Στραγαλοσπανακόπιτα
Μαΐου 19, 2025Οι πίτες με έτοιμο φύλλο του σούπερ μάρκετ αποτελούν πλέον παρελθόν στο παραξενοπιρουνίσιο σπίτι. Όπως και το επεξεργασμένο, κοινό, λευκό αλεύρι έχει πολυυύ καιρό να φιλοξενηθεί στα παραξενοπιρουνίσια ντουλάπια της κουζίνας. Έλα όμως που το καημένο το Παράξενο Πιρούνι λιμπίστηκε σπανακόπιτα! Και φυσικά θα κάνει κάτι γι' αυτό.
Δεν είναι ανάγκη να έχεις αλεύρι για να φτιάξεις ζύμη, κι αν παρακολουθείς αυτό εδώ το μοναδικό στο είδος του ιστολόγιο θα το έχεις διαπιστώσει! Αλέθοντας αφράτα, ανάλατα στραγάλια στο multi το Παράξενο Πιρούνι φτιάχνει πανεύκολα το δικό του ρεβυθάλευρο (αφού τα στραγάλια είναι ψημένα ρεβύθια!) και από 'κει και πέρα, η αχαλίνωτη μαγειρική του φαντασία αναλαμβάνει τα υπόλοιπα 😉
Για το ταψάκι της φωτογραφίας, το Παράξενο Πιρούνι χρειάστηκε:
- μισό κιλό περίπου σπανάκι ακαθάριστο
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- μια σκελίδα σκόρδο
- ένα ματσάκι άνηθο
- λίγο πιπέρι και μοσχοκάρυδο
- 150 με 200 γραμμάρια περίπου φέτα (το Παράξενο Πιρούνι έβαλε φέτα light 6%)
- 2 σακουλάκια αφράτα, ανάλατα στραγάλια (180 γρ. καθαρό βάρος το σακουλάκι)
- 4 ασπράδια αβγών
- μισή κούπα περίπου ελαιόλαδο
- λίγο από: αλάτι, πιπέρι, ρίγανη ξερή, κουρκουμά σκόνη, σκόρδο σκόνη
- μια κουταλιά σούπας περίπου αφυδατωμένο σπανάκι σκόνη (τελείως προαιρετικά)
- σουσάμι (προαιρετικά επίσης)
To Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε πρώτα με τη γέμιση της πίτας. Εδώ δεν πρωτοτύπησε γιατί έπλυνε, καθάρισε και χοντρόκοψε το σπανάκι, έπλυνε, καθάρισε και ψιλόκοψε κρεμμυδάκια και άνηθο και καθάρισε και ψιλόκοψε τη σκελίδα του σκόρδου. Σε πλατιά κατσαρόλα με ελάχιστο ελαιόλαδο σώταρε κρεμμυδάκια με σκόρδο, στη συνέχεια πρόσθεσε και το σπανάκι ανακατεύοντας για λίγο με ξύλινη κουτάλα να μειωθεί σε όγκο και να χάσει τα υγρά του και προς το τέλος έβαλε τον άνηθο, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και ανακάτεψε λίγο ακόμα.
To Παράξενο Πιρούνι απέσυρε την κατσαρόλα από την εστία και πρόσθεσε τη φέτα (παίρνει μια "φέτα" light με 6% λιπαρά, εσύ μπορείς να βάλεις όποια θέλεις φυσικά, ή και καθόλου τυρί) χοντροτριμμένη με το χέρι. Ανακάτεψε κι άφησε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσει και τη ζύμη της πίτας του.
Απλούστατα άλεσε τα στραγάλια στο multi να γίνουν ψιλή σκόνη, άδειασε σε μπολ και πρόσθεσε τα μπαχαρικά σκόνη ανακατεύοντας καλά με κουτάλι να πάνε παντού. Πρόσθεσε τα ασπράδια των αβγών σε θερμοκρασία δωματίου, το ελαιόλαδο και όσο νερό χρειάστηκε έτσι ώστε να προκύψει μια εύπλαστη ζύμη που το Παράξενο Πιρούνι θα μπορούσε να απλώσει με τα χέρια του στο ταψάκι του.
Έτσι κι έγινε. Λίγη παραπάνω από τη μισή ζύμη απλώθηκε ωραία με τη βοήθεια των παραξενοπιρουνίσιων δαχτύλων στον πάτο και στα τοιχώματα του πολύ ελαφρά λαδωμένου ταψιού, από πάνω στρώθηκε ακόμα πιο ωραία η γέμιση σπανακιού και καλύφθηκε με την υπόλοιπη ζύμη που το Παράξενο Πιρούνι άπλωσε σιγά - σιγά με τα χέρια του και πάλι (τσάμπα τον αγόρασε τον πλάστη 😊).
Όταν η γέμιση είχε καλυφθεί σε όλη την επιφάνεια καλά από την ζύμη, το Παράξενο Πιρούνι σκόρπισε στην επιφάνεια σουσάμι, ράντισε με ελάχιστο νερό και με πριονωτό μαχαιράκι κουζίνας χάραξε την πίτα του σε κομμάτια. Την έβαλε σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα στους 160 βαθμούς και έψησε για μια ώρα και 10 λεπτά περίπου.
Η πίτα δοκιμάστηκε κρύα μετά από κάποιες ώρες και ικανοποίησε στο μέγιστο το Παράξενο Πιρούνι το οποίο χαρούμενο επιβεβαίωσε πως η στραγαλοσπανακόπιτα του έγινε όπως την φαντάστηκε και την ήθελε ασφαλώς.
Η γέμιση της σπανακόπιτας όπως όλοι οι φίλοι της δημοφιλέστερης πίτας στη χώρα ξέρουν κι αγαπούν και μάλιστα στη light εκδοχή χωρίς να στερείται καθόλου σε γεύση, να περιβάλλεται από την τραγανή, μπισκοτένια ζύμη που μοσχοβολούσε από τα μπαχαρικά και φυσικά χάρη στο στραγάλι είναι και φουλ σε πρωτεΐνη!
Η πίτα είναι κυριολεκτικά για όλες τις ώρες, είναι στεγνή χωρίς λαδίλα και μεταφέρεται πανεύκολα και φυσικά όπως όλα τα παραξενοπιρουνίσια εδέσματα είναι χορταστική, υγιεινή, φτωχή σε θερμίδες και λιπαρά αλλά πάμπλουτη σε γεύσεις και αρώματα!
0 σχόλια