Κάτι σαν μιλφέιγ με φρυγανιές, ελαφρύ, vegan και χωρίς ζάχαρη

Μαΐου 01, 2023

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Λάθος. Λάθος μεγάλο. Η καλή μέρα δε φαίνεται από την αρχή της, όπως και η πρώτη εντύπωση δεν είναι πάντα η σωστή και σημασία δεν έχει πως αρχίζει κάτι, αλλά πως εξελίσσεται. Η πρωτομαγιά του 2023 ήταν γκρίζα, βροχερή και λίγο κρύα. Αυτό δε σημαίνει πως ο Μάης, ο πιο ανοιξιάτικος μήνας θα είναι γρουσούζικος. Και για να τον καλοπιάσει, το Παράξενο Πιρούνι θα φτιάξει ελαφρύ γλυκό ψυγείου με άρωμα φράουλας!
Εξάλλου Μάης χωρίς φράουλες δε γίνεται! Γίνεται?

Το απόλυτο ανοιξιάτικο/καλοκαιρινό μαμαδίστικο γλυκό ψυγείου όταν το Παράξενο Πιρούνι ήταν μικρό, δεν ήταν άλλο από το γνωστό μπισκοτο-γλυκό με τα μπισκότα πτι-μπερ και την κρέμα από άνθος αραβοσίτου. Το Παράξενο Πιρούνι καθώς και όλα τα μικρά πιρουνάκια της οικογένειας το λάτρευαν. Στην ανοιξιάτικη version πάντα η τελευταία στρώση που σκέπαζε την κρέμα ήταν μαρμελάδα φράουλα, κατά προτίμηση φυσικά επίσης μαμαδίστικη και σπιτική!

Το challenge του σήμερα λοιπόν είναι να φτιαχτεί μια light, sugar-free, vegan αν γίνεται και κάπως πιο "αθώα" εκδοχή του συγκεκριμένου γλυκού. Για το δαιμόνιο Παράξενο Πιρούνι, ευκολάκι! 😊

Αντί για μπισκότα πτι-μπερ το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε φρυγανιές wasa ολικής άλεσης τις οποίες προτιμάει όταν κάνει διατροφή. Τις συγκεκριμένες φρυγανιές τις προτείνουν και διαιτολόγοι των σόσιαλ που το Παράξενο Πιρούνι ακολουθεί, οπότε ελπίζει πως κάτι θα ξέρουν. Για ένα μέτριο προς μικρό τετράγωνο πυρέξ, το Παράξενο Πιρούνι χρειάστηκε 8 τέτοιες φρυγανιές.

Το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε ένα φακελάκι άνθος αραβοσίτου (45 γραμμάρια καθαρό βάρος) με άρωμα λεμόνι, όχι στιγμής, αυτό που θέλει βράσιμο και είναι χωρίς ζάχαρη. Αντί για γάλα κανονικό φρέσκο ή εβαπορέ, έβαλε φυτικό γάλα από σπόρο αρακά, πάλι το άγλυκο. Έβαλε λοιπόν όση ποσότητα γάλακτος έγραφε στο φακελάκι από το άνθος αραβοσίτου κι ετοίμασε την κρέμα κανονικά, με τη μόνη διαφορά πως αντί για ζάχαρη, έβαλε σιρόπι αγαύης (2 γεμάτες κουταλιές της σούπας περίπου).

Έστρωσε στο πυρεξάκι του τις μισές φρυγανιές (έκοψε με μαχαιράκι προσεκτικά μια φρυγανιά για να καλύψει τα κενά που υπήρχαν), κάλυψε με ζεστή κρέμα, έβαλε πάνω από την κρέμα λίγη μαρμελάδα φράουλα χωρίς ζάχαρη (υπάρχουν πολλές μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη με χυμό σταφυλιού και φυσικά σάκχαρα στο σούπερ μάρκετ) και σκέπασε με τη δεύτερη στρώση φρυγανιές. Από πάνω έβαλε την υπόλοιπη κρέμα και όταν κρύωσε τελείως έβαλε το πυρεξάκι του στο ψυγείο.

Όταν πέρασαν αρκετές ώρες και το Παράξενο Πιρούνι ήθελε να σερβίρει το γλυκό του κάλυψε την επιφάνεια ξανά με λίγη μαρμελάδα φράουλα και έκοψε σε κομμάτια. Το γλυκό αυτό θα είναι καλύτερο την επόμενη μέρα καθώς οι γεύσεις θα έχουν δέσει καλύτερα και οι φρυγανιές θα έχουν πάρει υγρασία και θα έχουν μαλακώσει.

Σερβίρεις κατά προτίμηση με έξτρα φρέσκες φράουλες και το απολαμβάνεις! Δροσερό, ελαφρύ, αρωματικό, λεπτεπίλεπτο και αέρινο, όπως το σώμα που θα φτιάξεις δηλαδή αν ακολουθείς το Παράξενο Πιρούνι! 😊

You Might Also Like

0 σχόλια