Αλμυρό νηστίσιμο κέικ με κρεμώδη γέμιση μανιταριού χωρίς γλουτένη

Νοεμβρίου 19, 2023

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι


Πριν ξεκινήσεις να διαβάζεις, το Παράξενο Πιρούνι σε προειδοποιεί: Αν δεν έχεις σίτες σε πόρτες και παράθυρα, κλείσε οτιδήποτε τέτοιο έχεις ανοιχτό εκεί που βρίσκεσαι γιατί αυτό που θα διαβάσεις θα σε αφήσει για πολλή ώρα με το στόμα ανοιχτό! 😊
Το Παράξενο Πιρούνι εδώ και κάποιο καιρό έχει ανακαλύψει τη θαυματουργή "ζύμη" χωρίς γλουτένη από κόκκινες φακές. Έχει ήδη φτιάξει πεντανόστιμες, θρεπτικές και σούπερ light πιτούλες όπως την κολοκυθόπιτα χωρίς γλουτένη και αυτή την τρομερή νηστίσιμη κρεμμυδόπιτα!
Το challenge όμως και επειδή πολλοί το ρώτησαν, ήταν να δοκιμάσει αν το ίδιο πράγμα μπορεί να γίνει και με τις κοινές, πιο προσιτές ίσως, καφέ φακές. Και ναι, μπορεί!!!

Το Παράξενο Πιρούνι από το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας είχε μουλιάσει μια κούπα ψιλές φακές σε νερό για να είναι σίγουρο πως το επόμενο πρωί θα έχουν μαλακώσει καλά. Το επόμενο πρωί έβαλε να μουλιάσουν μέσα σε αρωματικό, λευκό κρασί 2 κουτάκια μανιτάρια αποξηραμένα, το ένα ήταν με βασιλομανίταρα και το άλλο  με μανιτάρια λεντινούλα. Το μεσημεράκι που γύρισε σπίτι, το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε να μεγαλουργεί 😊 Η πρώτη του δουλειά ήταν να ετοιμάσει τη vegan κρεμώδη γέμιση μανιταριού:
Σούρωσε καλά τα μανιτάρια κρατώντας ασφαλώς το κρασί όπου είχαν μουλιάσει και τα σώταρε σε ελάχιστο ελαιόλαδο με μια σκελίδα σκόρδο τριμμένη. Πρόσθεσε λίγο αποξηραμένο βασιλικό, λίγο αποξηραμένο δυόσμο, το ξύσμα ενός μικρού λεμονιού, λίγο τριμμένο μαύρο πιπέρι και λίγο πιπέρι μαύρο σε κόκκους και έσβησε με το κρασί όπου μούλιασαν τα μανιτάρια. Χαμήλωσε τη φωτιά, σκέπασε την κατσαρόλα του και άφησε τα μανιτάρια να βράσουν για 10 λεπτά.
Ύστερα ξεσκέπασε την κατσαρόλα, δυνάμωσε τη φωτιά και άφησε τα υγρά να εξατμιστούν. Τότε ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, πρόσθεσε ένα κουτάκι (200 ml) κρέμα γάλακτος για μαγειρική χρήση από κάσιους και απέσυρε από την εστία όταν το μίγμα είχε πήξει, θυμίζοντας μπεσαμέλ σε όψη και υφή. Εκτός φωτιάς, το Παράξενο Πιρούνι πρόσθεσε στο μίγμα και ένα φακελάκι κουκουναρόσπορο.
Άφησε κατά μέρος τη γέμιση να κρυώσει.

Η "ζύμη" με τις φακές έγινε πανεύκολα σουρώνοντας τις φακές και πολτοποιώντας τες στο multi μαζί με μια κούπα νερό, δυο σκελίδες σκόρδο τριμμένες, λίγο αποξηραμένο βασιλικό, λίγο αποξηραμένο δυόσμο, λίγο πιπέρι, λίγο κουρκουμά σε σκόνη και δυο κουταλιές ταχίνι ολικής, να γίνει ένα ωραίο, ομοιογενές μίγμα.
Το Παράξενο Πιρούνι σε ταψί που είχε αλείψει με ταχίνι άπλωσε το μισό χυλό φακής, έστρωσε την κρύα και πιο πηχτή γέμιση μανιταριού και κάλυψε με τον υπόλοιπο μισό χυλό. Πασπάλισε όλη την επιφάνεια με μαύρο σουσάμι και έψησε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στπυς 200 βαθμούς.
Η ζύμη θα φουσκώσει ελαφρώς αλλά δε θα πάρει ιδιαίτερο χρώμα. Θέλει περίπου 45 λεπτά με μία ώρα, ανάλογα φυσικά και με τον φούρνο.

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Το Παράξενο Πιρούνι δοκίμασε το κέικ - πίτα χλιαρό αλλά και κρύο. Κρύο την επόμενη μέρα του φάνηκε νοστιμότερο, με όλες τις γεύσεις και τα αρώματα των μπαχαρικών να έχουν δέσει και εναρμονιστεί μεταξύ τους.
Ελαφρύ, spicy, πλήρες από άποψη θρεπτικών συστατικών (ο συνδυασμός φακές - μανιτάρια είναι φουλ στην πρωτεΐνη) τέλειο σαν σνακ (το Παράξενο Πιρούνι μη σου πει και το πρωί με ωραίο, λεμονάτο μαύρο τσάι -ή και καφέ ακόμα!) αλλά και σαν κυρίως γεύμα με σαλάτα ασφαλώς!
Το Παράξενο Πιρούνι δεν περιγράφει άλλο... θα επανέλθει ασφαλώς με κάτι νέο, stay tuned και παραξενοπιρουνίσια φιλιά! 😘

You Might Also Like

0 σχόλια