Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο, σούπερ ελαφριά και χωρίς γλουτένη

Μαΐου 29, 2023

 παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni


Το Παράξενο Πιρούνι αγαπά τα κολοκυθάκια του καλοκαιριού. Τα μικρά, τρυφερά κολοκυθάκια που συνήθως έχουν και τα λουλούδια τους πάνω, το Παράξενο Πιρούνι τα κάνει αποκλειστικά βραστά στον ατμό και τα απολαμβάνει σκέτα με λεμόνι και καλό ελαιόλαδο.

Τα άλλα τα κολοκυθάκια όμως, τα πιο παχουλά που δε γίνονται και τόσο ωραία βραστά δε θα μείνουν ασφαλώς παραπονεμένα! 

Με ένα μεγαλούτσικο τέτοιο κολοκύθι, ένα ωραίο ματσάκι φρέσκο μάραθο και 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια, το Παράξενο Πιρούνι σκάρωσε στο τσακ - μπαμ μια γρήγορη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο για το ταπεράκι της δουλειάς και α... δε σου πε, την έκανε σούπερ ελαφριά και gluten-free μια που είναι στο mood αυτή την εποχή! 😊

Το Παράξενο Πιρούνι έτριψε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη το κολοκύθι, έπλυνε και ψιλόκοψε κρεμμυδάκια και μάραθο και τα σώταρε όλα μαζί σε ελάχιστο ελαιόλαδο να βγάλουν τα υγρά τους και να μειωθούν σε όγκο. Πρόσθεσε μπόλικο πιπέρι, λίγο ξερό, τριμμένο δυόσμο και το ξύσμα ενός μικρού λεμονιού. Απέσυρε από τη φωτιά και όταν κρύωσε λίγο το μίγμα του κολοκυθιού πρόσθεσε και λίγο τυρί, από αυτό το πολύ ελαφρύ που βρήκε στο σούπερ μάρκετ:

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Για τον gluten-free χυλό τώρα, το Παράξενο Πιρούνι είχε βάλει 3/4 κούπας κόκκινες φακές να μουλιάσουν σε 3/4 κούπας νερό για μια ώρα. Έβαλε τις φακές με το νερό όπως ήταν στο multi προσθέτοντας και 2 σκελίδες σκόρδο, μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο, πιπέρι, πάπρικα και λίγο ξερό δυόσμο. Δούλεψε καλά να γίνει ωραίο, εννιαίο μίγμα και ανακάτεψε χυλό και γέμιση κολοκυθιού όλα μαζί.

Άπλωσε το μίγμα σε ορθογώνιο, λαδωμένο πυρέξ και έψησε για 20 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 200 βαθμούς.


Τρώγεται ζεστή και κρύα, εξίσου ωραία. Στο Παράξενο Πιρούνι αρέσει περισσότερο κρύα, μη σου πει και κατευθείαν από το ψυγείο. Μαζί με σαλάτα γιατί τα λαχανικά δεν είναι ποτέ αρκετά, η πιτούλα αυτή αποτελεί εξαίσιο ελαφρύ γεύμα, συνεισφέροντας στο bikini body του καλοκαιρινού, Παράξενου Πιρουνιού. 😊

You Might Also Like

0 σχόλια