Γλυκιά πίτσα με ροδάκινα και δεντρολίβανο

Ιουλίου 08, 2024

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni


Και μετά τις πίτσες με τυρί (ή και όχι), τέλος πάντων αυτές που είναι αλμυρές/προορίζονται για γεύμα, έφτασε η ώρα και για γλυκιά πίτσα που μπορεί να καταναλωθεί με καφέ ή τσάι για ένα υπέροχο, αρωματικό πρωινό ή και μόνη της φυσικά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας!

Η ζύμη είναι η κλασική ζύμη για πίτσα με αλεύρι που συνηθίζει να φτιάχνει το Παράξενο Πιρούνι, ενισχυμένη με τον ευωδιαστό Κρόκο Κοζάνης που αν ταιριάζει σε αλμυρές παρασκευές, σε γλυκές κάνει θαύματα! Όπως και σε αυτήν εδώ την πίτσα τα υλικά της ζύμης είναι ακριβώς τα ίδια, με τη μόνη διαφορά την λίγη παραπάνω ζάχαρη. Δηλαδή:


- 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

- ένα φακελάκι ξηρή μαγιά

- ένα φακελάκι (0,25 γραμμάρια) Κρόκο Κοζάνης σε σκόνη

- λίγο αλάτι & 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη

- λίγο γάλα χλιαρό, όσο πάρει η ζύμη


Το Παράξενο Πιρούνι διέλυσε τη μαγιά σε λίγο ζεστό νερό μέσα σε ένα μπολάκι μαζί με το φακελάκι του Κρόκου Κοζάνης και τη ζάχαρη να διαλυθούν καλά και έβαλε το μπολάκι μέσα στο φούρνο στους 40 βαθμούς με αέρα για 20 λεπτά να αφρίσει και να φουσκώσει. 

Το Παράξενο Πιρούνι έβαλε το αλεύρι του σε μπολ και έριξε το μίγμα με τη μαγιά, λίγο αλάτι κι όσο γάλα χλιαρό χρειάστηκε για να γίνει μια ωραία ζύμη που να πλάθεται και ζύμωσε. Έβαλε και λίγο ελαιόλαδο. Άφησε τη ζύμη μια ώρα στον φούρνο σταθερά αναμμένο στους 40 βαθμούς με αέρα, σκεπασμένη και λίγο λαδωμένη μέχρι αυτή να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Επάνω σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί το Παράξενο Πιρούνι έστρωσε αντικολλητικό χαρτί και άνοιξε εκεί τη ζύμη σε σχήμα κύκλου.

Άπλωσε στην επιφάνεια της πίτσας σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο την οποία μάλιστα αραίωσε με λίγο λικέρ λιμοντσέλο κι επίσης πρόσθεσε και λίγο τριμμένο αμύγδαλο που του είχε περισσέψει από παλιότερη συνταγή. Έβαλε φετούλες από ώριμα, φρέσκα ροδάκινα έτσι ωραία τακτοποιημένες και φρέσκο δεντρολίβανο από πάνω. Τις άκρες της πίτσας τις γύρισε για να μοιάζει η -ας πούμε πίτσα του- και σαν τάρτα ή galette.

Το Παράξενο Πιρούνι άφησε πάλι την πίτσα για μια ώρα στον φούρνο στους 40 βαθμούς με αέρα για να ξαναφουσκώσει. Ύστερα γύρισε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και έψησε για κανένα 20λεπτο, όσο δηλαδή περίπου χρειάστηκε για να πάρουν χρώμα οι άκρες και φυσικά... να μοσχοβολήσει η κουζίνα!


paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι


Στην ουσία πρόκειται για ζύμη πίτσας ή ψωμιού με γέμιση πάστα φλώρας. Το λες δηλαδή "υβριδικό" γλυκό, κάτι που το Παράξενο Πιρούνι συνηθίζει σαν παράξενο που είναι! Αρκετά ελαφρύ και μπορεί να γίνει και με μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη για να έχεις οικονομία σε θερμίδες χωρίς όμως να κάνεις οικονομία σε γεύση!

You Might Also Like

0 σχόλια