Λαχανοντολμάδες με τσιτσιμπύρα

Ιανουαρίου 07, 2019

κερκυραικοί λαχανοντολμάδες, λάχανο με τσιτσιμπύρα, ντολμάδες με τσιτσιμπύρα, κερκυραϊκή κουζίνα, κερκυραϊκοί ντολμάδες, κερκυραϊκο μαγειρευτό, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni, the odd fork, odd fork

Χειμώνας χωρίς λάχανο δε γίνεται και τα φαγητά όπου πρωταγωνιστεί το αγαπητό αυτό λαχανικό της εποχής είναι αρκετά γνωστά. Δηλαδή ποιος δεν ξέρει τους λαχανοντολμάδες? Όμως στην κλασική τους εκδοχή με το -μακριά από 'δω- αβγολέμονο, ποτέ δεν άρεσαν στο Παράξενο Πιρούνι. Σε αυτήν εδώ την διαφορετική και παράξενη, μάλιστα!
Το ιδιαίτερο σε αυτή την εκδοχή λαχανοντολμάδων με κιμά, είναι η σάλτσα λοιπόν. Πρώτο μυστικό η τσιτσιμπύρα, ένα κατεξοχήν φημισμένο προϊόν της παράξενης Κέρκυρας και αν και αναψυκτικά τύπου ginger ale μπορεί να υπάρχουν πολλά, σαν την Κερκυραϊκή τσιτσιμπύρα δεν έχει!

Υλικά:

- ένα μέτριο λάχανο
- 300 με 400 γραμμάρια περίπου κιμά μοσχαρίσιο
- 1 αβγό
- 1/3 φλιτζανιού τσαγιού ρύζι καρολίνα μουλιασμένο για λίγο σε νερό, ξεπλυμένο και σουρωμένο
- 1/4 φλιτζανιού τσαγιού νιφάδες βρώμης ή τρίμματα ψίχας ψωμιού
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
- φρέσκο μαϊντανό και δυόσμο επίσης ψιλοκομμένα
- 1/3 φλιτζανιού τσαγιού μαύρες σταφίδες
- 2 με 3 κουταλιές τη σούπας κουκουνάρι
- αλάτι, πιπέρι, αρκετή γλυκιά κόκκινη πάπρικα και λίγο μοσχοκάρυδο

Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε φυσικά από το λάχανο. Με προσοχή, αφαίρεσε με ένα καλό μαχαίρι τα φύλλα του έτσι ώστε να βγουν ολόκληρα χωρίς να σπάσουν (εντάξει κάποια έσπασαν αλλά δεν πέθανε κιόλας). Τα έπλυνε σχολαστικά και σε αλατισμένο νερό που έβραζε, τα ζεμάτισε για 10 - 15 λεπτά (να μαλακώσουν αλλά να μη διαλύονται). Τα έβγαλε στραγγίζοντάς τα όσο γινόταν κι επιπλέον τα ακούμπησε πάνω σε πετσέτα μπάνιου, για να φύγει ακόμα περισσότερο το πολύ νερό.
Για τη γέμιση, εφόσον ο κιμάς είχε ξεπαγώσει καλά απλώς ζύμωσε τα υλικά όλα μαζί να γίνει ένα εννιαίο μίγμα σαν αυτό των κεφτέδων. Έπαιρνε με 2 κουταλάκια λίγη γέμιση κάθε φορά κι ακουμπούσε πάνω σε ένα λαχανόφυλλο τυλίγοντας καλά και σφιχτά σε ρολάκια. 
Αν κάποιο φύλλο έσπαγε ή αν δεν επαρκούσε για να καλύψει πλήρως το μπαλάκι κιμαδο-γέμισης, το Παράξενο Πιρούνι συμπλήρωνε κάνοντας "μπαλώματα" με κομματάκια λαχανόφυλλου, τυλίγοντάς τα σφιχτά για να πετύχει το τύλιγμα-κλείσιμό τους από όλες τις μεριές. Το μυστικό για να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο, είναι να τοποθετηθούν σε μία μονή στρώση στον πάτο της κατσαρόλας κολλητά το ένα με το άλλο και φυσικά, να εφαρμοστεί το κόλπο με το παλιό αλλά βαρύ πιάτο που θα τα σκεπάζει όταν από πάνω πέσει η σάλτσα - ζουμί για να σιγοβράσουν με κλειστή την κατσαρόλα.

Κι εδώ είναι το μυστικό και το ζουμί -κυριολεκτικά:
Λοιπόν, οι λαχανοντολμάδες πολύ απλά αντί να βράσουν σε νερό, θα βράσουν σε ίσα μέρη από κέτσαπ και από το παραπάνω αναψυκτικό (ανακατεύεις μεταξύ τους τα 2 υγρά πριν τα ρίξεις στην κατσαρόλα). Προσοχή: Ίσα μέρη σε όγκο, π.χ. 2 κούπες κέτσαπ, 2 κούπες τσιτσιμπύρα (το Παράξενο Πιρούνι νομίζει τόσο χρειάστηκε, φυσικά υπολόγισε πάλι με το μάτι). Τόσο μίγμα υγρού, όσο χρειάζεται για να σκεπάζει τη λαχανοντολμαδο-στρώση.
Άλλη συμβουλή: Ρίξε αν θέλεις και λίγο αλάτι, καθώς και μερικούς ολόκληρους κόκκους πιπεριού μαζί με ένα φύλλο δάφνης για να δώσουν extra άρωμα στη σάλτσα. Σιγοβράζεις το φαγητό για 2 ώρες με την κατσαρόλα καλά κλειστή. Είναι πολύ ώρα, αλλά χρειάζεται για να μαλακώσει και το ρύζι. Αν όταν ανοίξεις την κατσαρόλα έχει πολύ ζουμί το φαγητό, ρίξε λίγο ελαιόλαδο και σε μεγαλύτερη θερμοκρασία με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, άφησε τα υγρά να μειωθούν και τη σάλτσα να συμπυκνωθεί και να δέσει. 
Προσοχή να μην κολλήσει!


Τρώγεται όσο είναι ακόμα ζεστό με καλό κόκκινο κρασί, για να ζεστάνει σώμα και πνεύμα!

You Might Also Like

9 σχόλια

  1. Καλησπέρα Έφη, για αύριο το πρόγραμμα έχει ντολμαδάκια αλλά που θα βρω αυτό το αναψυκτικό;; δεν έχω ιδέα, για πες. Επίσης παρόλο που το γράφεις, εμένα μου φαίνεται πάρα πολύς ο χρόνος βρασμού, μήπως το βράζεις σε πολύ χαμηλή ένταση;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ξανθή! Είναι πολλές 2 ώρες, έχεις δίκιο. Ίσως θα έπρεπε να διευκρινίσω πως στην προσπάθειά μου να κάνω μία μόνο στρώση ντολμάδων χρησιμοποίησα μια πλατιά αλλά αρκετά παλιά κατσαρόλα κι όχι τη χύτρα που χρησιμοποιώ συνήθως. Το αναψυκτικό αυτό το έχω δει σε διάφορα σημεία στην Αθήνα, όχι σούπερ μάρκετ βέβαια. Βιολογικά καταστήματα, ντελικατέσεν, κτλ. Θυμάμαι ένα μικρό ντελι γωνία Μετσόβου και Καλλιδρομίου, απέναντι από ένα γνωστό φούρνο όπου το είχα δει παλιότερα.. Αν περνάς από κει, μπορείς αν το θυμηθείς να ρίξεις μια ματιά. Αν υπάρχει ένα αναφυκτικό που ταιριάζει στις κρύες αυτές μέρες πάντως είναι αυτό που καίει και λίγο λόγω του τζίντζερ!

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ αν βγω θα το ψάξω.

      Διαγραφή
  2. Τι λες τώρα;
    Σκοτεινούλα μου Καλή Χρονιά σου εύχομαι.
    Πρέπει να πω, ότι τούτη η σάλτσα σου ξεπερνά κάθε "παράξενο" συνδυασμό που θα μπορούσα να σκεφτώ για λαχανοντολμάδες. Πραγματικά θα ήθελα πολύ ένα πιάτο εμπρός μου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη μου! Καλή χρονιά εύχομαι και σε σένα, με υγεία πρωτίστως και ό,τι άλλο επιθυμείς!

      Διαγραφή
  3. Καλή χρονιά Εφη!!
    Λαχταριστό φαγητό. Η σάλτσα σου πολύ πρωτότυπη.Παράξενος συνδυασμός, αλλά από ότι βλέπω το αποτέλεσμα είναι τέλειο. Σίγουρα η τσιτσιμπύρα δίνει τη δική της πινελιά.
    Εξαιρετική ιδέα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Marion, καλώς σε βρίσκω πάλι και το 2019. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, η σάλτσα γλυκίζει λίγο όπως κάποιος μπορεί να υποθέσει αλλά έχει και μια ελαφριά σπιρτάδα. Ε, βέβαια είναι περίεργη! :)
      Να έχουμε όλοι μας μια καλή χρονιά με υγεία, ηρεμία και χρόνο για δημιουργία!

      Διαγραφή