Τηγανόπιτες (σαν κρητικές) με μαύρες σταφίδες, φρέσκο κρεμμυδάκι και δυόσμο

Ιουλίου 20, 2024

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Όταν κάποιος σου λέει "πίτες" μπορεί να εννοεί ένα σωρό πράγματα. Πίτα με φύλλο και γέμιση όπως τυρόπιτα ή σπανακόπιτα, πίτα για σουβλάκι, πίτα χωρίς φύλλο σαν τη μπατζίνα, δηλαδή χυλός που ψήνεται και γενικά σχεδόν οτιδήποτε ψήνεται μέσα σε ένα ταψί στο φούρνο... Ή μήπως όχι?
Φυσικά και όχι! Η πιο εύκολη και γρήγορη πίτα γίνεται στο τηγάνι και γίνεται στο άψε σβήσε, οικονομικά, εύκολα και... δροσερά αφού δε θα ανάψεις φούρνο!

Το Παράξενο Πιρούνι σου έχει πίτες στο concept της Κρητικής μαραθόπιτας ή σφακιανόπιτας ή όπως λέγεται (κατάλαβες τέλος πάντων), αλλά φυσικά with a twist, γιατί τι Παράξενο Πιρούνι θα ήταν? 😉
Λεπτές τηγανόπιτες λοιπόν που κριτσανίζουν σαν τσιπς με λίγο γλυκιά, λίγο αλμυρή γεύση, ένα τσικ πικάντικες για ένα αλλιώτικο και ελαφρύ πρωινό ειδικά αν τις σερβίρεις με μέλι, γιατί το Παράξενο Πιρούνι ξέρει πως στο χωριό σου βαρεθήκατε πια συνέχεια pancakes 😊

Το Παράξενο Πιρούνι αναλυτικά χρησιμοποίησε:

- 1 φλιτζάνι και 1/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- μισό κουταλάκι γλυκού baking powder
- μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι
- λίγο μοσχοκάρυδο σκόνη
- λίγη κανέλα σκόνη
- μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
- 1/3 φλιτζανιού ζεστό νερό (λίγο πριν φτάσει σε βρασμό)
- μισό φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
- ένα μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- μια κουταλιά φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- προαιρετικά, μέλι για σερβίρισμα

Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε ανακατεύοντας τα 5 πρώτα υλικά (τα στεγνά δηλαδή) και έριξε λάδι και νερό. Ζύμωσε με γρήγορες κινήσεις να δημιουργηθεί μια μαλακή και εύπλαστη μπάλα ζύμης. Πρόσθεσε τις σταφίδες, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και τον δυόσμο και ξαναζύμωσε να ενσωματωθούν κι αυτά. Χώρισε τη ζύμη σε ίδιες μπαλίτσες μεγέθους μικρού βερίκοκου. Τις άφησε για 20 λεπτά περίπου σε μπολ σκεπασμένο με υγρή πετσέτα κουζίνας να ξεκουραστούν.

Το Παράξενο Πιρούνι άνοιξε με τον πλάστη κάθε μπαλίτσα σε στρογγυλό φύλλο όσο πιο λεπτό μπορούσε, να μην ξεπερνάει όμως σε διάμετρο τον πάτο του τηγανιού του. Χρησιμοποίησε και λίγο νισεστέ (είναι σαν κορν φλάουρ) για καλύτερο άνοιγμα φύλλου, μπορείς να κάνεις κι εσύ το ίδιο.

Με το που άνοιγε λοιπόν κάθε μπαλάκι σε στρογγυλή, λεπτή πιτούλα, το Παράξενο Πιρούνι την "τηγάνιζε" ΑΜΕΣΩΣ στο καλό του αντικολλητικό τηγάνι χωρίς να χρησιμοποιήσει καθόλου λάδι ή άλλη λιπαρή ουσία. Η ζύμη στεγνώνει και γίνεται κριτσανιστή χωρίς να παίρνει ιδιαίτερο χρώμα, εκτός από μερικές καφέ βούλες στην επιφάνειά της. Θέλει ελάχιστα λεπτά για κάθε πλευρά.

Το Παράξενο Πιρούνι τις σέρβιρε ζεστές, βάζοντας τη μία πάνω στην άλλη (όπως τα pancakes) και περιχύνοντάς τες με λίγο μέλι. Η ένωση της γλυκιάς μαύρης σταφίδας, του αρωματικού φρέσκου δυόσμου και του κάπως πικάντικου με έντονη γεύση φρέσκου κρεμμυδιού, κάνουν το κατά τ' άλλα απλούστατο αυτό ζυμαροπιτάκι πολύ ενδιαφέρον! Plus, είναι και αρκετά light γιατί έχουμε κι ένα κορμί να χτίσουμε 😇

You Might Also Like

0 σχόλια