Σαλάτα με ωμή κολοκύθα,
ρόδι, ρόκα και σπανάκι

Οκτωβρίου 01, 2018

κολοκύθα σαλάτα, χειμωνιάτικη σαλάτα, φθινοπωρινή σαλάτα, γιορτινή σαλάτα, χριστουγεννιάτικη σαλάτα, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Μια μέρα (προς νύχτα), εκεί που το Παράξενο Πιρούνι περπατούσε σε σκοτεινά δάση και περίεργους, μυστικούς κήπους, συνάντησε αυτή την κολοκύθα μπροστά του: 

παράξενο πιρούνι, κολοκύθα, παράξενη κολοκύθα, paraxeno pirouni

Επειδή κατάλαβε αμέσως ότι ήταν μαγεμένη, με μεγάλη προσοχή για να μην το πάρει χαμπάρι το πνεύμα του δάσους, την έκοψε και την έφερε στο σπίτι! Όταν την άνοιξε στη μέση, το άρωμα μα και η γεύση της -σαν ένωση φρέσκου πεπονιού και καρότου- το οδήγησαν στη δημιουργία μιας υπέροχης σαλάτας με ωμή κολοκύθα! 

Ένα σακουλάκι με φρέσκα, τρυφερά φυλλαράκια ρόκας και baby σπανακιού από το σούπερ μάρκετ (γιατί που να ξαναπήγαινε νυχτιάτικα στο μαγεμένο δάσος!), ήταν η βάση της σαλάτας.
Σε μια κούπα αρωματικό τσάι (χωρίς ζάχαρη εννοείται), έβαλε λίγες μαύρες σταφίδες να μουλιάσουν. Πήρε ένα κομμάτι από την κολοκύθα, το καθάρισε από τη φλούδα και το έτριψε στον τρίφτη. Του βγήκε λίγο ψιλό, αλλά καλύτερα να βγουν κάπως πιο χοντρά κομματάκια, σαν σπιρτόξυλα, να προσδίδουν μια πιο τραγανή αίσθηση και να νιώθεις την κολοκύθα καθώς θα τρως τη σαλάτα.

ωμή κολοκύθα, κολοκύθα τριμμένη, παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Ανακάτεψε τα πράσινα φυλλαράκια με την τριμμένη κολοκύθα, πρόσθεσε λίγους σπόρους ροδιού, λίγο καρύδι χοντροτριμμένο, τις μουλιασμένες (και σουρωμένες) σταφίδες, έβαλε αλάτι και τέλος, ένα dressing ελαφρύ μα πολύ αρωματικό που το έφτιαξε χτυπώντας ελαιόλαδο, λίγο λευκό ξίδι, λίγο χυμό πορτοκαλιού, ένα κοφτό κουταλάκι μέλι, λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και λίγο φρέσκο τριμμένο τζίντζερ. Ανακάτεψε καλά και η σαλάτα ήταν έτοιμη! Έξοχη πραγματικά! 

Όλα τα υλικά και τα αρώματα έδεσαν και ταίριαξαν υπέροχα μεταξύ τους, αν θέλεις λοιπόν να δοκιμάσεις την κολοκύθα και ωμή εκτός από μαγειρεμένη αλλά κάτι/κάπως δε σου "κάθεται" και τόσο καλά, φτιάξε αυτή τη σαλάτα -δε θα το μετανιώσεις!

You Might Also Like

6 σχόλια

  1. Νόστιμη σαλάτα, με υλικά της εποχής! Φθινοπωρινή!
    Καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι εντελώς εποχιακή πράγματι! Βλέπω τις κολοκύθες στην αγορά και τη θυμήθηκα. Καλό μήνα, φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Έφη αγαπώ την κολοκύθα και αύριο θα αγοράσω ώστε να έχω για τους πειραματισμούς μου. Δεν την έχω δοκιμάσει ωμή θα το ρισκάρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι σαν το καρότο που τρώγεται ωμό, μαγειρεύεται και μαζί με άλλα υλικά όμως. Μόνη της ωμή δε νομίζω να την έτρωγα, δεν την έχουμε συνηθίσει η αλήθεια είναι. Για μια πειραματική σαλάτα ήταν μια χαρά!

      Διαγραφή
  3. Σήμερα χάζευα τις κολοκύθες στο SM, βλέπεις δεν βρέθηκα στο δάσος για να έχω τα τυχερά μου κ' εγώ...Έφη μου, και το σκεφτόμουν να αγοράσω.
    Τελικά τις προσπέρασα καθώς είπα ότι θα έρθει η στιγμή τους λιγάκι αργότερα.
    Πάντως έκανες ωραία επιλογή με το τρίψιμο της μέσα στην σαλάτα.
    Καλό μήνα εύχομαι και με όμορφες βόλτες στα "δάση" και τις εξοχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ που βρίσκομαι καλή μου Πηνελόπη, μόνο στη φαντασία μου και στις φωτογραφίες του Η/Υ μου είναι τα δάση αλλά βρίσκω παρηγοριά στη μαγειρική. Το πιο δύσκολο στη συνταγή είναι να καθαρίσεις την κολοκύθα, είχα μια μεγαλούτσικη βλέπεις. Αυτές οι μίνι που βλέπω στα σ/μ πρέπει να είναι πιο εύκολες στη χρήση. Καλημέρα & καλό μήνα κι από μένα!

      Διαγραφή