Κρέμα καραμελέ με βασιλικό

Αυγούστου 04, 2024

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Ο Αύγουστος έφτασε καυτός και μπήκε με φόρα, αθλητική κι αγωνιστική. Πάρε λοιπόν φόρα κι εσύ και φτιάξε τη φουλ αρωματική, σούπερ δροσερή και πρωτότυπη κρέμα καραμελέ με βασιλικό που σου προτείνει το καλοκαιρινό Παράξενο Πιρούνι και τη δροσιά του θα 'χεις!


Υλικά για την κρέμα:


- 2 αβγά

- 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού γάλα εβαπορέ πλήρες αδιάλυτο

- 1/4 φλιτζανιού τσαγιού ζάχαρη

- φλούδα μισού λεμονιού (το κίτρινο μόνο μέρος)

- μια πρέζα αλάτι

- ένα μπολ φρέσκα φύλλα βασιλικού (με το μάτι, περίπου 2 γεμάτες χούφτες)


Για την "καραμέλα" βασιλικού:


- 3/4 φλιτζανιού τσαγιού ζάχαρη

- 3/4 φλιτζανιού τσαγιού νερό

- ένα κουταλάκι γλυκού χυμός λεμονιού

- μιάμιση περίπου χούφτα φρέσκα φύλλα βασιλικού


Βάζεις το γάλα με τη ζάχαρη, τη φλούδα λεμονιού και τα φύλλα βασιλικού σε κατσαρολάκι και σε σιγανή φωτιά με κλειστό το καπάκι, σιγοβράζεις για 15 λεπτά.

Πολτοποιείς στο multi και σουρώνεις καλά με τούλι, στύβοντας και πιέζοντας το μίγμα, να περάσει το άρωμα του βασιλικού στο γάλα.

Χτυπάς τα αβγά με το αλάτι και προσθέτεις το ζεστό γάλα βασιλικού. Αν θέλεις, μπορείς να ξανασουρώσεις αυτό το τελικό μίγμα με σουρωτήρι (το Παράξενο Πιρούνι το έκανε).

Σε ελαφρά λαδωμένη (με σπορέλαιο ή άλλο ελαφρύ λάδι) φόρμα ή φορμάκια, τοποθετείς το μίγμα της κρέμας και βάζεις τη φόρμα/φορμάκια σε ταψί το οποίο περιέχει ζεστό νερό (ψήνεις δηλαδή την κρέμα σε μπεν - μαρί). Σκεπάζεις τη φόρμα με αλουμινόχαρτο και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 160 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά, ή μέχρι να βυθίσεις ένα μαχαίρι μέσα στην κρέμα και η λαβή του να βγαίνει καθαρή.

Αφήνεις την κρέμα να κρυώσει τελείως μέσα στη φόρμα και τότε την τοποθετείς στο ψυγείο για μερικές ώρες, ή και για όλη τη νύχτα.

Το σιρόπι (ναι, δεν είναι καραμέλα ακριβώς...) βασιλικού το φτιάχνεις πολύ απλά, πολτοποιώντας νερό και βασιλικό στο μπλέντερ να γίνει ένα σκούρο πράσινο μίγμα, το οποίο μαζί με τη ζάχαρη και το λεμόνι το βράζεις σε δυνατή φωτιά, μέχρι να έχεις ένα δεμένο σιρόπι. Σουρώνεις καλά (πιέζεις καλά και πάλι) και όταν το σιρόπι κρυώσε τελείως, το βάζεις σε γυάλινο βαζάκι και στο ψυγείο.

Όταν πρόκειται να σερβίρεις, ξεφορμάρεις προσεκτικά την κρέμα και τη στολίζεις με το ωραίο, κρύο σιρόπι βασιλικού.

Έγινε η πιο δροσερή κρέμα καραμελέ που το Παράξενο Πιρούνι έχει φάει ποτέ! Stay tuned στο παραξενοπιρουνίσιο blog και θα έρουν κι άλλα δροσερά ωραία! 😊

You Might Also Like

0 σχόλια