Σούπα βελουτέ κυδώνι
Οκτωβρίου 27, 2025Η παραξενοπιρουνίσια εμμονή με το κυδώνι συνεχίζεται! Μετά τα gluten και sugar free μπισκότα με κυδώνι, περίμενες κάτι συμβατικό και συνηθισμένο από το Παράξενο Πιρούνι όπως χοιρινό ή μοσχάρι με κυδώνια? Όχι βέβαια!
Κρατάς μόνο το ζωμό από το μοσχάρι βράζοντας αργά και υπομονετικά σε χύτρα ένα κομμάτι μοσχάρι κατάλληλο για βραστό μαζί με 2 - 3 καρότα, ένα μεγάλο κρεμμύδι, δάφνη, μερικά ολόκληρα γαρίφαλλα, κόκκους μαύρου πιπεριού, κόκκους κέδρου, κόκκους κόλιανδρου, έναν αστεροειδή γλυκάνισο και μερικούς κόκκους μπαχάρι.
Σουρώνεις και διατηρείς αφού κρυώσει τελείως, τον διαυγή και καθαρό ζωμό σε βάζο στο ψυγείο. Για μια μερίδα θα χρειαστείς ένα ποτήρι ζωμού και πολτό ενός ψημένου κυδωνιού που πάλι μπορείς να κρατάς στην κατάψυξη και να αποψύξεις για να φτιάξεις αυτή την υπέροχη σούπα. Πως θα φτιάξεις πολτό ψημένου κυδωνιού? Πανεύκολα αρκεί να έχεις προγραμματισμό!
Όταν φτιάχνεις ψητό κρέας, ψάρι, κοτόπουλο ή όταν τέλος πάντων χρειάζεται να ψήσεις κάτι με αντιστάσεις που να χρειάζεται πάνω από μια ώρα, βάλε στην από κάτω σχάρα όσα κυδώνια θέλεις καλά πλυμένα, σκουπισμένα και τρυπημένα από όλες τις μεριές με ένα κοφτερό πιρούνι και κάλυψε τα καλά με αλουμινόχαρτο. Μετά από μια ώρα, άντε μια ώρα και κάτι, θα έχουν ψηθεί, μαλακώσει και θα είναι έτοιμα να τα καταναλώσεις σαν γλυκό με κρέμα σαντιγύ ή γιαούρτι, ή να πολτοποιήσεις στο multi αφαιρώντας τα κουκούτσια (όχι όμως τη φλούδα!) και αφού κρυώσουν τελείως να διατηρήσεις τον νοστιμότατο αυτό κυδωνοπολτό στην κατάψυξη για μελλοντικές δημιουργίες!
Το Παράξενο Πιρούνι γυρίζοντας σπίτι το μεσημέρι κουρασμένο είχε βγάλει από το πρωί από την κατάψυξη ένα κεσεδάκι στο μέγεθος κεσέ γιαουρτιού με πολτό ψημένου κυδωνιού, είχε έτοιμο αρωματικό ζωμό μοσχάρι σε βαζάκι στο ψυγείο οπότε η μόνη του δουλειά ήταν να βάλει στο μικρό του ατομικό κατσαρολάκι ζωμό μοσχαριού και πολτό κυδωνιού, να τα αφήσει να πάρουν μια βράση και να σερβίρει στο πιάτο του με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγη κρέμα γάλακτος ή ακόμα καλύτερα και φτηνότερα γάλα εβαπορέ light αδιάλυτο και λίγο τριμμένο, κίτρινο τυρί.
Το κυδώνι σε αυτή την εξαίσια σούπα βελουτέ κρατάει την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του αλλά σιγοντάρεται άψογα από τα μπαχαρικά και την κρεάτινη γεύση και υπόσταση του μοσχαρίσιου ζωμού - βάσης και αποθεώνεται με την προσθήκη λίγης παλαιωμένης, τριμμένης γραβιέρας στο σερβίρισμα.
Γκουρμέ express? Να που γίνεται! Πάρε κι ένα κόκκινο παλιόκρασο (παλαιωμένο για πιο κομψά 😊) και μόλις θα απολαύσεις την πιο viral σούπα του χειμώνα (γιατί είναι ήδη και δεν το ξέρει 😊)
Και... thank me later όπως λένε και στο παραξενοπιρουνίσιο χωριό!

0 σχόλια