Πίτα με κιμά κοτόπουλου και σύκα

Σεπτεμβρίου 15, 2022

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Η φάση είναι σύκο αυτή την εποχή αν δεν το έχεις καταλάβει, επομένως αφού ο Σεπτέμβρης ξεκίνησε με φανταστικό παγωτό σύκο, τώρα έχει και το κυρίως γεύμα! Ναι, πίτα με κιμά από κοτόπουλο και σύκα που όμοια της δεν υπάρχει -τσεκαρισμένο! 😊


Υλικά για ένα μέτριο ορθογώνιο πυρέξ:


Για τη γέμιση της πίτας:

- 300 με 350 γραμμάρια περίπου κιμά από κοτόπουλο φιλέτο
- ένα μεγάλο κρεμμύδι
- μια μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- ένα μεγάλο καρότο
- μια πιπεριά Φλωρίνης
- ένα ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί
- έναν μικρό ατομικό πελτέ ντομάτας (70 γραμμάρια καθαρό βάρος)
- ένα κουτί ντομάτα ψιλοκομμένη, αποφλοιωμένη (370 γραμμάρια καθαρό βάρος)
- ένα φύλλο δάφνης
- μια αποξηραμένη καυτερή πιπερίτσα
- 3 κόκκους μπαχάρι
- 3 καρφάκια γαρίφαλλο
- ένα κουταλάκι του γλυκού κόκκινη γλυκιά πάπρικα
- λίγο μοσχοκάρυδο σκόνη
- λίγο τριμμένο, αποξηραμένο δυόσμο
- αλάτι, πιπέρι
- 2/3 κούπας περίπου καρυδόψιχα τριμμένη στο multi
- 3 με 4 φρέσκα, ώριμα σύκα (μαύρα βασιλικά κατά προτίμηση)


Για το φύλλο της πίτας:

- ένα κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (των 200 γραμμαρίων, και το 2% κάνει)
- ελαιόλαδο
- ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι
- μίγμα από λίγο πιπέρι, γλυκιά πάπρικα και μοσχοκάρυδο σκόνη
- μισό περίπου πακέτο αλεύρι που φουσκώνει (ολικής έβαλε το Παράξενο Πιρούνι)
- μισή κούπα περίπου καρυδόψιχα τριμμένη στο multi 

Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε όπως πάντα με τη γέμιση της πίτας. Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σώταρε σε μέτρια φωτιά τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο περασμένα από το multi. Ανακατεύοντας καλά με ξύλινη κουτάλα για να αλλάξει χρώμα ο κιμάς (να ασπρίσει), πρόσθεσε μετά από μερικά λεπτά και το καρότο μαζί με την πιπεριά Φλωρίνης (περασμένα πάλι από το multi). Ανακάτεψε και σώταρε όλα τα υλικά για ακόμα μερικά λεπτά και έσβησε με το κρασί.
Όταν το κρασί εξατμίστηκε, το Παράξενο Πιρούνι πρόσθεσε τον πελτέ (τον σώταρε κι αυτόν λίγο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, γιατί έτσι βγάζει περισσότερο τη νοστιμιά του), το κουτί με τη ντομάτα, ένα ποτήρι νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την καρυδόψιχα και τα σύκα. Το Παράξενο Πιρούνι έκλεισε την κατσαρόλα του με το καπάκι της, χαμήλωσε τη φωτιά και σιγόβρασε για 30 - 40 λεπτά περίπου, να μαλακώσουν και να μαγειρευτούν όλα τα υλικά.
Όταν ο κιμάς είχε βράσει καλά, το Παράξενο Πιρούνι ξεσκέπασε την κατσαρόλα, δυνάμωσε τη φωτιά και ανακατεύοντας συχνά με την ξύλινη κουτάλα του άφησε το μίγμα να μείνει σχεδόν χωρίς καθόλου υγρά (να "στύψει" που λένε).

Κατέβασε την κατσαρόλα με τον κιμά από τη  φωτιά και μέχρι να κρυώσει, ετοίμασε το φύλλο της πίτας του. Σε ένα μπολ άδειασε το κεσεδάκι με το γιαούρτι (να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) και γέμισε το άδειο πλέον κεσεδάκι με ελαιόλαδο κατά το ήμισυ. Πρόσθεσε και τα μπαχαρικά και χτύπησε το μίγμα με σύρμα να γίνει εννιαίο. Ύστερα έβαλε όσο αλεύρι χρειάστηκε (θα χρειαστεί περίπου το μισό πακέτο των 500 γραμμαρίων) έτσι ώστε να προκύψει μια μαλακή ζύμη.
Στο μεταξύ η γέμιση με τον κιμά είχε κρυώσει τελείως και το Παράξενο Πιρούνι πρόσθεσε την τριμμένη καρυδόψιχα και ανακάτεψε.
Στη συνέχεια, το Παράξενο Πιρούνι έντυσε ένα μέτριο ορθογώνιο πυρέξ με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και άπλωσε στον πάτο και στα πλαϊνά τη μισή ζύμη (με το χέρι, δε χρειάζεται καν πλάστη ή να λερώνεις τον πάγκο σου). Άπλωσε ομοιόμορφα τη γέμιση, την ίσιωσε και την πίεσε καλά και έχοντας πλύνει ασφαλώς καλά και σκουπίσει τα σύκα του, τα έκοψε σε φετούλες και έμπηξε κάθε φετούλα σύκου μέσα στον κιμά, με το σκεπτικό κάθε κομμάτι πίτας να περιλαμβάνει και μια μικρή φετούλα σύκου καθώς θα το τρως.
Σκέπασε ύστερα με την υπόλοιπη μισή ζύμη τραβώντας και απλώνοντάς τη και πάλι με τα δάχτυλά του, έτσι ώστε να ενωθεί και να κλείσει καλά στις άκρες.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι το Παράξενο Πιρούνι χάραξε την πίτα του σε κομμάτια (για να στεγνώνει λίγο και η γέμιση κατά το ψήσιμο) και τοποθέτησε το ταψί σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα στους 180 βαθμούς. Έψησε για 40 - 50 λεπτά περίπου, μέχρι να δει και -κυρίως να μυρίσει- πως η πίτα του ήταν έτοιμη!
Αφού περάσει κανένα μισάωρο, η πίτα θα έχει γίνει χλιαρή και θα μπορεί να ξεκολλήσει από το χαρτί ψησίματος και να κοπεί σε κομμάτια.

Ο συνδυασμός του κοτόπουλου και του κρέατος γενικά με σύκα μπορεί να ξενίζει ίσως κάποιους, αλλά το σύκο είναι ίσως το φρούτο που "παντρεύεται" όσο κανένα άλλο μαζί με αλλαντικά και τυριά. Σε αυτήν εδώ την πίτα που είναι και λίγο spicy (γιατί είμαστε και πικάντικα εκτός από παράξενα πιρούνια, τι να κάνουμε 😊) το σύκο με τη γλυκιά του γεύση κοντράρει την πιο έντονη και πικάντικη των υπόλοιπων υλικών άψογα!
Η πιτούλα τραβιέται μαζί με κρασί (πάντα κόκκινο) και πράσινη σαλάτα!

You Might Also Like

0 σχόλια