Μπιφτέκια με ανανά και γλυκόξινη σος

Μαρτίου 13, 2023

paraxeno pirouni, παράξενο πιρούνι

Το Παράξενο Πιρούνι νομίζει πως το παράκανε με τις συνταγές γλυκών και μπισκότων τώρα τελευταία, έστω κι αν ήταν αρκετά light και υγιεινές. Ας ανεβάσει λοιπόν και κανένα φαγητό λέει, και θα το κάνει ευθύς αμέσως με τα μπιφτέκια που φτιάχτηκαν μόλις χθες Κυριακή και ειδικά μαζί με τη σος που τα συνόδευε, έγιναν μεμιάς τα νέα αγαπημένα του Παράξενου Πιρουνιού!

Για 10 με 11 μικρά μπιφτέκια το Παράξενο Πιρούνι χρησιμοποίησε:

- 200 περίπου γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
- ένα αβγό
- 3 με 4 φρυγανιές ολικής αλέσεως wasa
- ένα μικρό κρεμμύδι
- ένα μέτριο καρότο
- λίγο μαϊντανό 
- αλάτι, πιπέρι, λίγο βασιλικό αποξηραμένο
- ανανά φρέσκο


Για τη γλυκόξινη σος:

- μια καλά γεμάτη κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- ένα μικρό κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες
- μισή πράσινη πιπεριά κομμένη σε καρεδάκια
- μια μικρή ροδέλα φρέσκο ανανά κομμένη σε καρεδάκια
- μια κουταλιά της σούπας σταφίδες ξανθές
- μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο
- μια μικρή καυτερή αποξηραμένη πιπερίτσα
- 2 καρφάκια γαρίφαλλο
- λίγη γλυκιά πάπρικα
- μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο


Το Παράξενο Πιρούνι αφού άφησε τον κιμά όλο το βράδυ να ξεπαγώσει, τον έβαλε σε ένα μπολ και πρόσθεσε κρεμμύδι, καρότο και μαϊντανό όλα μαζί καλά τριμμένα στο multi, τις φρυγανιές τριμμένες κι αυτές στο multi, το αβγό, αλάτι, πιπέρι και ξερό βασιλικό και ζύμωσε καλά, να γίνει ένα αφράτο και ομοιογενές μίγμα.
Άφησε για μερικές ώρες στο ψυγείο το μπολ με το μίγμα του κιμά και στο μεταξύ ετοίμασε τη γλυκόξινη σος:

Σε ένα κατσαρολάκι το Παράξενο Πιρούνι έβαλε τον πελτέ και πρόσθεσε μια κούπα νερό περίπου, διαλύοντας καλά τον πελτέ μέσα στο νερό. Πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο, έκλεισε το καπάκι και σιγόβρασε για 40 λεπτά περίπου, να μαλακώσουν η πιπεριά και το κρεμμύδι.
Ύστερα ξεσκέπασε το κατσαρολάκι του, δυνάμωσε τη φωτιά, πρόσθεσε το ελαιόλαδο και άφησε τη σος να μειωθεί σε όγκο, να δέσει και να συμπυκνωθεί.
Το Παράξενο Πιρούνι άδειασε την ωραία σάλτσα του σε ένα μπολάκι και την άφησε κατά μέρος.

Έφτασε η στιγμή για το Παράξενο Πιρούνι να ζυμώσει και να ψήσει τα μπιφτέκια. Τα έπλασε μικρά μπαλάκια και τα έβαλε σε ελαφρά λαδωμένο ταψί. Εκεί ήταν που το Παράξενο Πιρούνι έκανε την πονηριά του, βάζοντας στο κέντρο από κάθε μπαλάκι ένα κομματάκι ανανά!

Τα μπιφτέκια ψήθηκαν στον αέρα στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν ελαφρώς καφέ.
Αφού έγιναν και χλιαρά, το Παράξενο Πιρούνι τα σέρβιρε με την υπέροχη γλυκόξινη σος ανανά που ετοίμασε, η οποία ταίριαξε γάντι! Μαζί με πράσινη, λίγο ξυδάτη σαλάτα, το γεύμα αποτέλεσε το highlight της Κυριακής που ολοκληρώθηκε με μπύρα(ες) και αγαπημένη σειρά. 😉

You Might Also Like

0 σχόλια