Κοτόπουλο με ούζο, μαρούλι και μήλο

Οκτωβρίου 04, 2018

κοτόπουλο με μαρούλια, κοτόπουλο φρικασέ, κοτόπουλο με μήλα και κρέμα, κοτόπουλο με ούζο, κοτόπουλο με μήλα και ούζο, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι δεν αντέχει να είναι κλεισμένο μέσα. Οπουδήποτε κι αν είναι αυτό το μέσα. Θέλει να είναι συνέχεια σε κίνηση, θέλει να τριγυρίζει και να ανακαλύπτει, θέλει τέλος πάντων να βλέπει μπροστά του ορίζοντα κι όχι τοίχους.
Όταν όμως λόγω π.χ. καιρικών συνθηκών δε μπορεί να βγει έξω, τι κάνει?
Αφού το Παράξενο Πιρούνι έχει blog μαγειρικής, η απάντηση είναι προφανής: Βλέπει μεν τοίχους, αλλά τουλάχιστον είναι οι τοίχοι της κουζίνας!
Μαγειρική, μεγάλο αγχολυτικό και μέσο εκτόνωσης. Μια συνταγή αυθόρμητη, χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα, χωρίς ψάξιμο στο διαδίκτυο, σημειώσεις και χαρτάκια η οποία πετυχαίνει, μπορεί να φτιάξει τη μέρα του Παράξενου Πιρουνιού.

Τέτοια ακριβώς συνταγή είναι κι αυτή εδώ, φτιάχτηκε σε μέρα με κακό καιρό και με ό,τι υλικά υπήρχαν στο ψυγείο και στα ντουλάπια.

Αναλυτικά, το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε:

- 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο
- 1 ποτήρι κρασιού ούζο
- 1 μικρό κρεμμύδι
- μισό πράσινο μήλο
- 2 μικρά φύλλα δάφνης
- μισό κουταλάκι βασιλικό αποξηραμένο
- 2 γαρίφαλλα
- μισό κουταλάκι σκόνη μουστάρδας
- μισό κύβο λαχανικών
- αλάτι, πιπέρι
- περίπου μια ντουζίνα όχι και τόσο φρέσκα μαρουλόφυλλα
- λίγο γάλα εβαπορέ light
- μια χούφτα αμύγδαλα χωρίς τη φλούδα
- ρύζι για το σερβίρισμα

Το Παράξενο Πιρούνι αρχικά είχε σκεφτεί με τα κάπως μπαγιάτικα μαρουρόφυλλα και το κοτόπουλο να φτιάξει ένα ωραίο και ελαφρύ φρικασέ, όμως χωρίς κρεμμυδάκια και άνηθο τι να έλεγε? Επειδή δεν τα είχε σπίτι του, έπρεπε να βγει έξω και να τα αγοράσει, αλλά με τη βροχή δεν υπήρχε περίπτωση. Το Παράξενο Πιρούνι μισεί τη βροχή χίλιες φορές περισσότερο από τις συμπαθέστατες γάτες -λογικό, αφού σαν πιρούνι που είναι σκουριάζει. Οπότε, αναγκάστηκε να βάλει σε εφαρμογή το plan Β!

Το κοτόπουλο που είχε ξεπαγώσει καλά και ξεπλύνει, το άφησε στο ψυγείο για καμιά ώρα (ίσως και μιάμιση) να μαριναριστεί μέσα στο ούζο, κλεισμένο καλά σε πλαστικό σακουλάκι μιας χρήσης. Έβαλε στην κατσαρόλα του μια κουταλιά ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ξεκίνησε να σωτάρει το κοτόπουλο (εννοείται σουρωμένο -κυριολεκτικά- από το ούζο, το οποίο ούζο φυσικά και δεν πέταξε), στη συνέχεια πρόσθεσε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το μήλο κομμένο σε φέτες, τα έφερε μια - δυο - τρεις βόλτες όλα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και έσβησε με το ούζο.
Όταν το ούζο εξατμίστηκε έβαλε δάφνη, βασιλικό, γαρίφαλλα, μουστάρδα σκόνη, κύβο, αλάτι και πιπέρι, πρόσθεσε νερό να μισοσκεπάζει το κοτόπουλο και έβρασε με κλειστή την κατσαρόλα σε πιο σιγανή φωτιά για μισή ώρα με 45 λεπτά περίπου, μέχρι το κοτόπουλο να μαγειρευτεί και να μαλακώσει.

Μετά ξεσκέπασε την κατσαρόλα, πρόσθεσε τα μαρουλόφυλλα καλά πλυμένα και κομμένα με το χέρι σε κομμάτια και άφησε τα υγρά να εξατμιστούν σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια κι αφού το φαγητό είχε μείνει με ελάχιστα υγρά, πρόσθεσε λίγο γάλα εβαπορέ (πάντα βάζει γάλα εβαπορέ αδιάλυτο στα φαγητά αντί για κρέμα γάλακτος -είναι πιο φτηνό, έχει λιγότερα λιπαρά και κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά) και τα αμύγδαλα χοντροτριμμένα στο multi και ανακατεύοντας τακτικά με την ξύλινη κουτάλα του, άφησε για λίγα λεπτά ακόμη το φαγητό του να μαγειρευτεί και να γίνει η σάλτσα του κρεμώδης.

Για να σερβίρει αυτό το σίγουρα παράξενο κοτόπουλο αλά κρεμ έφτιαξε ρυζάκι άσπρο πιλάφι, αλλά θα ταίριαζαν ωραία και κάποια κοντά ζυμαρικά όπως πένες ή νιόκι και γιατί όχι, πουρές πατάτας ή πουρές σελινόριζας - μήλου... Χμμ, οι ιδέες έρχονται στο μυαλό του Παράξενου Πιρουνιού ακριβώς σαν τη βροχή που μισεί!

You Might Also Like

2 σχόλια

  1. Στο έχω ξανα-γράψει πως μου "αρέσεις" πολύ (!!) γιατί:
    1ον αυτοσχεδιάζεις εξαιρετικά -με τα διαθέσιμα υλικά στα ντουλάπια (ομοίως).
    2ον αντιπαθείς την βροχή (ομοίως).
    3ον σου αρέσει ν' ανακαλύπτεις γεύσεις στις τσάρκες σου (ομοίως)
    4ον κάνεις χρήση του ούζου στην μαγειρική (πέρα από τα ψαρικά) (ομοίως)...

    και για να μην τα πολυλογώ, με έπεισες για την επόμενη μαγειρική με φιλέτο κοτόπουλο, που σήμερα το έκανα σουβλάκια καλαμάκια με τα σχετικά τους και με πολλά αρώματα.

    Πολλούς χαιρετισμούς Σκοτεινούλα μου με το παράξενο πιρούνι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ - πολύ Πηνελόπη, πραγματικά με κάνεις και κοκκινίζω! :)
      Και οι δικοί σου αυτοσχεδιασμοί είναι πολύ πετυχημένοι έτσι όπως τους βλέπω και διαβάζω. Όσο για τη μαγειρική "ανακύκλωση", είσαι από τις πρώτες διδάξασες!
      Καλό και ξεκούραστο Σ/Κ εύχομαι!

      Διαγραφή