Μπαμιόπιτα a.k.a. πίτα με μπάμιες

Μαΐου 09, 2023

 παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι ξεπερνώντας τον εαυτό του και τις προσδοκίες σου, παρουσιάζει σε πρώτη παγκόσμια μετάδοση τη μπαμιόπιτα! Δηλαδή, πίτα με μπάμιες! 
Πόσα από τα λαχανικά που γνωρίζεις έχουν γίνει πίτα μέχρι τώρα? Ήξερες τη σπανακόπιτα, την πρασόπιτα, την κολοκυθόπιτα, τη μανιταρόπιτα, την πιπερόπιτα, τη μελιτζανόπιτα, την κρεμμυδόπιτα, άντε και την αγκιναρόπιτα.
Το Παράξενο Πιρούνι σε παλιότερο post είχε κάνει και τα φασολάκια γιαχνί πίτα!

Και τώρα, η ιδέα του να κάνεις τις μπάμιες πίτα άστραψε σαν χειμωνιάτικος τρομερός κεραυνός και ήχησε σαν απόκοσμη βροντή μέσα στο φουλ δημιουργικό μαγειρικό μυαλό του δαιμόνιου Παράξενου Πιρουνιού! 😊

Η γέμιση δεν είναι απλές κοκκινιστές μπάμιες φυσικά...
Το Παράξενο Πιρούνι προσπαθώντας να διατηρήσει το διαιτητικό και vegan πνεύμα που το διακατέχει αυτή την εποχή, χρησιμοποίησε όσο λιγότερο λάδι μπορούσε και το παρακάτω φύλλο ολικής άλεσης (η συσκευασία περιέχει 6 φύλλα):


Το Παράξενο Πιρούνι για τη γέμιση χρησιμοποίησε τα εξής υλικά:

- μια συσκευασία μπάμιες κατεψυγμένες 450 γρ.
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 3 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μικρά κομματάκια
- ένα ματσάκι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
- μισό ποτήρι νερό
- 3 με 4 κουταλιές κόκκινο ξύδι
- λίγο μαύρο πιπέρι, μια κουταλιά πάπρικα, μισή κουταλιά κουρκουμά σκόνη
- αλάτι (προαιρετικά όποιος θέλει, το Παράξενο Πιρούνι προσπαθεί να το κόψει)
- 3 με 4 αποξηραμένα δαμάσκηνα, καλύτερα χωρίς προσθήκη ζάχαρης
- ένα μικρό φακελάκι κουκουναρόσπορο
- λίγο πετιμέζι

Και τώρα κρατήσου... Όλα τα υλικά (εκτός από τα δαμάσκηνα, το κουκουνάρι και το πετιμέζι) και τις μπάμιες παγωμένες από το σακουλάκι το Παράξενο Πιρούνι τα έβαλε σε μεγάλο πυρέξ και τα έβαλε να ψηθούν στους 200 βαθμούς (σε αέρα ή με αντιστάσεις, δεν παίζει ρόλο).
Αυτό που παίζει ρόλο είναι να είσαι εκεί και ανά τακτά χρονικά διαστήματα να βγάζεις το ταψί από τον φούρνο και να ανακατεύεις τα υλικά έτσι ώστε να ψηθούν όλα ομοιόμορφα, να εξατμιστούν τα υγρά και το φαγητό να μείνει μόνο με το λάδι του. Το Παράξενο Πιρούνι από τότε που δοκίμασε τις μπάμιες μαγειρεμένες έτσι δεν τις ξαναέβαλε ποτέ πια σε κατσαρόλα και πότε τις ψήνει σκέτες, πότε με κοτόπουλο ή και με ψάρι (συνήθως με φέτα κατεψυγμένου ψαριού χωρίς κόκκαλα).
Όταν οι μπάμιες είχαν μείνει με λίγα υγρά, το Παράξενο Πιρούν έβαλε και τα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα (χρησιμοποίησε βιολογικά, οσμωτικά δαμάσκηνα), το κουκουνάρι και λίγο ωραίο, βιολογικό πετιμέζι που είχε αγοράσει στο πρόσφατο Πασχαλινό παζάρι με τα superfoods στο αγαπημένο του Ζάππειο.

Όταν οι μπάμιες κρύωσαν, το Παράξενο Πιρούνι έστρωσε σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί τα μισά φύλλα λαδώνοντας ενδιάμεσα και έβαλε τη γέμιση με τις μπάμιες.

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Κάλυψε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, έστριψε και κόλλησε καλά τις άκρες της πίτας και με κοφτερό μαχαίρι, χάραξε σε τετράγωνα κομμάτια. Το Παράξενο Πιρούνι έτυχε να έχει ωραίο φυτικό γάλα από σπόρο αρακά το οποίο του αρέσει πολύ σε γεύση και το προτιμάει έναντι των υπολοίπων, οπότε αντί για νερό ράντισε την επιφάνεια της πίτας του με αυτό το γάλα και πασπάλισε με παπαρουνόσπορο.

Η πίτα ψήθηκε στους 180 βαθμούς με αέρα για 40 με 45 λεπτά περίπου, μέχρι το Παράξενο Πιρούνι να δει ότι είχε ροδίσει.

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Η πίτα δοκιμάστηκε χλιαρή γιατί το Παράξενο Πιρούνι δεν κρατιόταν αλλά και κρύα το βράδυ αργότερα και ακόμα πιο κρύα την επόμενη ημέρα. 
Γενικά δοκιμάζεται ακόμα και συνέχεια και το Παράξενο Πιρούνι δε μπορεί να σταματήσει να δίνει συγχαρητήρια στον εαυτό του για τη δημιουργικότητα, την ευρηματικότητα και το τρομερό, καλό του γούστο!
Η πίτα ταιριάζει διαβολεμένα με κόκκινο κρασάκι και η μεστή γεύση της γλυκιάς, ψητής μπάμιας γίνεται ταίρι αχτύπητο με το αποξηραμένο δαμάσκηνο. Έχεις μετά και το λίγο κρίτσι - κρίτσι του κουκουναριού και του παπαρουνόσπορου, και είσαι κάτι παραπάνω από κομπλέ! 😀

You Might Also Like

0 σχόλια