Μεθυσμένα Κερκυραϊκά μπυροσύκα

Δεκεμβρίου 12, 2021

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni


Το Παράξενο Πιρούνι έβγαλε τον κόκκινο σκούφο του από τη ντουλάπα και γίνεται κι αυτό σιγά - σιγά Χριστουγεννιάτικο. Εδώ και πολλάααα χρόνια, τι σημαίνουν Χριστούγεννα και Πάσχα σε αυτή τη χώρα το ξέρουν από τα πιρούνια μέχρι και οι πέτρες: Πολύ φαΐ, πολύ αλκοόλ και... τεμπελιά ξεκούραση! 😊

Στα παραξενοπιρουνίσια μέρη αυτό που έχει σημασία δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα και φυσικά... η διαφορετικότητα! Ένα μικρό πιάτο, το λες και γκουρμέ μεζεδάκι, κατάλληλο για να σου κρατήσει παρέα και να σου ανοίξει την όρεξη μέχρι να ψηθεί το αρνί, το χοιρινό ή αν είσαι light τύπος η γαλοπούλα!

Θυμίζει και μυρίζει... Κέρκυρα! Ο ίδιος ο Άγιος Σπυρίδωνας που γιορτάζει σήμερα το έχει ευλογήσει!! 😊😊😊

Αλλά επιτέλους ας σου πει το Παράξενο Πιρούνι πως το έφτιαξε κι ας αφήσει τη φλυαρία:

Πρώτα, αγόρασε ένα πακετάκι με ξερά σύκα (250 γραμμάρια –περιείχε 20 σύκα). Τα μούλιασε σε μπύρα Ionian Epos (τόση όση να τα σκεπάζει) και τα άφησε για αρκετή ώρα (όσο πιο πολύ, τόσο πιο καλά –αν βιάζεσαι όμως 3 με 4 ώρες το λιγότερο θα χρειαστούν). Τα σύκα μαλακώνουν και αποκτούν σούπερ γεύση και άρωμα χάρη στο "μπάνιο" τους μέσα στην υπέροχη Κερκυραϊκή αυτή μπύρα και το Παράξενο Πιρούνι είναι σίγουρο πως ποτέ στη ζωή τους δεν κολύμπησαν σε καλύτερα "νερά"! 😊


Μέχρι να μαλακώσουν τα σύκα, ανοίγεις μια Ionian Epos και την απολαμβάνεις σιγά - σιγά για να περάσει η ώρα. Ανοίγεις άλλη μία, μετράς 120 γραμμάρια και μαζί με 100 γραμμάρια μέλι (Κέρκυρας φυσικά!) και 4 κρόκους αβγών, τοποθετείς τα υλικά σε κατσαρολάκι και πάνω από άλλο μεγαλύτερο κατσαρολάκι με νερό που βράζει, ανακατεύεις με μαλακό σύρμα ελαφρά αλλά συνεχώς, μέχρι το μίγμα να πήξει και να θυμίζει περίπου custard (βασικά είναι μια κρέμα ζαμπαγιόν, όπου αντί να χρησιμοποιηθεί γλυκό κρασί ή κάποιο άλλο ποτό, χρησιμοποιείται μπύρα!).

Όταν δεις ότι έχει πήξει (θα γίνει παχύρρευστο, δεν θα πήξει πολύ -αν δεις βάζοντας ένα κουτάλι και τραβώντας με το δάχτυλό σου στη ράχη του μια γραμμή ότι μένει η γραμμή και η κρέμα γύρω στέκεται χωρίς να ρέει πολύ ή γρήγορα, είναι έτοιμη!), την αφήνεις κατά μέρος να κρυώσει, ανακατεύοντας που και που για να μην κάνει κρούστα.

Κόβεις σε κομματάκια 225 γραμμάρια φρέσκια ανάλατη μυζήθρα και μαζί με ελάχιστο γάλα εβαπορέ, πολτοποιείς στο μπλέντερ, μέχρι να δεις ότι έχει γίνει ένα μίγμα εννιαίο και ομοιογενές και στην υφή του είναι σαν πολύ σφιχτή σαντιγύ. Ενώνεις το μίγμα της μπυρο-κρέμας ζαμπαγιόν με αυτό της μυζήθρας, να γίνει μία απαλή μους και αφήνεις για μερικές ώρες στο ψυγείο. Όταν τα σύκα έχουν μουλιάσει και μαλακώσει καλά, τα σουρώνεις, κόβεις οριζοντίως ένα "καπάκι" και με ένα κουταλάκι τα ανοίγεις καλύτερα, βγάζοντας και λίγη από την ψίχα τους. Τα γεμίζεις με τη μους Ionian Epos χρησιμοποιώντας ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής.

Η μους είναι αρκετή και τα σύκα μικρά, οπότε θα περισσέψει. Κανένα πρόβλημα όμως δε σου δημιουργεί αυτό!

Ψήνεις ελαφρώς τα φετάκια του νούμπουλου (τρομερό και μερακλίδικο Κερκυραϊκό αλλαντικό περισσότερα για το οποίο μπορείς να δεις κι εδώ) το αφήνεις να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου και ακουμπάς πάνω στο κάθε φετάκι από ένα ωραίο, γεμιστό σύκο!

Ταιριάζουν μαζί και μερικά καρυδάκια. Γλυκές και αλμυρές γεύσεις, μαλακές και τραγανές υφές, όλα να μπερδεύονται μεταξύ τους σε ένα μεζεδάκι πιο τρελό κι από το νησί στο οποίο δημιουργήθηκε! 😊

You Might Also Like

0 σχόλια