Πουρές πατάτας vegan με vegan κρεμώδη σος αποξηραμένων μανιταριών του δάσους

Φεβρουαρίου 15, 2024

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Άλλο ένα πιάτο που ανάγει τη χορτοφαγία σε απόλυτη γκουρμεδιά. Είναι εύκολο, είναι γρήγορο και φουλ χορταστικό! Και πιο νόστιμο από την "κανονική" μη vegan εκδοχή. Το Παράξενο Πιρούνι από τότε που σκαρφίστηκε τη συνταγή ορκίζεται πως δε θα ξαναφτιάξει πουρέ πατάτας με γάλα και βούτυρο! 😊

Ακόμα κι αν δεν ακολουθείς χορτοφαγική διατροφή αλλά σε ενοχλεί η λακτόζη από το γάλα ή την κρέμα γάλακτος που στη συνταγή του γνωστού, συνηθισμένου πουρέ πατάτας δε γινόταν να λείπει, εδώ αντικαθίσταται μια χαρά!

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι δε θέλει να κάνει διαφήμιση αλλά τα παραπάνω δυο προϊόντα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία του πιάτου, πως να το κάνουμε. Είναι το φυτικό γάλα από σπόρο αρακά a.k.a. sproud στην πιο ουδέτερη εκδοχή του χωρίς προσθήκη γλυκαντικού/αρώματος και η vegan άγλυκη κρέμα γάλακτος από κάσιους. 

Θα χρειαστείς και λίγα από τα αποξηραμένα μανιτάρια της αρεσκείας σου (το Παράξενο Πιρούνι πήρε ένα σκαφάκι με ανάμικτα αποξηραμένα μανιτάρια του δάσους), λίγο ταχίνι ολικής άλεσης και μερικά μυρωδικά/μπαχαρικά που συνήθως βρίσκονται σε όλες τις κουζίνες -παράξενες ή μη! 😊

Το Παράξενο Πιρούνι λοιπόν αρχικά έβαλε λίγα αποξηραμένα μανιτάρια να μουλιάσουν σε χλιαρό νερό για καμιά ώρα (ή μπορεί κάποιος να το κάνει από το πρωί για να μην περιμένει). Όταν ήταν να φτιάξει το μοναχικό του γεύμα, καθάρισε μια μέτρια πατάτα, την έκοψε σε κομμάτια και την έβρασε. 

Παράλληλα σε άλλη μικρή κατσαρόλα το Παράξενο Πιρούνι είχε βάλει μια μικρή σκελίδα σκόρδο λιωμένη να σωτάρεται σε ένα κουταλάκι ελαιόλαδο και πρόσθεσε και τα μανιτάρια του σουρωμένα, σωτάροντας τα για λίγο. Πρόσθεσε το νερό όπου είχαν μουλιάσει, μερικούς κόκκους μαύρου πιπεριού και λίγο τριμμένο, αποξηραμένο θυμάρι. Άφησε να βράσουν για λίγο, ύστερα ξεσκέπασε το κατσαρολάκι, δυνάμωσε τη φωτιά και όταν είχαν μείνει λίγα υγρά, έβαλε και το μισό κουτάκι από την κρέμα κάσιους της φωτο. Άφησε λίγο σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινο κουτάλι το μίγμα να δέσει και να γίνει μια παχύρρευστη σος.

Όταν τα κομμάτια της πατάτας είχαν βράσει, το Παράξενο Πιρούνι τα σούρωσε και τα ξαναέβαλε στην κατσαρολίτσα του σε μέτρια προς σιγανή φωτιά μαζί με μια κουταλιά ταχίνι ολικής και λίγο από το φυτικό γάλα της φωτο. Πρόσθεσε πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο σκόρδο σκόνη και με το ραβδομπλέντερ τα έκανε πουρέ, ανακατεύοντας παράλληλα και ρίχνοτας λίγο ακόμα γάλα έτσι ώστε ο πουρές του να γίνει όσο μαλακός τον ήθελε.

Το Παράξενο Πιρούνι σέρβιρε τον υπέροχο πουρέ του αμέσως ζεστό, ντυμένο με την επίσης ζεστή σος μανιταριών που ετοίμασε και απόλαυσε ένα νηστίσιμο comfort food  από τα λίγα! Μαζί με ένα ωραίο λευκό κρασί και πράσινη σαλάτα το πιάτο είναι υπερπλήρες! 🍸🍲

You Might Also Like

0 σχόλια