Κοτόπουλο με αχλάδια και λεβάντα
Οκτωβρίου 01, 2025Αχλάδι. Το πιο ντελικάτο φρούτο του φθινοπώρου. Ζουμερό, αρωματικό, γλυκό, με καμπύλες θηλυκές πως να μην αποτελεί συνώνυμο της κομψότητας και να μην είναι η πιο αιθέρια ύπαρξη στον πάγκο του μανάβη?
Γι΄αυτό και το Παράξενο Πιρούνι το έχει τιμήσει όπως του πρέπει στο διαδικτυακό του σπίτι. Μετά την θεσπέσια αχλαδομακαρονάδα,
Γι΄αυτό και το Παράξενο Πιρούνι το έχει τιμήσει όπως του πρέπει στο διαδικτυακό του σπίτι. Μετά την θεσπέσια αχλαδομακαρονάδα,
και την Ζιζέλ της πίτσας που φυσικά ήταν η μοναδική στα χρονικά παραξενοπιρουνίσια πίτσα με αχλάδι,
το Παράξενο Πιρούνι παρουσιάζει και το πιο φθινοπωρινό κοτόπουλο ever που δεν είναι άλλο από κοτόπουλο λεμονάτο με αχλάδια, ενισχυμένο μάλιστα με το επίσης υπέρκομψο άρωμα της λεβάντας!
Για το υπέροχο αυτό πιάτο (μια μερίδα), το Παράξενο Πιρούνι χρειάστηκε:
- ένα φιλέτο στήθος από κοτόπουλο
- μια μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- ένα λεμόνι
- ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού λεβάντα αποξηραμένη
- ένα κουταλάκι του γλυκού κόκκους μαύρου πιπεριού
- ένα μέτριο, ώριμο αχλάδι
- μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι
Στο κατσαρολάκι του το Παράξενο Πιρούνι σώταρε την σκελίδα του σκόρδου τριμμένη στο ελαιόλαδο και πρόσθεσε μετά το κοτόπουλο σωτάροντας το κι αυτό από όλες τις μεριές να ασπρίσει.
Έσβησε με το χυμό του λεμονιού, πρόσθεσε ελάχιστο νερό να σκεπάζει το κοτόπουλο, το ξύσμα του λεμονιού, τους κόκκους πιπεριού, τη λεβάντα και λίγο αλάτι και άφησε το κοτόπουλο να σιγοβράσει σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά για 40 - 45 λεπτά περίπου να μαλακώσει καλά.
Δέκα λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος (δηλαδή αφού είχαν περάσει 30 λεπτά), το Παράξενο Πιρούνι πρόσθεσε στο κατσαρολάκι του το αχλάδι καλά πλυμένο, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες, χωρίς να αφαιρέσει τη φλούδα του.
Άφησε να σιγοβράσει κι αυτό 10 λεπτά και ύστερα ξεσκέπασε, δυνάμωσε τη φωτιά και άφησε τα περισσότερα υγρά να εξατμιστούν και να γίνει η σάλτσα σαν σιρόπι.
Το Παράξενο Πιρούνι σέρβιρε στο πιάτο του βάζοντας τη λεμονάτη σάλτσα λεβάντας πάνω από το φιλέτο του κοτόπουλου και δίπλα τοποθέτησε τις φέτες αχλαδιού.
Το αλλιώτικο αυτό λεμονάτο κοτόπουλο με αχλάδι ταιριάζει με ρύζι ή πουρέ πατάτας και πράσινη σαλάτα. Και για το food and wine pairing της υπόθεσης, ένα αρωματικό λευκό ή ελαφρύ ροζέ κρασί πάει γάντι με τα φίνα αρώματα του αχλαδιού, του λεμονιού και της λεβάντας.
Μέχρι την επόμενη μοναδική συνταγή και ιδέα, παραξενοπιρουνίσια φιλιά! 💋
0 σχόλια