Ρολάκια λεμονιού
με γιαούρτι και cranberries
Σεπτεμβρίου 27, 2024
Το Παράξενο Πιρούνι θα προλογίσει (όπως το συνηθίζει άλλωστε) την ανάρτηση με μια εξομολόγηση, γι' αυτό και θα χρησιμοποιήσει πρώτο πρόσωπο (που δεν το συνηθίζει). Εξάλλου αν δεν τα πει στο blog του, σε ποιον θα τα πει?
Εδώ και καιρό υπάρχει κάποιος που κάνει την καρδιά μου να χτυπάει στα κόκκινα
Μου κόβεται η ανάσα κάθε φορά που τον βλέπω
Παρατηρώ προσεκτικά κάθε του κίνηση και κάνω ό,τι μου λέει
Βλέπει κι άλλες εκτός από μένα αλλά δε με πειράζει
Αν και δε μου αρέσουν οι στολές όταν βρισκόμαστε συνήθως φοράει
Και αν αναρωτιέσαι τι γράφει πάλι αυτό το Παράξενο Πιρούνι... προτίμησε κι εσύ την επαφή με κάποιον που φοράει μια τέτοια στολή,
πριν δε μπορέσεις να αποφύγεις κάποιον με αυτή
Υλικά για τη ζύμη:
- 300 γραμμάρια αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 50 γραμμάρια λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
- ένα αβγό
- 50 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο ελαφρώς λιωμένο
- ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
- ένα κουταλάκι γλυκού κοφτό τζίντζερ σε σκόνη
- ένα ποτηράκι του κρασιού χλιαρό γάλα
Για τη γέμιση:
- ένα κεσεδάκι (200 γραμμάρια) στραγγιστό γιαούρτι (2% λιπαρά)
- μια γεμάτη κουταλιά σούπας καλαμποκάλευρο
- 2 κοφτές κουταλιές σούπας ζάχαρη
- ξύσμα από μισό λεμόνι
- μισό σακουλάκι (100 γραμμάρια) αποξηραμένα cranberries
Το Παράξενο Πιρούνι διέλυσε τη μαγιά σε δυο κουταλιές σούπας χλιαρό νερό μέσα σε ένα μπολάκι μαζί με ένα κουταλάκι από τη ζάχαρη και έβαλε το μπολάκι μέσα στο φούρνο στους 40 βαθμούς με αέρα για 20 λεπτά να αφρίσει και να φουσκώσει.
Στο μίξερ, με το εξάρτημα για ζύμες (γάντζο) χτύπησε το μίγμα της μαγιάς μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά για 5 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακιά, εύπλαστη ζύμη. Τοποθέτησε τη ζύμη σε μεγάλο μπολ καλυμμένο με διαφανή μεμβράνη και το άφησε σε φούρνο με αέρα στους 40 βαθμούς για μια ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί (ή και τριπλασιαστεί) ο όγκος της ζύμης.
Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (λαδόχαρτο), το Παράξενο Πιρούνι άνοιξε τη ζύμη σε ορθογώνιο φύλλο πάχους μισού εκατοστού περίπου και άπλωσε σε όλη την επιφάνεια τη γέμιση γιαουρτιού (για τη γέμιση γιαουρτιού απλώς ανακάτεψε το γιαούρτι με το καλαμποκάλευρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού).
Σκόρπισε πάνω από το γιαούρτι τα cranberries και σιγά - σιγά ρόλαρε να δημιουργηθεί ένας κορμός. Με κοφτερό πριονωτό μαχαίρι το Παράξενο Πιρούνι έκοψε φετούλες από το ρολό. Εδώ θέλει προσοχή γιατί το γιαούρτι θα χυθεί αλλά δεν πειράζει και τόσο, το Παράξενο Πιρούνι το μάζεψε με το κουταλάκι και το έβαλε σαν να ήταν σαντιγύ πάνω στα ζυμορολάκια - φετούλες του.
Το Παράξενο Πιρούνι άφησε τα ρολάκια για μια ώρα και πάλι να φουσκώσουν μέσα στον αερόθερμο φούρνο του των 40 βαθμών και όταν είδε ότι φούσκωσαν ανέβασε τη θερμοκρασία στους 180 και έψησε κανονικά για 15 με 20 λεπτά περίπου, ίσα - ίσα να δει ότι πήραν χρώμα. Προσοχή, το γιαούρτι θα αρπάξει και ίσως κάποιες γωνίες να μαυρίσουν ελαφρώς αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν επηρεάζει τη γεύση η οποία είναι υπέροχη.
Και για να κλείσει αυτό το post όπως ξεκίνησε, σε σένα που δε μπορείς ή απλά δε θες να πας σε γυμναστήριο/γυμναστή, το Παράξενο Πιρούνι θα σου πει: Αγάπησε το τρέξιμο! Ίσως κάποτε τα δυνατά πόδια να σου σώσουν τη ζωή. Ζούμε και θα ζήσουμε σε περίεργους καιρούς. Επειδή δεν ξέρεις πότε θα σε βρει το κακό... μάθε να τρέχεις γρηγορότερα από αυτό! 🏃
0 σχόλια