Pancakes με μπύρα Corfu Real Ale Special και πορτοκάλι

Ιανουαρίου 25, 2019

κρέπες με μπύρα, pancakes με μπύρα, τηγανίτες με μπύρα, γλυκά με μπύρα, γλυκό με μπύρα, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το λεγόμενο brunch έχει γίνει μόδα αναμφισβήτητα τον τελευταίο καιρό, το Παράξενο Πιρούνι πάντως ήταν ανέκαθεν λάτρης ενός καλού πρωινού γεύματος. Κι αφού η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, αν το να ξεκινήσεις τη μέρα σου με μπύρα σου μοιάζει κάπως, δοκίμασε όχι να την πιεις αλλά να τη φας!
Pancakes για το πρωινό σου με μπύρα εσωτερικά αλλά και εξωτερικά. Μοσχοβολούν από κανέλα και καστανή ζάχαρη και η υφή τους χάρη στην προσθήκη του λατρεμένου αυτού υγρού, είναι αρκετά ελαφριά.
Όσο για το "λούσιμό" τους στο σερβίρισμα, η σος με την "ανθισμένη" φρέσκια Κερκυραϊκή μπύρα και το πορτοκάλι ήταν το κάτι άλλο και σκέπασε τα pancakes με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Για τα pancakes:

- ένα φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/3 φλιτζανιού τσαγιού καστανή ζάχαρη
- ένα αβγό ολόκληρο και έναν κρόκο
- 2 κουταλιές σούπας λάδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια σε υγρή μορφή
- ένα φλιτζάνι τσαγιού μπύρα Corfu Real Ale Special (ή κάποια άλλη ελαφριά & αρωματική)
- βούτυρο ή μαργαρίνη για το τηγάνισμα 

Ανακατεύεις σε μπολ το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα και την καστανή ζάχαρη. Σε άλλο μπολ ανακατεύεις ολόκληρο αβγό και κρόκο αβγού, λάδι και βανίλια και ρίχνεις αυτό το μίγμα στο πρώτο μίγμα των στεγνών υλικών αλληλοδιαδόχως με τη μπύρα. Ανακατεύεις ελαφρά μέχρι να έχεις έναν λείο και ομοιογενή χυλό. Σε ένα καλό, αντικολλητικό τηγάνι βάζεις λίγο βούτυρο να λιώσει και ρίχνεις μία με δύο κουταλιές σούπας από το μίγμα (δεν το απλώνεις όπως τις κρέπες, το pancake γίνεται κάπως πιο αφράτο). Όταν κάνει μικρές φουσκάλες - τρυπίτσες στο κέντρο και οι άκρες έχουν σταθεροποιηθεί/σχηματιστεί, γυρνάς το pancake από την άλλη πλευρά με σπάτουλα και το ψήνεις για ελάχιστα λεπτά.
Συνεχίζεις αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός. Δε χρειάζεται να προσθέσεις επιπλέον βούτυρο ή άλλη λιπαρή ουσία για κάθε νέο pancake. Θα βγουν στο τέλος γύρω στα 15 μέτρια pancakes. 
Tα τρώς ζεστά (τα ζεσταίνεις όλα μαζί στο φούρνο, γιατί όταν θα φτιάχνεις τα τελευταία, αυτά που έφτιαξες πρώτα θα έχουν ήδη κρυώσει) με τη σος μπύρας - πορτοκαλιού που θα την έχεις φτιάξει από πριν.

Για τη μπυρο-σος: 

- 150 ml μπύρα Corfu Real Ale Special
- 150 ml χυμό φρέσκου πορτοκαλιού
- 115 γραμμάρια λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
- 20 γραμμάρια βούτυρο
- λίγα κομμάτια φλούδας πορτοκαλιού
- ένα φυλλαράκι αρμπαρόριζα
- λίγα στίγματα κρόκου Κοζάνης 

Απλά βράζεις όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά περίπου, μέχρι το μίγμα να γίνει σιρόπι! 
Λοιπόν? Χαλαρό μπυροπρωινό κανείς? 😏

You Might Also Like

8 σχόλια

  1. Πολύ ενδιαφέρον! Το μπυροσιρόπι επάνω από τα πανκεικς με ξελίγωσε! Σλουρπ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαν την φίλη Μαρία (πιο πάνω...) την έπαθα κι' εγώ, Έφη μου!
    Η μπιρό-σος με το πορτοκάλι και την αρμπαρόριζα με έκανε να "στροφάρω" σε πολλές και σύνθετες σκέψεις!!!
    Πολύ ωραίες φαίνονται οι μπυρένιες τηγανίτες σου. Η μπύρα, όπως και η σόδα και κάθε ποτό με ανθρακικό δίνουν αφράτες ζύμες (και θα επανέλθω σχετικά με αυτό... πολύ σύντομα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου με ξέρεις από παλιά, μπύρα όπου μπορούμε, σε φαγητά & γλυκά! Είμαι περίεργη να δω τι νέο ωραίο έφτιαξες!

      Διαγραφή
  3. Πολύ πρωτότυπη ιδέα, μπράβο Έφη. Πρέπει να ψάξω τη μπύρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω, ευχαριστώ!! Η μπύρα υπάρχει και εκτός νησιού, την έχω δει στην Αθήνα σε διάφορα καταστήματα & κάβες.

      Διαγραφή
  4. Φούλ στη μπύρα!!! Τέλειο πρωινο-brunch.
    Η σος είναι εξαιρετική πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σας αρέσει κορίτσια! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια. Το σιρόπι ήταν και "μπυράτο" και φρουτώδες παράλληλα, όπως το ήθελα. Την καλημέρα μου σε όλες!

      Διαγραφή