Μαλακά νηστίσιμα μπισκότα με blueberries χωρίς ζάχαρη και χωρίς γλουτένη

Μαΐου 15, 2023

 paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Θα περίμενε άραγε κανείς πως αυτά τα ζωηρόχρωμα cookies της φωτογραφίας αντί για κανονικό, κοινό αλεύρι δε θα είχαν βρώμη, δε θα είχαν αλεύρι αμυγδάλου ή αλεύρι ζέας ή κάτι σε gluten-free αλεύρι τέλος πάντων και όμως θα ήταν ΚΑΙ gluten-free ΚΑΙ sugar-free ΚΑΙ με ελάχιστες θερμίδες και λιπαρά και φυσικά εννοείται αρωματικά και πεντανόστιμα?
Κι όμως. Το Παράξενο Πιρούνι συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του και σήμερα σου παρουσιάζει ίσως τα πιο "παράξενα" μπισκότα που έχει ανεβάσει ποτέ του στο ταπεινό του ιστολόγιο. 
Μπισκότα μαλακά με blueberries που ως βασικό συστατικό έχουν... τις φακές!!!

Το Παράξενο Πιρούνι βάζει τα δόντια του στη φωτιά πως αν τα δοκίμαζες ΟΥΤΕ που θα σου πήγαινε το μυαλό πως τα μαλακά, γλυκά όσο πρέπει, λεμονάτα cookies με τα αγαπητά μύρτιλλα θα φτιάχνονταν από χυλό κόκκινης φακής. Μόνο κόκκινης όμως καθώς οι φακές αυτές έχουν το καλό πως αν μουλιάσουν για καμιά ώρα μαλακώνουν και δε χρειάζονται βράσιμο -γι' αυτή τη συνταγή τουλάχιστον.

Θα χρειαστείς λοιπόν 3/4 κούπας κόκκινες φακές. Θα τις βάλεις σε ένα μπολ μαζί με 3/4 κούπας φυτικό γάλα της αρεσκείας σου (το Παράξενο Πιρούνι έβαλε γάλα άγλυκο από σπόρο αρακά) και θα τις αφήσεις για μια ωρίτσα να μουλιάσουν.
Ύστερα θα τις πολτοποιήσεις μαζί με το γάλα στο multi να γίνει ένα λείο και ομοιογενές πηχτό σχετικά μίγμα. Θα προσθέσεις μια κουταλιά της σούπας ταχίνι ολικής αλέσεως, μια κουταλιά (ή και περισσότερο αν θες) σιρόπι αγαύης και το ξύσμα από ένα λεμόνι και θα ξαναδουλέψεις το multi.
Τελευταία βάζεις και τα blueberries καλά πλυμένα και στεγνωμένα (ένα μικρό σκαφάκι από το σούπερ μάρκετ, το Παράξενο Πιρούνι δε θυμάται γραμμάρια) και ένα φακελάκι κουκουνάρι (φυσικά μπορείς να βάλεις ό,τι ξηρό καρπό προτιμάς, τριμμένο) και ανακατεύεις ελαφρά να αναμιχθούν με το χυλό.

Τοποθετείς κουταλιές επάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος αφήνοντας κάποια απόσταση και ψήνεις στους 200 βαθμούς με αέρα για 10 - 15 λεπτά.

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Αφήνεις να κρυώσουν λίγο για να τα ξεκολλήσεις μετά με προσχή. Θα είναι κάπως έτσι όταν θα έχουν ψηθεί:

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Αν δεν ενθουσιαστείς μαζί τους, να μη με λένε Παράξενο Πιρούνι! Αυτός ο συνδυασμός του blueberry με το κουκουνάρι και το λεμόνι είναι ούτως ή άλλως αχτύπητος, αν είναι μάλιστα και μέσα σε ζύμη τόσο υγιεινή και θρεπτική... ε, τι να λέμε!
Γίνονται μαλακά, μοιάζουν εκπληκτικά σαν soft cookies με αλεύρι και συνοδεύουν τέλεια καφέ ή τσάι. Το Παράξενο Πιρούνι τα αποθηκεύει σε ταπεράκι στο ψυγείο και τα τρώει για πρωινό ή για energy snack πριν ή μετά το γυμναστήριο.
Και για την ώρα, κρατάει το μυστικό της δημιουργίας τους καλά κρυμμένο από όποιον το βλέπει να τα μασουλάει... 😉

You Might Also Like

0 σχόλια