Gingerbread Pudding Cake a.k.a. κέικ με σιρόπι καραμέλας και μπαχαρικά

Νοεμβρίου 04, 2021

παράξενο πιρούνι, paraxeno pirouni

Αν τα μακαρόνια με κιμά, το παστίτσιο ή τα γεμιστά είναι η επιτομή του μαμαδίστικου "comfort food", τότε το κέικ είναι η επιτομή του "comfort" γλυκού. Το Παράξενο Πιρούνι λατρεύει όλων των ειδών τα κέικ και πραγματικά θα μπορούσε να έχει ένα blog αποκλειστικά με συνταγές γι' αυτά.
Σήμερα λοιπόν διάλεξε να σου δείξει μια συνταγή για ένα μαλακό και ζουμερό κέικ που η όψη και η υφή του θυμίζουν σοκολατένιο brownie, αλλά η γεύση του θυμίζει μουστοκούλουρο! Είναι από τα καλύτερα κέικ που έχει φτιάξει!

Υλικά για ένα στρογγυλό ταψί 28 εκατοστών:

- 2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 και 1/4 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο σκόνη
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
- 1 αβγό σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζάνι τσαγιού μελάσα
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό
- 3/4 φλιτζανιού τσαγιού μαύρη ζάχαρη
- 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό
- 1/3 φλιτζανιού τσαγιού βούτυρο λιωμένο

Ανακατεύεις τα 7 πρώτα στεγνά υλικά. Χτυπάς το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτεις το αβγό. Προσθέτεις στο μίγμα του βουτύρου το μίγμα του αλευριού αλληλοδιαδόχως με το νερό και τη μελάσα που τα έχεις ανακατέψει μαζί (το Παράξενο Πιρούνι αντί για ζεστό νερό έβαλε αρωματικό τσάι καραμέλα!).

Σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί βάζεις το μίγμα του κέικ και πασπαλίζεις όλη του την επιφάνεια με τη μαύρη ζάχαρη. Αναμιγνύεις το ζεστό νερό (πάλι το Παράξενο Πιρούνι έβαλε αρωματικό τσάι καραμέλα) με το βούτυρο και προσεκτικά το ρίχνεις λίγο - λίγο πάνω από τη μαύρη ζάχαρη.

Ψήνεις σε φούρνο προθερμασμένο στους 175 βαθμούς με αέρα ασφαλώς, για 40 με 45 λεπτά ή όταν βυθίσεις ένα μαχαίρι/οδοντογλυφίδα μέσα στο κέικ, αυτό να βγαίνει καθαρό. Η επιφάνεια του κέικ θα έχει κάνει σκασίματα και το σιρόπι της μαύρης ζάχαρης θα έχει πάει στον πάτο, άρα το ξεφορμάρεις με προσοχή.

Το κέικ σερβίρεται κατά προτίμηση ζεστό αλλά και κρύο. Αν κρυώσει, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, το σιρόπι της μαύρης ζάχαρης (που ουσιαστικά είναι σιρόπι καραμέλας) θα έχει γίνει  σαν ζελέ, αλλά κι έτσι είναι ωραίο!
Φτιάξε κι εσύ σαν το Παράξενο Πιρούνι το αγαπημένο σου αρωματικό τσάι και βυθίσου στην απόλαυση! 😊

You Might Also Like

0 σχόλια