Ψάρι μπιάνκο από την Κέρκυρα
Ιανουαρίου 28, 2019
Ένας από τους λόγους που το Παράξενο Πιρούνι αποφάσισε από άνθρωπος να μετατραπεί σε πιρούνι και μάλιστα παράξενο, ήταν και για να ξεφύγει από τα ίδια και τα ίδια της κουζίνας της μαμάς του. Τώρα που δεν ζει μαζί της πλέον, υπάρχουν φορές που αυτά "τα ίδια και τα ίδια", του λείπουν αφάνταστα. Δεν ξέρει πως κάποια πιάτα από την κουζίνα της μαμάς είναι τόσο μοναδικά. Κανένας σεφ, όσο μεγάλος και αν είναι, όσα αστέρια κι αν έχει στο σκούφο του, δε μπορεί να φτιάξει το αγαπημένο σου σπιτικό φαγητό έτσι όπως το έφτιαχνε η μητέρα σου. Λες και βάζει μέσα στα μυστικά ή μη συστατικά και μια δόση από τη μητρική της αγάπη και εξασφαλίζει την επιτυχία…
Ένα από αυτά τα πιάτα λοιπόν, είναι και το παρακάτω:
Λέγεται «ψάρι μπιάνκο», δηλαδή ψάρι στην κατσαρόλα με λευκή σάλτσα (χωρίς ντομάτα). Κλασική συνταγή από την Κερκυραϊκή κουζίνα, με εμφανείς τις ιταλικές επιρροές, αφού το bianco δεν είναι άλλο από το λευκό στην ιταλική γλώσσα.
Φτιάχνεται πανεύκολα:
Χρεάζεται κάποιο ψάρι κατάλληλο για βραστό, όπως είναι τα μπακαλιαράκια, οι σκορπιοί, οι κέφαλοι, κ.τ.λ. Το ψάρι στο πιάτο της φωτογραφίας ήταν κέφαλος. Το πλένεις καλά, το καθαρίζεις από τα λέπια και την ουρά εξωτερικά και εσωτερικά αφαιρείς τα σπάραχνα και τα βράγχια. Αν θέλεις, αφαιρείς και το κεφάλι (αν και αυτό είναι που δίνει την περισσότερη νοστιμιά). Αν είναι πολύ μεγάλο σε μήκος και δε χωράει στην κατσαρόλα, το κόβεις στη μέση .
Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζεις νερό (τόσο όσο νομίζεις ότι χρειάζεται για να μαγειρευτεί το ψάρι –προσοχή, δεν είναι σούπα). Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι (μην το τσιγγουνευτείς, στην Κέρκυρα το αγαπούν πολύ!) λίγο ελαιόλαδο, σκορδάκι χοντροκομμένο (και πάλι μην το τσιγγουνευτείς, υπολόγισε για 2 άτομα, 6 – 7 μεγάλες σκελίδες), μερικά κλωναράκια φρέσκου μαϊντανού και πατατούλες κομμένες σε κύβους. Κλείνεις την κατσαρόλα και σιγοβράζεις μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Τότε ξεσκεπάζεις, δυναμώνεις τη φωτιά και προσθέτεις το ψάρι. Μαγειρεύεις μέχρι να μειωθούν τα υγρά και το ψάρι να βράσει.
Αποσύρεις από τη φωτιά και σερβίρεις, ρίχνοντας φρέσκο χυμό λεμονιού σε κάθε πιάτο. Κανονικά, θα πρέπει το φαγητό να έχει λίγο ζουμί με μια σχετική πυκνότητα. Δεν είναι σούπα!
Η επιτυχία της συνταγής εξαρτάται φυσικά από το πόσο φρέσκο θα είναι το ψάρι που θα χρησιμοποιήσει κανείς και από τα αρώματα που θα δώσουν το σκόρδο, το πιπέρι και ο μαϊντανός. Το πιάτο τραβάει μπόλικο λευκό, ξηρό κρασί και... βίβα Κέρκυρα!
2 σχόλια
Ωραίο φαγητό Έφη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε που μου θύμησες την γιαγιά μου...εκ' Κεφαλληνίας, που πολύ το συνήθιζε τούτο το φαγητό καθώς δεν ήταν πολύ του κρέατος.
Καλό απόγευμα σου εύχομαι.
Το αγαπάμε το ψάρι σε όλα τα ελληνικά νησιά πιστεύω. Στα επτάνησα γενικότερα η κουζίνα έχει ιταλικά στοιχεία, από τη γειτονική Βενετία κυρίως βέβαια όπου τρώνε αρκετό ψάρι λόγω τοποθεσίας. Εκτός από τα "παράξενά" μου θα ανεβάσω σιγά - σιγά και κάποιες απλές, αγαπημένες μαμαδίστικες συνταγές, έτσι σαν φόρο τιμής. Την καλημέρα μου και καλό μήνα!
Διαγραφή