Κινόα κοκκινιστή με goji berries

Σεπτεμβρίου 01, 2022

 

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni


Αν σου αρέσει η φήμη και η δόξα αλλά δεν έχεις κοινό, παρηγορήσου με το ότι μπορείς να έχεις κινό-α. Το Παράξενο Πιρούνι όπως κατάλαβες περνάει τη φάση με τα κακά λογοπαίγνια, ωστόσο όπως επίσης κατάλαβες η σημερινή συνταγή είναι light, υγιεινή, έχει superfoods, έχει τις χάρες όλες και είναι ό,τι πρέπει για να αρχίσεις μια πιο σωστή διατροφή μια που μπήκε κι ο Σεπτέμβρης (new month, new goals που λένε και στο παραξενοπιρουνίσιο χωριό 😊).

Η αλήθεια είναι πως ποτέ κανείς δε σκέφτηκε "Πεινάω, ας είχα λίγη κινόα" και στο Παράξενο Πιρούνι πράγματι δεν αρέσει ιδιαίτερα, αλλά μαγειρεμένη έτσι σαν ριζότο με λαχανικά, ντοματένια και πικάντικη ήταν πολύ ευχάριστη. 

Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε τσιγαρίζοντας μισό κρεμμύδι μαζί με μία σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένα σε λίγο ελαιόλαδο. Πρόσθεσε μια πιπεριά πράσινη, ένα καρότο και τα πιο σκληρά κοτσανάκια από ένα ματσάκι μαϊντανό (είχε χρησιμοποιήσει τα φύλλα του μαϊντανού σε άλλη συνταγή), όλα ψιλοκομμένα. Έσβησε με ένα μεγάλο ποτήρι νερό στο οποίο είχε διαλύσει ένα μίνι κουτάκι πελτέ (70 γραμμάρια καθαρό βάρος) και πρόσθεσε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ένα καρφάκι γαρίφαλλο, λίγο ξερό δυόσμο, ένα φύλλο δάφνης και μια αποξηραμένη καυτερή πιπερίτσα. Έκλεισε το κατσαρολάκι με το καπάκι του και άφησε τα υλικά να σιγοβράσουν.

Όταν μετά από λίγη ώρα τα λαχανικά είχαν μαλακώσει, το Παράξενο Πιρούνι πρόσθεσε περίπου 2 κουταλιές αποξηραμένα goji berries, μια κουταλιά ηλιόσπορο και 1/3 με μισή κούπα κινόα (την είχε ξεπλύνει πολύ καλά πριν με άφθονο νερό, όπως λένε ότι πρέπει). Άφησε το κατσαρολάκι του σκεπασμένο για 5 - 10 λεπτά και μετά ξεσκέπασε και δυνάμωσε τη φωτιά, βράζοντας μέχρι η κινόα να μαλακώσει, να σκάσει (να εμφανιστεί το φύτρο της) και να "πιεί" τα υγρά. 

Το φαγητό θα θυμίζει αρκετά ριζότο στην όψη και την υφή όταν θα είναι έτοιμο. Όσο για τη γεύση, είναι ό,τι πρέπει για όσους αγαπούν τα ντοματένια, ελαφρώς πικάντικα - καυτερά φαγητά. Όπως και να 'χει, το Παράξενο Πιρούνι θέλει να πιστεύει πως το τρίπτυχο κινόα - goji berries - ηλιόσπορος, κάνουν το φαγητό αρκετά θρεπτικό και υγιεινό!

You Might Also Like

0 σχόλια