Παγωτό σύκο ελαφρύ και αρωματικό

Σεπτεμβρίου 07, 2022

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Η σημερινή ανάρτηση θυμίζει στο Παράξενο Πιρούνι παλιές, καλές εποχές όπου οι διακοπές του κρατούσαν μέχρι και μέσα Σεπτέμβρη. Το πρώτο μισό του Σεπτέμβρη στην ελληνική ύπαιθρο είναι η καλύτερη εποχή για τα καλύτερα φρούτα! Ποια είναι αυτά? Για το Παράξενο Πιρούνι είναι τα βατόμουρα και τα σύκα τα οποία συνήθιζε να μαζεύει μετά μανίας τέτοιες μέρες στο χωριό του. Τότε ήταν και είναι στην καλύτερη στιγμή τους: Ώριμα, γλυκά, αρωματικά. 
Με τέτοια ακριβώς σύκα είχε φτιαχτεί παλιότερα κι αυτό εδώ το παγωτό και το Παράξενο Πιρούνι δεν κρατιέται να μην το παρουσιάσει. 😉


Υλικά:

- 8 σύκα μέτρια σε μέγεθος, καλά ώριμα
- 60 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
- 2 κουταλιές σούπας μέλι
- 1/4 κούπας νερό
- χυμό και ξύσμα μισού λεμονιού
- 2 φυλλαράκια αρμπαρόριζα
- 2 με 3 ξυλάκια κανέλας
- μερικά γαρίφαλλα
- μερικούς κόκκους μαύρου πιπεριού
- έναν αστεροειδή γλυκάνισο
- λίγο κονιάκ ή ούζο αν σου αρέσει, που ταιριάζει με τα σύκα και τα μπαχαρικά
- 300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ αδιάλυτο για πιο light εκδοχή


Το Παράξενο Πιρούνι αφού έπλυνε πολύ καλά τα σύκα του, έκοψε καθένα στα οκτώ. Τα σιγόβρασε μαζί με το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, την αρμπαρόριζα και τα μπαχαρικά μέχρι να μαλακώσουν για δέκα λεπτά περίπου, με κλειστή την κατσαρόλα.
Κατέβασε από τη φωτιά και χωρίς να ανοίξει το καπάκι της κατσαρόλας τα άφησε έτσι για να κρυώσουν και να απορροφήσουν όσο περισσότερο γινόταν τα αρώματα των μπαχαρικών. 

Όταν τα σύκα είχαν κρυώσει τελείως, το Παράξενο Πιρούνι αφαίρεσε τα φυλλαράκια της αρμπαρόριζας και τα κομματάκια των μπαχαρικών και πολτοποίησε το μίγμα στο multi να γίνει λείο. Πρόσθεσε στον πολτό των σύκων το κονιάκ και την κρύα κρέμα γάλακτος και ανακάτεψε το μίγμα απαλά.
Τοποθέτησε το μίγμα σε τάπερ, το έκλεισε με το καπάκι και το έβαλε στην κατάψυξη, βγάζοντας το παγωτό και χτυπώντας το λίγο - λίγο στο multi κάθε τόσο έτσι ώστε να πετύχει μια μαλακή και αφράτη υφή. Φυσικά, όποιος τυχερός έχει παγωτομηχανή δε χρειάζεται να ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία.

Το παγωτό βγήκε τόσο ελαφρύ και αρωματικό, όσο ακριβώς το ήθελε και φανταζόταν το Παράξενο Πιρούνι. Φυσικά η υπέροχη γεύση του οφείλεται στα μοναδικά αυτά φρούτα που το Παράξενο Πιρούνι διάλεξε ένα προς ένα, σύκο - σύκο δηλαδή κυριολεκτικά, χωρίς καθόλου κάτσε - κάτσε 😊

You Might Also Like

0 σχόλια