Κέικ μπανάνας νηστίσιμο με καλαμποκάλευρο

Μαρτίου 04, 2023

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni


Δεν υπάρχουν λόγια γι΄αυτό το κέικ. Το Παράξενο Πιρούνι το λάτρεψε. Μπανανένιο, σοκολατένιο και... καλαμποκένιο! Και στο καπάκι νηστίσιμο (ή vegan αν σου κάθεται καλύτερα😊). Ανάλαφρο, αέρινο, τρως όλο το ταψί και αντί να φουσκώνεις... πετάς! 
Κι αν δεν πιστεύεις το Παράξενο Πιρούνι, φτιάξτο και να δεις που από τη χαρά σου θα του ανάψεις λαμπάδα ίσαμε τα δόντια του! 😁


Υλικά:


- 2 καλά ώριμες μπανάνες

- 1/3 κούπας περίπου χυμός μπανάνας (Amita νέκταρ)

- 1 κούπα ηλιέλαιο

- 1 κούπα ζάχαρη

- 1 κάψουλα βανίλιας

- μισό κουταλάκι γλυκού κανέλα

- ξύσμα μισού λεμονιού

- 1 και 1/3 κούπας αλεύρι άσπρο μαλακό

- 1 κούπα αλεύρι καλαμποκιού

- 4 1/2 κουταλάκια γλυκού baking powder

- μια μικρή σοκολάτα υγείας (κουβερτούρα), προαιρετικά


Πολτοποιείς στο multi τις μπανάνες σε κομματάκια μαζί με το χυμό μπανάνας μέχρι να γίνει λείο μίγμα. Θέλεις να πάρεις 2 κούπες μπανανοπολτού, οπότε ίσως χρειαστεί να συμπληρώσεις λίγο χυμό μπανάνας.

Χτυπάς στο multi ηλιέλαιο με ζάχαρη, βανίλια, κανέλα και ξύσμα μέχρι να διαλυθεί (όσο γίνεται, δεν θα διαλυθεί τελείως) η ζάχαρη.

Ενώνεις τα 2 υγρά μίγματα και προσθέτεις λίγο - λίγο το μίγμα των 2 αλευριών και του baking powder (δηλαδή το στεγνό). Δε θέλει πολύ χτύπημα, ίσα - ίσα να αναμιχθούν τα υλικά.

Βάζεις σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ και ψήνεις κλασικά στους 180 βαθμούς σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα μέχρι το κέικ να φουσκώσει, να πάρει λίγο χρώμα και να βγει στεγνή μια οδοντογλυφίδα όταν τη βυθίσεις στο εσωτερικό του.

Όταν κρυώσει λίγο, για έξτρα γεύση το περιχύνεις με ένα φοβερό και νηστίσιμο σοκολατο-μπανανογλάσο που το φτιάχνεις απλούστατα, ζεσταίνοντας ίσα μέρη ψιλοκομμένης κουβερτούρας και χυμού μπανάνας σε ένα κατσαρολάκι, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ενωθεί με το χυμό (ανακατεύεις καθώς ζεσταίνεται, μπορεί και να βράσει λίγο -δε σε πειράζει).

Το κέικ είναι πλούσιο και νόστιμο και κανείς δε θα φανταστεί ότι δεν έχει καθόλου αβγά, γάλα ή βούτυρο! Το Παράξενο Πιρούνι το βάζει πάνω από τα μπανανοκέικ με αβγά που έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα και το αλεύρι καλαμποκιού ταίριαξε επίσης ωραιότατα, δίνοντας και καλύτερο χρώμα εκτός από γεύση!

Ένα κέικ φοβερό από το οποίο όπως κατάλαβες τώρα που διαβάζεις, δεν έχει μείνει ψίχουλο… 😊

You Might Also Like

0 σχόλια