Σαβρίδια σαν μπουρδέτο με ξερά σύκα
Δεκεμβρίου 18, 2024Το Παράξενο Πιρούνι για ακόμα μια φορά, συνδυάζει παραξενιά με παράδοση. Στην αγαπημένη μαμά Κέρκυρα όπως έχει ξαναγράψει, τιμούν και αγαπούν το ψάρι και το Παράξενο Πιρούνι κάνει φυσικά το ίδιο.
Σου έχει ήδη βάλει την αγαπημένη του Κερκυραϊκή συνταγή για ψάρι μπιάνκο ακριβώς όπως την κάνει η γιαγιά και μετά την άλλη αγαπημένη του ψαροσυνταγή, το ψάρι σαβόρο. Η τρίτη και πιο πικάντικη κυριολεκτικά και μεταφορικά (όχι πονηρούς συνειρμούς με την ονομασία του πιάτου please 😊) είναι το μπουρδέτο.
Μπουρδέτο είναι ψάρι μαγειρευτό στην κατσαρόλα, συνήθως σκορπίνα, με πολύυυυ κόκκινο πιπέρι! Το Παράξενο Πιρούνι στη λαϊκή όχι της Κέρκυρας αλλά της Αθήνας βρήκε σαβρίδια, κράτησε το κόκκινο πιπέρι αλλά δεν άντεξε να μην κάνει και τα δικά του, οπότε η συνταγή είναι κάαατι σαν μπουρδέτο. Who cares, βγήκε ένα από τα πιο μερακλίδικα ψαροπιάτα που το Παράξενο Πιρούνι έχει ποτέ του τσιμπήσει το οποίο τιμήθηκε και καταναλώθηκε παραδεισένια με μπόλικο κόκκινο ξηρό κρασί!
Στην κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο το Παράξενο Πιρούνι σώταρε ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο με 5 - 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, πρόσθεσε μετά και 2 καρότα σε ροδέλες καθώς και 3 μικρές πιπεριές Φλωρίνης σε κομματάκια και έφερε τα υλικά 2 - 3 βόλτες. Έβαλε και ένα πελτεδάκι (τη μίνι συσκευασία των 70 γραμμαρίων) και σώταρε καλά να καβουρδιστεί ο πελτές και να δώσει γεύση. Έσβησε με μισή κούπα κόκκινο ξηρό κρασί και πρόσθεσε 3 μικρά φύλλα δάφνης, μερικούς κόκκους μπαχάρι, μερικά γαρίφαλλα, ένα ξυλάκι κανέλας, πάπρικα γλυκιά και φυσικά πάπρικα καυτερή.
Το Παράξενο Πιρούνι έβαλε 2 κούπες νερό περίπου και 5 - 6 σύκα ξερά, έκλεισε την κατσαρόλα του με το καπάκι της κι άφησε το φαγητό να σιγοβράσει για 40 με 45 λεπτά περίπου. Ύστερα πρόσθεσε τα ψάρια του καθαρισμένα και χωρίς τα κεφάλια (ήταν ένα κιλό σαβρίδια) και άφησε και πάλι για 10 με 15 λεπτά το φαγητό να σιγοβράσει.
Όταν μαλάκωσαν και τα ψάρια, το Παράξενο Πιρούνι ξεσκέπασε την κατσαρόλα, δυνάμωσε τη φωτιά και άφησε τα περισσότερα υγρά να εξατμιστούν και να μείνει με τη σάλτσα του το φαγητό να "μελώσει".
Πάει με ρύζι βραστό ή βραστές πατάτες ή και σκέτο φυσικά με ψωμί και απαραίτητα κόκκινο ξηρό κρασί! Βαθιά νόστιμο, μερακλίδικο ψαροπιάτο για εκλεκτούς!
0 σχόλια