Σαλάτα λάχανο - καρότο - ρόδι - ρακόμελο

Δεκεμβρίου 05, 2021

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Το Παράξενο Πιρούνι δεν κολλάει σε στερεότυπα και παραδόσεις όταν τσιμπάει, ωστόσο έχει κι αυτό όσο να 'ναι τις προτιμήσεις του -τα χούγια του αν θες. 
Για παράδειγμα το παγωτό θα το φάει με περισσότερη όρεξη το καλοκαίρι, όπως και θα πιει με μεγαλύτερη ευχαρίστηση τότε το παγωμένο κοκτέιλ του. Ενώ το χειμώνα θα πιει το κόκκινο κρασάκι του μαζί με ένα χουχουλιάρικο μαγειρευτό και θα απολαύσει το ζεστό του ρακόμελο μαζί με κάτι ελαφρύτερο που γλυκίζει και λίγο, όπως... αυτή τη σαλάτα!

Σε παλιότερο post, το Παράξενο Πιρούνι είχε μιλήσει για την πετυχημένη σχέση της μπύρας με τη σαλάτα. Συγκεκριμένα, ήταν ξινή μπύρα με σχετικά ξινή, ή με "αψάδα" κρεμμυδοσαλάτα. Σήμερα θα μιλήσει για μια ακόμα σχέση, η φλόγα της οποίας άναψε μέσα στο χειμώνα. 
Η σχέση αυτή είναι η σχέση της γλυκίζουσας λαχανοσαλάτας που ετοίμασε, με ένα φοβερό σπιτικό χύμα ρακόμελο που βρήκε! Φυσικά, το Παράξενο Πιρούνι εκτός από το να πίνει το ρακόμελο ζεστό, σκέτο μπροστά στο αναμμένο τζάκι (όχι εντάξει, έχει όλα τα υπόλοιπα εκτός από το τζάκι 😊), του πέρασαν διάφορες ιδέες για μαγειρική και ζαχαροπλαστική του χρήση, όπως φυσικά και για απλό food pairing! Όσον αφορά τον συνδυασμό και των δύο (και μαγειρική χρήση και food pairing), γιατί όχι μια ωραία, περιποιημένη χειμωνιάτικη σαλάτα? 

Η βάση λάχανο - καρότο είναι τόσο κλασική όσο κι ο Μότσαρτ. Με τους σπόρους από ένα ώριμο ρόδι, λίγες ξανθές σταφίδες και ρώγες από μαύρο σταφύλι (εκτός εποχής OK, αλλά το Παράξενο Πιρούνι το είχε στο σπίτι -κόκκινο γλυκό μήλο σε κυβάκια θα ταίριαζε επίσης ωραιότατα!), η σαλάτα ήταν έτοιμη. 
Το μόνο που έμενε, ήταν το "μαγικό" dressing! Για το dressing λοιπόν, το Παράξενο Πιρούνι απλώς ανακάτεψε σε ποτήρι χτυπώντας με το μιξεράκι του φραπέ 1 κουταλιά της σούπας αγνό, παρθένο ελαιόλαδο αρωματισμένο με φλούδες 3 εσπεριδοειδών (homemade), χυμό από ένα και ξύσμα από μισό μανταρίνι, 1 κουταλιά ρακόμελο και ένα κουταλάκι του γλυκού σκούρο, πηχτό πετιμέζι. Αλάτισε ελαφρά τη σαλάτα του, πρόσθεσε το μεθυσμένο dressing και ύστερα ανακάτεψε με μανία 😊

Η σαλάτα ήταν τόσο νόστιμη, φρουτένια και το Παράξενο Πιρούνι θα έλεγε γιορτινά παραμυθένια, που δεν χρειάστηκε τίποτα άλλο. Ούτε τυρί, ούτε ψωμί. Το μόνο που χρειάστηκε για να "κατέβει", ήταν:
Ρακόμελο
Ρακόμελο
Και σε περίπτωση που δεν έγινε ακόμα αντιληπτό:
Ρακόμελο! 😊

You Might Also Like

0 σχόλια