Τάρτα φρικασέ
Δεκεμβρίου 27, 2024Όταν έχεις πιρουνίσια καρδιά, δεν παθαίνει τίποτα. Δε νιώθει, δε λυπάται, δε λυγίζει. Όταν είσαι άνθρωπος, ακόμα κι αν η καρδιά σου είναι καλά θωρακισμένη κάτω από δέρμα και σάρκα πληγώνεται και πονάει. Και ίσως παίρνει αρκετό χρόνο για να θεραπευτεί, αν θεραπευτεί.
Γι' αυτό, το Παράξενο Πιρούνι προτιμά την καρδιά ενός μαρουλιού. Τη συνδυάζει με ό,τι άλλα υλικά έχει διαθέσιμα και φτιάχνει νόστιμη σαλάτα για το μεσημεριανό του. Και με τα εξωτερικά φύλλα του μαρουλιού που προστατεύουν την πράσινη καρδιά του, φτιάχνει τάρτα φρικασέ!
Για το ταψάκι της φωτογραφίας ή για 4 - 6 μερίδες, χρησιμοποίησε:
- τα εξωτερικά φύλλα ενός μαρουλιού
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- μια σκελίδα σκόρδο
- χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι
- ένα ματσάκι φρέσκο άνηθο
- 3 αβγά
- λίγο γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
- λίγη τριμμένη γραβιέρα
- ένα σακουλάκι αφράτα, ανάλατα στραγάλια
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σκόνη, ρίγανη και κουρκουμά
Το Παράξενο Πιρούνι έπλυνε καλά τα φύλλα του μαρουλιού και τα έκοψε σε χοντρά κομμάτια με τα χέρια του. Έπλυνε και ψιλόκοψε τα κρεμμυδάκια, έπλυνε και τον άνηθο και έκοψε τα κοτσάνια ψιλά κομματάκια, κρατώντας κατά μέρος τις κορυφές.
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, το Παράξενο Πιρούνι σώταρε τη σκελίδα του σκόρδου λιωμένη μαζί με τα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκομμένα κοτσανάκια του άνηθου. Όταν είχαν "γυαλίσει" που λένε, έσβησε με το χυμό του λεμονιού, ύστερα πρόσθεσε και το ξύσμα, λίγο νερό, τα φύλλα του μαρουλιού, αλάτι και πιπέρι.
Ύστερα από 15 με 20 λεπτά κι αφού τα λαχανικά είχαν βράσει και μαλακώσει, το Παράξενο Πιρούνι πρόσθεσε και τις κορφές του άνηθου ψιλοκομμένες και δυνάμωσε τη φωτιά. Αφού τα υγρά σχεδόν εξατμίστηκαν, το Παράξενο Πιρούνι απέσυρε την κατσρόλα από την εστία και ετοίμασε τη βάση της τάρτας του.
Στο multi άλεσε τα στραγάλια για να γίνουν σκόνη, δηλαδή ρεβυθάλευρο. Πιο υγιεινό (ελπίζει) από το κοινό, λευκό αλεύρι του εμπορίου και χωρίς γλουτένη κιόλας. Ανακάτεψε σε μπολ το ρεβυθάλευρο με αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σκόνη, ρίγανη και κουρκουμά και πρόσθεσε τα ασπράδια από τα 2 αβγά, λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό, ζυμώνοντας να γίνει ένα μίγμα εύπλαστο που θα μπορούσε να το απλώσει με τα χέρια του σε λαδωμένο ταψάκι.
Το άπλωσε λοιπόν, τρύπησε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι και έψησε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 βαθμούς για 10 με 15 λεπτά, να στερεοποιηθεί η βάση και ίσα - ίσα να πάρει ελάχιστα πιο σκούρο ξανθό χρώμα.
Έβγαλε το ταψάκι από το φούρνο κι ετοίμασε τη γέμιση.
Στο multi και πάλι έβαλε τους κρόκους από τα 2 αβγά και το ένα ολόκληρο αβγό μαζί με λίγο γάλα εβαπορέ. Ομογενοποίησε και ανακάτεψε το μίγμα αυτό με το μίγμα του μαρουλιού που είχε κρυώσει στο μεταξύ, προσθέτοντας και την τριμμένη γραβιέρα. Άπλωσε τη γέμιση στη βάση της τάρτας και έψησε στον αέρα στους 180 βαθμούς και πάλι, μέχρι η επιφάνεια της τάρτας να πάρει χρώμα.
Το πόσο νόστιμη έγινε αυτή η τάρτα που το Παράξενο Πιρούνι ονόμασε τάρτα φρικασέ δε λέγεται! Τρώγεται μαζί με σαλάτα ή σαν πρώτο πιάτο ή σνακ και θυμίζει και κάτι από σπανακόπιτα στο λίγο πιο λεμονάτο της.
Αρωματική, ελαφριά, πρωτότυπη, με άλλα λόγια, παραξενοπιρουνίσια!
0 σχόλια