Ροκόπιτα

Δεκεμβρίου 17, 2021

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni


Όχι, η σημερινή παραξενοπιρουνίσια συνταγή δεν είναι πίτα για ροκάδες 😊
Είναι πίτα με ρόκα, η οποία όπως βλέπεις δε γίνεται αποκλειστικά σαλάτα! Το Παράξενο Πιρούνι όπως συνήθως συμβαίνει, αυτοσχεδιάζοντας και χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον απλά και οικονομικά υλικά, έφτιαξε στα γρήγορα μια πιτούλα για να παίρνει μαζί του κάθε φορά που θέλει να τσιμπήσει κάτι νόστιμο και υγιεινό μα και για να κερνάει φυσικά διάφορα ίσως όχι τόσο παράξενα, φιλικά πιρούνια!

Για 16 μικρά κομμάτια:

- μισό περίπου πακέτο αλεύρι που φουσκώνει
- ένα κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
- ελαιόλαδο
- ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι + 1/3 κουταλιού γλυκού πιπέρι
- φρέσκα φύλλα ρόκας γύρω στα 300 γραμμάρια (και από σακουλάκι κάνει 😉)
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- λίγο ξύδι μπαλσάμικο (κάποιο καλής ποιότητας αν έχεις)
- αλάτι, πιπέρι
- 100 γραμμάρια καρυδόψιχα
- ένα ματσάκι μαϊντανό
- μερικές μαύρες ελιές καλά πλυμένες και καθαρισμένες από το κουκούτσι

Το Παράξενο Πιρούνι ξεκίνησε πλένοντας όλα τα λαχανικά του και ψιλοκόβοντας κρεμμυδάκια, σκόρδο και μαϊντανό. Τον μαϊντανό τον χώρισε στη μέση, κρατώντας ξεχωριστά τα ψιλοκομμένα φυλλαράκια και ξεχωριστά τα ψιλοκομμένα κοτσάνια. Επίσης στο multi έτριψε την καρυδόψιχά του, όχι όμως να γίνει και τελείως σκόνη.

Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο ξεκίνησε σωτάροντας τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο, ύστερα από λίγο πρόσθεσε τη ρόκα (ναι, τεμπέλιασε και έβαλε ρόκα από 2 σακουλάκια 😊) και όταν η ρόκα μειώθηκε σε όγκο έβαλε αλάτι και πιπέρι και έσβησε με λίγο ξύδι μπαλσάμικο. Το ξύδι μπαλσάμικο μπήκε μόνο και μόνο για να χρησιμοποιηθεί κάπου, μια και το Παράξενο Πιρούνι είδε πως πλησίαζε επικίνδυνα την ημερομηνία λήξης. Δυναμώνοντας τη φωτιά, το Παράξενο Πιρούνι άφησε όλα τα υγρά να εξατμιστούν και απέσυρε από την εστία. Όταν κρύωσε λίγο, πρόσθεσε το τριμμένο καρύδι, τα ψιλοκομμένα φυλλαράκια του μαϊντανού και τις ελιές. Ανακάτεψε καλά με ξύλινη κουτάλα και άφησε τη γέμιση της πίτας του στην άκρη.

Για τη ζύμη, το Παράξενο Πιρούνι άδειασε το κεσεδάκι με το γιαούρτι σε ένα μπολ και γέμισε το άδειο πλέον κεσεδάκι με ελαιόλαδο κατά το ήμισυ. Τοποθέτησε το ελαιόλαδο αυτό στο multi μαζί με τα ψιλοκομμένα κοτσανάκια του μαϊντανού που είχε αφήσει στην άκρη και επίσης έβαλε το ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι, καθώς και το 1/3 κουταλιού γλυκού πιπέρι. Πολτοποίησε καλά, να γίνει το μίγμα σχετικά εννιαίο και πράσινο και κυρίως να μυρίζει φρέσκο μαϊντανό!
Πρόσθεσε το λάδι αυτό στο μπολ μαζί με το γιαούρτι και έβαλε όσο αλεύρι χρειάστηκε έτσι ώστε να προκύψει μια μαλακή ζύμη. Η φαρίνα που πήρε μάλιστα ήταν μια ωραία με βρώμη (έχουν κυκλοφορήσει κάτι ωραίες φαρίνες ολικής, με βρώμη και με χαρούπι και εννοείται θα δοκιμαστούν 😋).

Το Παράξενο Πιρούνι έντυσε ένα μέτριο ορθογώνιο πυρέξ με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και άπλωσε στον πάτο και στα πλαϊνά τη μισή ζύμη (με το χέρι, δε χρειάζεται καν πλάστη ή να λερώνεις τον πάγκο σου). Άπλωσε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκέπασε με την υπόλοιπη μισή ζύμη, τραβώντας και απλώνοντάς τη και πάλι με τα δάχτυλά του, έτσι ώστε να ενωθεί και να κλείσει καλά στις άκρες.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι το Παράξενο Πιρούνι χάραξε την πίτα του σε κομμάτια (για να στεγνώνει λίγο και η γέμιση κατά το ψήσιμο) και τοποθέτησε το ταψί σε φούρνο προθερμασμένο με αέρα στους 180 βαθμούς. Έψησε για 40 - 50 λεπτά περίπου, μέχρι να δει και -κυρίως να μυρίσει- πως η πίτα του ήταν έτοιμη!

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Αφού περάσει κανένα μισάωρο, η πίτα θα έχει γίνει χλιαρή και θα μπορεί να ξεκολλήσει από το χαρτί ψησίματος και να κοπεί σε κομμάτια.
Πάει πολύ ωραία με κρασάκι και δε φαντάζεσαι πόσο τέλεια παρέα κάνουν ρόκα-μαϊντανός-καρύδι-ελιά! Αν δεν είχε και αυτό το λίγο γιαούρτι θα ήταν μάλιστα και vegan και όπως είδες έχει ελάχιστο ελαιόλαδο -άρα και όσο γίνεται λιγότερες θερμίδες- μια και το Παράξενο Πιρούνι προσπαθεί να κρατηθεί μέχρι τις γιορτές.


Θα επανέλθει ωστόσο με γιορτινό ή ημι-γιορτινό ελαφρύ πιάτο, μέχρι τότε παραξενοπιρουνίσια φιλιά!

You Might Also Like

0 σχόλια