Κουνουπίδι γλυκόξινο στο φούρνο

Ιανουαρίου 09, 2025

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Το πρώτο post στο blog του Παράξενου Πιρουνιού για το 2025 ας αρχίσει απλά, λιτά, απέριττα. Εννοείται ωστόσο και λίγο αλλιώτικα, γιατί δε θα μπορούσε το Παράξενο Πιρούνι να βάλει συνταγή για κουνουπίδι βραστό!
Μαγειρεύοντας εποχιακά, οικονομικά και υγιεινά το κουνουπίδι και οι συγγενείς του το μπρόκολο και το λάχανο βρίσκονται σε κάθε πάγκο λαϊκής και σε κάθε ράφι μαναβικής στο σούπερ μάρκετ. Αυτοσχεδιάζοντας όπως πάντα, το Παράξενο Πιρούνι έφτιαξε ψητό κουνουπίδι στο φούρνο, λίγο spicy, λίγο γλυκόξινο, το στόλισε και με λίγο κουκουναρόσπορο κι έτοιμο να φωτογραφηθεί φορώντας τα "καλά" του!

Σε ένα μικρό γυάλινο πυρεξάκι το Παράξενο Πιρούνι τοποθέτησε με το μάτι όσες φουντίτσες κουνουπιδιού χρειάστηκαν για το ατομικό του γεύμα, φροντίζοντας να τις αλείψει καλά με λίγο ελαιόλαδο, λίγο λιωμένο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, λίγο τριμμένο ξερό θυμάρι και λίγο κουρκουμά σκόνη.
Έβαλε το κουνουπίδι στο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς και έψησε για 40 λεπτά περίπου, φροντίζοντας περιστασιακά να βγάζει το ταψί από το φούρνο  για να ανακατεύει το κουνουπίδι. Υπολογίζοντας πως θα χρειαζόταν ένα τεταρτάκι ψήσιμο ακόμα, το Παράξενο Πιρούνι ανακάτεψε λίγο μηλόξιδο με λίγο βιολογικό πετιμέζι (που τώρα τελευταία το βάζει σε όλες τις σαλάτες του ως dressing κι έχει ψιλοπορωθεί 😊) και "έλουσε" το κουνουπίδι του προσθέτοντας και λίγα σποράκια από κουκουνάρι. 

Στο τέλος του ψησίματος το κουνουπίδι είχε "καραμελώσει" και με τα αρώματα που είχε ταίριαξε με κοτόπουλο μαγειρεμένο γλυκόξινο ή σαν κινέζικο, κάνει επίσης pairing σωστό κι ωραίο με οποιοδήποτε άλλο κρέας ή με ψάρι, ή γαρίδες, ή κι ένα ωραίο ψητό καλαμάρι ή χταπόδι μπορούν φυσικά να του κάνουν τέλεια παρέα!

You Might Also Like

0 σχόλια