Κεράσματα με κολοκύθα

Οκτωβρίου 29, 2018

ζαχαρωτά, γλυκιά κολοκύθα, fudge με κολοκύθα, paraxeno pirouni, the odd fork, oddfork, toparaxenopirouni, paraksenopirouni

Εν όψει Halloween αλλά και γιατί είχε περισσέψει λίγη από τη μαγεμένη κολοκύθα αυτής της ανάρτησης, το Παράξενο Πιρούνι είπε να φτιάξει μια ακόμα κολοκυθοσυνταγή. Γλυκιά αυτή τη φορά, αλλά όχι κέικ και τάρτες όπως συνηθίζεται. Σκέφτηκε από το γνωστό "Trick or Treat" να διαλέξει το treat φυσικά και να κεράσει με κάτι μικρό, γλυκό και κολοκυθένιο τα ζωηρά, παιχνιδιάρικα Πιρουνάκια που θα το επισκεφτούν και θα προσπαθήσουν να το τρομάξουν. 🎃
Το σημερινό γλυκό είναι στην ουσία ένα fugde με κολοκύθα, αν και πιο πολύ από την κολοκύθα "ακούγονται" τα μπαχαρικά καθώς και τα μπόλικα καρύδια. Συγγενικό πιρούνι που τα δοκίμασε, είπε χαρακτηριστικά ότι είναι σαν λουκούμια με γεύση μπακλαβά!

Υλικά:

- 4 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα εβαπορέ
- 3 κουταλιές της σούπας σιρόπι γλυκόζης
- 1 φλιτζάνι τσαγιού πολτός κολοκύθας*
- 1/8 κουταλιού γλυκού αλάτι
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- λίγη βανίλια
- ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα και από 1/4 κουταλιού γλυκού γαρίφαλλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ (όλα σκόνη)
- 2 φλιτζάνια τσαγιού καρύδια χοντροτριμμένα στο multi

Βράζεις τα 5 πρώτα υλικά σε μέτρια φωτιά χωρίς να ανακατεύεις (γιατί το μίγμα/σιρόπι πιτσιλάει και θα σε κάψει!) για 5 λεπτά περίπου ή μέχρι το μίγμα να φτάσει στους 115 βαθμούς ή με το μάτι αν δεις ότι είναι πυκνό και παχύρρευστο, σαν "δεμένη" καραμέλα γάλακτος (στην ουσία αυτό ακριβώς είναι!). Αποσύρεις από τη φωτιά, προσθέτεις το βούτυρο και όταν το μίγμα έχει γίνει χλιαρό, βάζεις τη βανίλια, τα μπαχαρικά και τα καρύδια και ανακατεύεις δυνατά με ξύλινη κουτάλα. 
Αν το μίγμα σου φανεί ακόμα αραιό, μπορείς να το ξαναβάλεις για λίγο στη φωτιά μέχρι να δέσει και να γίνει πηχτό, περίπου σαν χαλβάς, να μπορεί δηλαδή να απλώνεται. Στρώνεις το κρύο πλέον μίγμα σε ορθογώνιο ταψί στρωμένο με βουτυρωμένο αλουμινόχαρτο ή λαδόχαρτο και το τοποθετείς στο ψυγείο να σφίξει. Όταν σφίξει το κόβεις σε μικρά τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά κομματάκια και τα διατηρείς καλά κλεισμένα σε κουτί μέσα στο ψυγείο.


ζαχαρωτά με κολοκύθα, μπακλαβάς με κολοκύθα, fudge κολοκύθας, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

*Ο πολτός της κολοκύθας: Επειδή σχεδόν κανείς δεν κολοκυθο-μαγειρεύει κάθε μέρα, όταν κάποια στιγμή έχεις χρόνο, κόβεις την κολοκύθα σε φέτες με το φλούδι και την ψήνεις για μιάμιση με δύο ώρες στο φούρνο (ανάλογα τον φούρνο) μέχρι να μαλακώσει. Αδειάζεις τη σάρκα της με ένα κουτάλι και πολτοποιείς στο multi. 
Γίνεται ένας σφιχτός ομοιογενής πολτός σαν κρέμα, τον οποίο μετράς (π.χ. 1 φλιτζάνι τσαγιού), βάζεις σε πλαστικά κυπελάκια ή σακουλάκια και φυλάς στην κατάψυξη. Έτσι όποτε θέλεις, έχεις έτοιμο πολτό κολοκύθας για γλυκά και φαγητά τον οποίο απλά φροντίζεις να ξεπαγώσεις νωρίτερα.

You Might Also Like

10 σχόλια

  1. Ουαου! Τέλεια ιδέα και σίγουρα πεντανόστιμα τα κυβάκια σου. Τα λάτρεψα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Fugde με κολοκύθα ε; Τι ωραίο φθινοπωρινό κέρασμα που έκανες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα fudge τα αγαπώ πολύ και το συγκεκριμένο είναι νομίζω το πιο ιδιαίτερο σε γεύση που έχω δει ποτέ!
    Φθινοπωρινό, πρωτότυπο, με ωραία ζεστά αρώματα.
    Την κολοκύθα δεν τη χρησιμοποιώ συχνά, αλλά αυτές οι γλυκές μπουκίτσες πολύ με ιντριγκάρουν!
    Επίσης πολύ όμορφο το καινούριο look & feel του blog. Μίνιμαλ, καθαρό και φωτεινό!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Ερμιόνη μου! Χαίρομαι που σου αρέσει και η εμφάνιση του blog, είπα αυτή τη φορά να το κάνω ευχάριστο για τον αναγνώστη, ελπίζω να τα κατάφερα.

      Διαγραφή
  4. Για μια ακόμη φορά με "ιντριγκάρεις" Σκοτεινούλα μου! Προχθές ήμουν σ' ένα παραμυθο-μάγαζο για γλυκό και καφέ και παρά το ατμοσφαιρικό περιβάλλον λόγω Halloween, το κερασματάκι που επέλεξα με βάρυνε και με φούσκωσε (μάλλον με "χάλασε" θα έπρεπε να πω).
    Οπότε με τα χαράς θα έτρωγα δυο-τρια από τα δικά σου κεράσματα που σαφώς έχουν εξαιρετικά συνδυασμένα υλικά και αρωματικά μπαχαρικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε θα ήταν ωραίο να είχαμε το δικό μας μαγαζί όλες εμείς οι food bloggers, να δοκιμάζουμε η μία τα κεράσματα της άλλης? Και πάλι σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Πηνελόπη μου! Καλό μήνα εύχομαι από σήμερα!

      Διαγραφή
  5. Εμένα αυτά τα μπαχαρικά μου αρέσουν. Είναι τοσο γευστικά.
    Πρωτότυπη ιδέα αλλά αψογα εκτελεσμένη.
    Θα ηθελα πολύ να δοκιμάσω

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ! Η κανέλα και τα παρεμφερή είναι από τα αγαπημένα μου, όπου προστεθούν κάνουν τη διαφορά. Καλή βδομάδα, φιλιά κι από μένα!

      Διαγραφή