Μακαρονόπιτα - σπανακόπιτα

Απριλίου 22, 2024

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Η μακαρονόπιτα του Παράξενου Πιρουνιού ξεχειλίζει πρασινάδες! Μπορείς να την πεις μακαρονόπιτα με σπανάκι, μπορείς να το πεις σουφλέ με σπανάκι και ζυμαρικά, μπορείς να το πεις σπανακοπαστίτσιο, όπως και να το πεις όμως το σίγουρο είναι πως θα το φας με τρομερή ευχαρίστηση αν είσαι φίλος των ζυμαρικών και της σπανακόπιτας!


Για 6 μέτρια κομμάτια, το Παράξενο Πιρούνι χρειάστηκε:


- μισό κιλό φρέσκο σπανάκι

- μισό ματσάκι άνηθο

- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια

- 170 γραμμάρια κοντά ζυμαρικά (κοραλλάκι έβαλε το Παράξενο Πιρούνι)

- μισό λίτρο γάλα φρέσκο light σε θερμοκρασία δωματίου

- ένα αβγό σε θερμοκρασία δωματίου

- 150 με 200 γραμμάρια φέτα ή όποιο λευκό τυρί προτιμάς

- πιπέρι, μοσχοκάρυδο


Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε ετοιμάζοντας τη γέμιση της μακαρονοσπανακόπιτας του. Αφού είχε πλύνει και καθαρίσει σπανάκι, άνηθο και κρεμμυδάκια τα έκοψε και σε ψιλά κομμάτια και σε απλωτό αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο ξεκίνησε να σωτάρει τα κρεμμυδάκια με το σπανάκι σε μέτρια φωτιά, μαζί με λίγο πιπέρι. Όταν είχαν χάσει τα υγρά τους και μειωθεί σε όγκο, το Παράξενο Πιρούνι έβαλε και τον άνηθο και ανακάτεψε για λίγο ακόμα με ξύλινη κουτάλα. Απέσυρε το τηγάνι του από την εστία, πρόσθεσε και τη φέτα τριμμένη και το άφησε κατά μέρος.

Στο ωραίο του γυάλινο, ορθογώνιο πυρέξ το Παράξενο Πιρούνι έβαλε τα ζυμαρικά του έτσι άβραστα. Προσοχή, σε αυτή τη συνταγή το πυρέξ ή ταψί δε χρειάζεται λάδωμα! Η μακαρονόπιτα δεν κολλάει καθόλου.

Στο multi το Παράξενο Πιρούνι έβαλε το αβγό, λίγο από το γάλα, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και χτύπησε να ομογενοποιηθεί. Έριξε το μίγμα από το multi επάνω στα ζυμαρικά στο πυρέξ, έβαλε και το υπόλοιπο γάλα και τέλος τη γέμιση σπανακιού, απλώνοντας καλά να πάει παντού και να καλύψει τα ζυμαρικά. Αλάτι το Παράξενο Πιρούνι δεν έβαλε καθόλου γιατί το τυρί του ήταν αλμυρό, εσύ δοκιμάζεις και βάζεις και αλάτι αν θες.

Και το Παράξενο Πιρούνι έψησε σε φούρνο με αέρα στους 200 βαθμούς την πίτα του για καμιά ώρα περίπου, να πάρει χρώμα, να στερεοποιηθεί και να φουσκώσει ελαφρώς. Μετά από μισή ώρα με τρία τέταρτα η πίτα είναι έτοιμη να κοπεί σε κομμάτια και να σερβιριστεί.

Το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε ελάχιστο ελαιόλαδο για το σωτάρισμα του σπανακιού και ένα τυρί σαν φέτα με 6% λιπαρά μόνο, άρα τρώγοντας ένα κομμάτι οι θερμίδες είναι σίγουρα λιγότερες από μια έτοιμη σπανακόπιτα που θα πάρει κάποιος απέξω. Αν ετοιμάσεις και το σπανάκι από την προηγούμενη μέρα, η προετοιμασία δε θα σου πάρει πάνω από 5 λεπτά!

Αν λοιπόν λόγω περιορισμένου χρόνου ή διατροφής ή λόγω και των δύο μαζί έχεις ξεχάσει τι θα πει παστίτσιο και σπιτική σπανακόπιτα, αυτό το πιάτο θα σε σώσει!

You Might Also Like

0 σχόλια