Ραβανί νηστίσιμο με ρύζι με γεύση μελομακάρονο, χωρίς ζάχαρη

Δεκεμβρίου 30, 2024

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Πριν από καιρό, όταν το Παράξενο Πιρούνι δεν ήταν ακόμα παράξενο είχε δει μια συνταγή που του είχε κάνει κλικ. Στο Γαλαξίδι φτιάχνουν ένα γλυκό που το ονομάζουν ραβανί ή σάμαλι αλλά ως βασική πρώτη ύλη δεν έχει το σιμιγδάλι αλλά το ρύζι. 
Τότε είχε φτιαχτεί και δοκιμαστεί με επιτυχία και τώρα ήρθε η ώρα να φτιαχτεί και πάλι στην παραξενοπιρουνίσια εκδοχή. Το Παράξενο Πιρούνι το αρωμάτισε με τα κλασικά Χριστουγεννιάτικα μπαχαρικά, δηλαδή κανελογαρίφαλλο και πορτοκάλι, πρόσθεσε επίσης καρύδια κι έτσι το ονόμασε ραβανί με γεύση μελομακάρονο. 

Το σχέδιο ήταν να αναρτηθεί η συνταγή πριν τα Χριστούγεννα βέβαια, αλλά το Παράξενο Πιρούνι εμπέδωσε πλέον πως είναι μάταιο να κάνει οποιοδήποτε σχέδιο. Δεν είναι σίγουρο όχι απλά τι θα γίνει την επόμενη μέρα, αλλά ούτε το επόμενο δευτερόλεπτο.
.
.
.
Πως έφτιαξε το Παράξενο Πιρούνι το γλυκό του:
Από το πρωί της προηγούμενης ημέρας το Παράξενο Πιρούνι τοποθέτησε ρύζι καστανό αναποφλοίωτο σε ένα μπολ, το ξέπλυνε καλά και το κάλυψε με νερό φίλτρου, αφήνοντας το έτσι να μουλιάσει για 24 ώρες.
Αυτό το πρωί γιατί το βράδυ το Παράξενο Πιρούνι έβαλε σε ένα κατσαρολάκι νερό μαζί με ένα ξυλαράκι κανέλας, μερικά καρφιά γαρίφαλλο, έναν αστεροειδή γλυκάνισο, φλούδες από ένα πορτοκάλι (μόνο το πορτοκαλί μέρος, όχι το άσπρο) και λίγο φρέσκο τριμμένο τζίντζερ. Αφού πήραν μια καλή βράση, έκλεισε το καπάκι και άφησε το νερό να αρωματιστεί από τα μπαχαρικά καλά όλο το βράδυ.

Το Παράξενο Πιρούνι το πρωί που ξεκίνησε να φτιάχνει το γλυκό του, έβαλε το κατσαρολάκι με το νερό και τα μπαχαρικά στη φωτιά και τα άφησε να βράσουν και πάλι για ένα λεπτό. Ύστερα απέσυρε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και κάλυψε ένα μπολ με τούλι. Έριξε το νερό στο μπολ αφού είχε κρυώσει λίγο, σήκωσε το τούλι το οποίο είχε πλέον μόνο τα μπαχαρικά, το τζίντζερ και τις φλουδίτσες πορτοκαλιού μέσα και πίεσε με τα χέρια του να βγάλουν όσο ζουμί είχαν στο αρωματισμένο νερό.
Στη συνέχεια το Παράξενο Πιρούνι σούρωσε το ρύζι και το άλεσε στο multi να γίνει όσο πιο ψιλό μπορούσε. Άδειασε το τριμμένο ρύζι σε άλλη μεγαλύτερη κατσαρόλα και όσο ύψος είχε το ρύζι στο δοχείο από το multi φρόντισε να μετρήσει και να βάλει τη διπλάσια ποσότητα αρωματισμένου νερού μέσα στην κατσαρόλα.
Αυτό το αρωματισμένο νερό ήταν περισσότερο από όσο χρειάστηκε η συνταγή και το Παράξενο Πιρούνι το ήπιε ωραιότατα με λίγο μέλι σαν ένα πολύ σπέσιαλ Χριστουγεννιάτικο αρωματικό ρόφημα!

Νερό και ρύζι μαζί με μια μεγάλη κουταλιά σούπας μέλι και μια μικρότερη κουταλιά αμυγδαλοβούτυρο σιγόβρασαν σε μέτρια φωτιά, μέχρι το Παράξενο Πιρούνι ενώ ανακάτευε τακτικά με την ξύλινη κουτάλα του είδε πως το ρύζι καθώς περνούσε η ώρα είχε απορροφήσει εντελώς το νερό και είχε γίνει σαν ένας πολύ πηχτός χαλβάς σε όψη και υφή. Το Παράξενο Πιρούνι απέσυρε την κατσαρόλα από την εστία και άφησε το μίγμα να κρυώσει.
Άλειψε ένα ορθογώνιο γυάλινο πυρέξ με αμυγδαλοβούτυρο και έστρωσε ομοιόμορφα μέσα το μίγμα του ρυζιού. Το Παράξενο Πιρούνι χάραξε με μαχαίρι μπακλαβαδωτά κομμάτια καρφώνοντας στο κάθε κομμάτι από ένα γαρίφαλλο και ένα μισό καρύδι. Έψησε στους 220 βαθμούς με αντιστάσεις τοποθετώντας το πυρέξ στην κάτω θέση του φούρνου για 40 λεπτά και τα επόμενα 20 λεπτά έψησε μόνο στην κάτω αντίσταση.

Το Παράξενο Πιρούνι έβγαλε το πυρέξ από το φούρνο όταν είδε πως οι άκρες είχαν ξεκολλήσει ελαφρώς και η επιφάνεια είχε σκουρύνει. Ζεστό καθώς ήταν, πασπάλισε όλη την επιφάνεια με κανέλα.
Τρώγεται ιδανικά χλιαρό, αλλά και κρύο από το ψυγείο όπου συντηρείται είναι αρκετά ευχάριστο. Μαζί με καφέ θα αποτελέσει το υγιεινό πρωινό του Παράξενου Πιρουνιού το οποίο παρά τον μελαγχολικό πρόλογο δε μπορεί -όπως δε μπορεί και κανείς φυσικά- να μην κάνει σχέδια. 
Αυτά τα απλά σχέδια για το τι θα φάμε για πρωινό, για τη βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς αύριο μετά το σούπερ μάρκετ που θα έχει καλό καιρό, για το πως θα είναι η βασιλόπιτα που θα κόψουμε για να μας φέρει γούρι... Αυτά τα μικρά αλλά καθημερινά και αναπόφευκτα.

Αυτά και καλές γιορτές. Όχι καλά Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά, αλλά καλές γιορτές με την ουσιαστική σημασία. Η αληθινή γιορτή θα έρθει χωρίς προγραμματισμό. Θα έρθει όταν ένα αγαπημένο σου πρόσωπο σε αγκαλιάσει, έτσι χωρίς λόγο. Όταν ακούσεις μια καλή κουβέντα από κάποιον που δε σε ξέρει. Όταν κάνεις έναν περίπατο μια μέρα με ήλιο. Όταν έρθει αυτή η μέρα που θα ξυπνήσεις και θα ανυπομονείς να σηκωθείς από το κρεβάτι.

You Might Also Like

0 σχόλια