώμα. 
Έβγαλε από το φούρνο και άφησε τη βάση αυτή της τάρτας του να κρυώσει.

Για τη γέμιση το Παράξενο Πιρούνι έπλυνε καλά 14 μικρές φράουλες, τις καθάρισε και τις έκοψε στα 4. Τις 4 από αυτές τις πολτοποίησε στο multi διαλύοντας στον πηχτό χυμό φράουλας μια μεγάλη κουταλιά μέλι. Σε ένα μπολ ανακάτεψε ένα γιαούρτι στραγγιστό 2% με 4 κρόκους αβγών, ξύσμα μισού λεμονιού και λίγο φρέσκο τριμμένο τζίντζερ και το έβαλε στο multi μαζί με τον πολτό φράουλας - μελιού. Δούλεψε το multi να πάρει ένα ομοιόμορφο μίγμα και το έστρωσε πάνω από την κρύα ψημένη βάση τάρτας του.
Βύθισε τα κομματάκια από τις υπόλοιπες φράουλες στην κρέμα και έψησε στον ατμό αυτή τη φορά (ο παραξενοπιρουνίσιος φούρνος έχει ειδικό πρόγραμμα για κρέμα και πουτίγκα) μέχρι η κρέμα να σταθεροποιηθεί και να πήξει.

Όταν το πυρεξάκι κρύωσε τελείως, το Παράξενο Πιρούνι το άφησε στο ψυγείο όλη νύχτα, σέρβιρε και δοκίμασε την επόμενη μέρα το γλυκό του δροσερό.
Ελαφρύ, δροσερό, "αθώο" και φυσικά φραουλένιο! 🍓🍰

You Might Also Like

0 σχόλια