Γαύροι σαβόρο από την Κέρκυρα

Σεπτεμβρίου 22, 2022

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Όταν το Παράξενο Πιρούνι αποφάσισε να δώσει αυτόν τον τίτλο στον εαυτό του, δεν το έκανε τυχαία.
Υπάρχουν αρκετά πράγματα που κάνει τα οποία φαίνονται από παράξενα έως και παράλογα στο μέσο άνθρωπο. Για παράδειγμα, πάντα κυκλοφορεί με έναν λούτρινο γαύρο (ενίοτε και σαρδέλα) στην τσάντα του. Ποτέ δεν ξέρεις σε ποια ακριβώς στιγμή θα χρειαστεί να αποδείξεις τι ψάρια πιάνεις! 🐟😊

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Σήμερα λοιπόν, το Παράξενο Πιρούνι συνδυάζει παραξενιά με παράδοση. Στην αγαπητή μαμά Κέρκυρα τιμούν πολύ το ψάρι και το Παράξενο Πιρούνι έχει ήδη ανεβάσει τις αγαπημένες του Κερκυραϊκές ψαροσυνταγές όπως το ψάρι μπιάνκο, είχε ξεχάσει όμως τη δεύτερη αγαπημένη του και έφτασε η ώρα να το διορθώσει!

Κατευθείαν από την κουζίνα της γιαγιάς, πρόκειται για ένα γλυκόξινο ψαροπιάτο και μάλλον γι' αυτό το λόγο έχει κάτι το εξωτικό θα έλεγε κανείς. Η παραξενοπιρουνίσια γιαγιά το θεωρούσε μάλιστα γιορτινό φαγητό και το έφτιαχνε συνήθως τη μέρα του Ευαγγελισμού (25 Μαρτίου) ή την Κυριακή των Βαΐων, πριν την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας. Φτιάχνεται πολύ απλά, αρχικά τηγανίζοντας ψάρια. 
Ψάρια μικρά κατάλληλα για τηγάνι όπως μαρίδες, μπακαλιαράκια, σαφρίδια, ψιλό γαύρο, κτλ. Το Παράξενο Πιρούνι εδώ για να σου το δείξει, το έχει φτιάξει με γαύρο. 

Για να φτιάξει δύο μερίδες λοιπόν, το Παράξενο Πιρούνι τηγάνισε μισό κιλό ψιλό γαύρο κλασικά αλατίζοντας και αλευρώνοντάς τον πριν, και τον άφησε πάνω σε χαρτοπετσέτες να στραγγίξει το περιττό λάδι. Στο τηγάνι του αφού το έπλυνε και σκούπισε, έβαλε σε λίγο νέο φρέσκο ελαιόλαδο να σωταριστούν ελαφρά ένα φρέσκο κρεμμυδάκι και ένα φρέσκο σκόρδο ψιλοκομμένα (αν δεν έχεις φρέσκο σκόρδο, κάνει και η ξερή σκελίδα σκόρδου). 
Έβαλε και δυο - τρία κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο καλά ψιλοκομμένο (μόνο τα τρυφερά φυλλαράκια από τις κορφούλες) και έσβησε με μισό ποτηράκι κόκκινο ξύδι. Πρόσθεσε και μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί (κρασί βάζεις αν έχεις και θέλεις, δεν είναι απαραίτητο). Αλάτι, και τέλος το μυστικό συστατικό που κάνει τη διαφορά: Λίγες μαύρες σταφίδες! 
Το Παράξενο Πιρούνι πρόσθεσε και ελάχιστο νερό, σκέπασε πρόχειρα το τηγάνι και άφησε το μίγμα να βράσει για λίγο, να μαλακώσει το κρεμμυδάκι και η σταφίδα. Θέλεις το μίγμα να έχει λίγο ζουμί γιατί όπως είναι από το τηγάνι, το ρίχνεις πάνω από τα τηγανιτά ψαράκια. 

Ξύδι, σταφίδα και δεντρολίβανο παντρεύονται τέλεια και δίνουν σούπερ γεύση στα απλά τηγανιτά ψάρια. Τρώγονται ωραιότατα και κρύα, ακόμα και την άλλη μέρα. Και φυσικά είναι σούπερ μεζές για κρασί, ειδικά κόκκινο! 
Στην Κέρκυρα παλιά αυτός ήταν και ένας τρόπος να μαρινάρουν και να διατηρήσουν τα ψάρια για κάποιες μέρες, καθώς τότε δεν υπήρχαν ψυγεία. 
Ε τώρα που υπάρχουν, το Παράξενο Πιρούνι θα σου έλεγε πως αν (πράγμα περίεργο) σου περισσέψουν, καλό είναι να τα διατηρήσεις σε ταπεράκι και στο ψυγείο.

You Might Also Like

0 σχόλια