Σαλάτα με πορτοκάλια χειμωνιάτικη

Ιανουαρίου 21, 2019

σαλάτα πορτοκάλι, σαλάτα της κέρκυρας, σαλάτα χειμωνιάτικη με πορτοκάλι και πάπρικα, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Η προέλευση της πιο οικονομικής, πιο εύκολης και πιο αρωματικής σαλάτας που το Παράξενο Πιρούνι έχει ποτέ του τσιμπήσει, χάνεται στα βάθη του χρόνου και των κλαδιών του οικογενειακού του δέντρου. Το κάποτε μικρό πιρουνάκι έβλεπε πολύ συχνά τη γιαγιά του να τη φτιάχνει για ελαφρύ βραδινό. Από τότε, όλη η οικογένεια τη λάτρεψε. Όπως είναι φανερό, το βασικό της συστατικό είναι τα ωραία, χειμωνιάτικα, ζουμερά πορτοκάλια! Και μερικά ακόμα υλικά που οι περισσότεροι έχουν στο σπίτι τους.

Για το πιάτο της φωτογραφίας, το Παράξενο Πιρούνι καθάρισε καλά 2 μέτρια πορτοκάλια, αφαιρώντας όσο μπορούσε ίνες και μεμβράνες από τις φέτες. Ράντισε με εκλεκτό ελαιόλαδο, αλάτισε και πασπάλισε με την αγαπημένη του κόκκινη γλυκιά πάπρικα, το μπαχαρικό που όλοι αγαπούν στο πράσινο νησί της Κέρκυρας. Πρόσθεσε μερικές ελιές κι αυτό ήταν! 
Στο ίδιο μοτίβο κάποιοι προσθέτουν και κρεμμύδι, φρέσκο ή ξερό, όπως επίσης και κομματάκια φέτας. Η αγαπημένη εκδοχή του Παράξενου Πιρουνιού είναι χωρίς κρεμμύδι, μόνο με ελιές και λίγη φέτα. Λατρεύει όταν την απολαμβάνει να βουτάει και λίγο φρέσκο ψωμάκι στο αρωματισμένο ελαιόλαδο, πρόκειται πραγματικά για την υπεροχή της απλότητας!

Αν θέλεις να ακούσεις το Παράξενο Πιρούνι και να τη δοκιμάσεις, μπορείς να τη φτιάξεις ως συνοδευτικό ψητού ψαριού ή φιλέτου κοτόπουλου. Πιες μαζί και ένα ελαφρύ λευκό κρασάκι και είσαι άρχοντας (ή... Kόντες/Κοντέσσα που θα έλεγαν και στο νησί 😏)

You Might Also Like

5 σχόλια

  1. Είναι από τις σαλάτες που αρέσουν κυρίως σ' εμένα, μέσα στην οικογένεια!
    Κάποιες φορές προσθέτω και λίγες βρασμένες φακές καθώς και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Καιρός να την κάνω κι' εγώ σύντομα Σκοτεινούλα μου.
    Καλό απόγευμα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα αγαπητή Πηνελόπη! Το ότι έχουμε παρόμοια γούστα το βλέπω κι από τις ωραίες συνταγές "ανακύκλωσης" που ανεβάζεις κάθε τόσο :) Όσο για τον συνδυασμό φακές με εσπεριδοειδή, απ' όσο ξέρω είναι ο καλύτερος για τη μέγιστη απορρόφηση σιδήρου, κάνεις πολύ καλά λοιπόν!

      Διαγραφή
  2. Τι πρωτότυπη σαλάτα!!!
    Είμαι σίγουρη πως και γευστικά θα είναι το ίδιο ωραία.
    Πολύ μου άρεσε. Ειχα κάνει μια φορά με πορτοκαλι, κρεμμύδι και μαραθοριζα.
    Η δική σου παντως φαίνεται εξαιρετική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ! Και η μαραθόριζα σε σαλάτα δίνει γεύση και άρωμα, ταιριαστός ο συνδυασμός της με το πορτοκάλι. Μου αρέσει και η δική σου εκδοχή. Καλημέρα!

      Διαγραφή
  3. Θα πω μόνο δύο πράγματα:
    -μόλις σε ανακάλυψα
    -σε αγαπώ
    (θα τα λέμε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή