Φασόλια μαυρομάτικα με φουντούκια,
κακάο και αρωματικά
Ιανουαρίου 04, 2022
Το Παράξενο Πιρούνι ξεκινά την πρώτη ανάρτηση του χρόνου με "γιορτινή" (αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι) συνταγή για τα αγαπημένα του μαυρομάτικα φασόλια.
Τα παρεξηγημένα ίσως αυτά φασόλια. Που δεν είναι ούτε μαύρα, ούτε άσπρα. Που ίσως όταν πρωτοεμφανίστηκαν να μην έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης.
Φυσικά, το καλό με το αν είσαι φασόλι ή πιρούνι είναι πως δε σε νοιάζει αν είσαι παράξενο ή μη εκτιμητέο. Είτε πρόκειται για τη χώρα σου, την πόλη - χωριό σου, ή ακόμα και την ίδια σου την οικογένεια, τους δικούς σου ανθρώπους. Ίσως εκεί να είσαι ακόμα λιγότερο εκτιμητέο.
Αν τα δεδομένα και τα αναμενόμενα είναι συνήθως οι πηγές του καλού, τα άγνωστα και τα αναπάντεχα μερικές φορές μπορεί να αποβούν τα πιο βοηθητικά.
Κι αν το Παράξενο Πιρούνι αρέσκεται καμιά φορά να "μιλάει" με γρίφους είναι επειδή σαν πιρούνι, ευτυχώς, δεν έχει φωνή.
Εξάλλου τι νόημα έχει αν αυτή δε μπορεί να ακουστεί?
ΟΚ, η συνταγή τώρα.
Υλικά για 3 άτομα περίπου:
- μισό πακέτο μαυρομάτικα φασόλια (ολόκληρο το πακέτο είναι μισό κιλό)
- ένα μέτριο κρεμμύδι
- ένα μικρό πράσο
- 2 μεγάλα καρότα ή 3 μικρά
- μισό λίτρο ζωμός κρέατος (ή και λίγο περισσότερο αν χρειαστεί)
- ένα ποτηράκι κονιάκ
- αλάτι, πιπέρι
- ένας αστεροειδής γλυκάνισος
- μισό κουταλάκι του γλυκού από: γαρίφαλλο, μπαχάρι, κάρδαμο/κακουλέ, μοσχοκάρυδο (όλα μαζί, φτιάχνεις ένα μίγμα μπαχαρικών σε σκόνη)
- 1/3 κούπας φουντούκια
- ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κακάο σκόνη (άγλυκο)
Ξεκινάς βράζοντας τα φασόλια. Το Παράξενο Πιρούνι είχε αρκετά μεγάλο στοκ στο ψυγείο από καλό, σπιτικό ζωμό κρέατος και έβρασε τα φασόλια μέσα σε αυτόν για να γίνουν ακόμα πιο νόστιμα. Αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο, εσύ μπορείς να τα βράσεις κανονικά σε νερό. Όταν λοιπόν βράσουν και μαλακώσουν, τα σουρώνεις.
Ψιλοκόβεις κρεμμύδι, καρότα και πράσο και τα σωτάρεις σε λίγο ελαιόλαδο να μαλακώσουν κάπως και να μειωθούν σε όγκο. Προσθέτεις τα φασόλια, σβήνεις με το κονιάκ και ρίχνεις νέο ζεστό ζωμό να σκεπάζει τα υλικά. Προσθέτεις αλάτι, πιπέρι, γλυκάνισο και το μίγμα μπαχαρικών. Σκεπάζεις την κατσαρόλα και βράζεις για λίγο να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Στο μεταξύ, ψήνεις για λίγο τα φουντούκια στο φούρνο για να καβουρδιστούν. Όταν κρυώσουν τα χοντροτρίβεις στο multi. Διαλύεις το κακάο σε λίγο ζεστό ζουμί από την κατσαρόλα με τα φασόλια, κατεβάζεις την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτεις φουντούκια και κακάο και μεταφέρεις το μίγμα σε πυρέξ.
Ψήνεις στο φούρνο για 15 με 20 λεπτά περίπου, να στεγνώσει ουσιαστικά το φαγητό και να ανακατευτούν καλύτερα μεταξύ τους οι γεύσεις.
Τρώγεται ζεστό και του πάει ένα κόκκινο κρασί χωρίς μεγάλη οξύτητα, "στρογγυλό" που να γλυκίζει και λίγο, όπως π.χ. το Merlot.
Μοιράσου το πιάτο με καλή παρέα κι αν δεν έχεις κάποια ανθρώπινη παρέα τη δεδομένη χρονική στιγμή μέσα στο σπίτι, αν είσαι σε κανένα χωριό ή ορεινό μέρος στη χειμωνιάτικη εξοχή, που ξέρεις, μπορεί η συγκεκριμένη φαγητο-μυρωδιά να σου φέρει για παρέα κανέναν σκίουρο! Και πολύ πιθανό η παρέα του να αποδειχτεί καλύτερη από την ανθρώπινη.
3 σχόλια
Ωραία φαίνονται τα φασόλια αλλά θα ναι λίγο τραγανά με τους ξηρούς καρπούς και δε θα μπορεί να τα φάει η γιαγιά μας
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται πολύ ενδιαφέρων συνδυασμός!!! Ιδιαίτερος!!
ΑπάντησηΔιαγραφήBetway Casino Review 2021 - 100% Welcome Bonus up to €1000
ΑπάντησηΔιαγραφήBetway 슬롯 추천 online 코인갤 casino is one of the best sportsbook and 텐벳 casino games on the market. The site offers many types of games such pcie 슬롯 as roulette, blackjack, poker and 켈로나 개조