Πίτσα light με κρόκο Κοζάνης, πέστο βασιλικού και μαριναρισμένα κολοκυθάκια

Ιουλίου 03, 2024

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Δεν υπάρχει πιο καλοκαιρινή πίτσα από αυτήν εδώ! Το Παράξενο Πιρούνι όταν είναι μόνο του και θέλει να ξεσπάσει κάπου ή να ξεχαστεί από τη δυσάρεστη επικαιρότητα/καθημερινότητα, ή θα παίρνει δρόμους και βουνά, ή θα μαγειρεύει!

Με τα τρυφερά, καλοκαιρινά (όσο υπάρχουν και είναι ακόμα έτσι) κολοκυθάκια, το Παράξενο Πιρούνι συμπλήρωσε την επιφάνεια της πίτσας η οποία είχε και στη ζύμη ένα "τσικ" παραξενιάς χάρη στον αρωματικό Κρόκο Κοζάνης όπου αφήνει το στίγμα του όπου κι αν μπαίνει!


Για τη ζύμη:


- 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

- ένα φακελάκι ξηρή μαγιά

- ένα φακελάκι (0,25 γραμμάρια) Κρόκο Κοζάνης σε σκόνη

- λίγο αλάτι & ζάχαρη

- λίγο γάλα χλιαρό, όσο πάρει η ζύμη


Για τη βάση το Παράξενο Πιρούνι διέλυσε τη μαγιά σε λίγο ζεστό νερό μέσα σε ένα μπολάκι μαζί με το φακελάκι του Κρόκου Κοζάνης κι ένα κουταλάκι ζάχαρη να διαλυθούν καλά και έβαλε το μπολάκι μέσα στο φούρνο στους 40 βαθμούς με αέρα για 20 λεπτά να αφρίσει και να φουσκώσει. 

Το Παράξενο Πιρούνι έβαλε το αλεύρι του σε μπολ και έριξε το μίγμα με τη μαγιά, λίγο αλάτι κι όσο γάλα χλιαρό χρειάστηκε για να γίνει μια ωραία ζύμη που να πλάθεται και ζύμωσε. Έβαλε και λίγο ελαιόλαδο. Άφησε τη ζύμη μια ώρα στον φούρνο σταθερά αναμμένο στους 40 βαθμούς με αέρα, σκεπασμένη και λίγο λαδωμένη και ύστερα αυτή είχε διπλασιαστεί και φουσκώσει ωραία - ωραία! Επάνω σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί το Παράξενο Πιρούνι έστρωσε αντικολλητικό χαρτί και άνοιξε εκεί τη ζύμη με τα χέρια του χωρίς να χρησιμοποιήσει πλάστη. 

Άπλωσε στην επιφάνεια της πίτσας σπιτικό πέστο βασιλικού, κάλυψε με μικρά κομματάκια φρέσκιας light μοτσαρέλας (την dirollo σε νερό) και κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες που τα είχε βάλει να μαρινάρονται από το πρωί σε μίγμα από λιωμένο σκόρδο, λεμόνι, λάδι, ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό και τριμμένη ρίγανη. Το μυστικό για να ψηθούν καλά στο φούρνο οι ροδέλες από τα κολοκυθάκια χωρίς όμως να καούν είναι το σωστό πάχος, ιδανικά περίπου σαν ένα κοινό καπάκι μπύρας.

Τέλος, το Παράξενο Πιρούνι σκόρπισε και ντοματάκια σε ροδέλες, ράντισε την επιφάνεια της πίτσας με λίγο ελαιόλαδο και πασπάλισε με ξερή, τριμμένη ρίγανη.

Άφησε πάλι την πίτσα για μια ώρα στον φούρνο στους 40 για να ξαναφουσκώσει. Ύστερα γύρισε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και έψησε για κανένα 20λεπτο περίπου, όσο δηλαδή περίπου χρειάστηκε για να πάρουν χρώμα οι άκρες και να λιώσει το τυρί.

Η κουζίνα μοσχομύρισε με τα αρώματα του Κρόκου Κοζάνης, του βασιλικού και της ρίγανης και η πίτσα κόπηκε, μοιράστηκε και καταναλώθηκε αμέσως χλιαρή.

Μείνε στο παραξενοπιρουνίσιο κανάλι, γιατί έρχεται σύντομα και δεύτερη πίτσα έκπληξη!

You Might Also Like

0 σχόλια